Hälyttävä havainto: Yli 83 prosenttia maailman koralliriutoista vaurioitunut

2:04imgKatso aiempi uutisjuttu vuodelta 2024 aiheesta: Värikkäät koralliriutat uhkaavat haalistua ja kuolla, kun merivesi lämpenee.
Julkaistu 24.04.2025 17:57
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Koralliriutoista yli 80 prosenttia on haalistunut vaarallisesti.

Maailman koralliriutat ovat kärsineet tähän asti pahimmasta mitatusta joukkohaalistumisesta, kerrotaan Yhdysvaltain meri- ja ilmastotutkimuslaitoksen (NOAA) tutkimuksessa. Asiasta uutisoi Ruotsin yleisradio SVT.

Lue myös: Ennätyslämmin merivesi uhkaa koralleja kaikkialla maailmassa: "Haalistuminen on kuin kuume ihmisillä"

Vaurioituminen koskee 83,7 prosenttia kaikista maailman riutoista.

– Todistamme parhaillaan jotain, mikä muuttaa täysin planeettamme kasvoja ja valtameriemem kykyä ylläpitää siellä olevaa elämää sekä omia elinkeinojamme, kertoi uutistoimisto AP:lle Mark Eakin, joka toimii kansainvälisen koralliriuttayhdistyksen (International Coral Reef Society) pääsihteerinä ja on myös NOAA:lta eläkkeelle jäänyt seurantapäällikkö.

Asiantuntija huolissaan

Raportin tiedot huolestuttavat myös ruotsalaista asiantuntijaa. Ympäristötieteen professori Magnus Nyström Stockholm Resilience Centre -keskuksesta kertoo, että kolmannes trooppisten alueiden merten kaloista on riippuvaisia koralliriutoista ravinnon, suojan ja lisääntymisen osalta. 

– Jos riutat katoavat, sillä on kerrannaisvaikutus näihin lajeihin, joita kalastamme valtameristä. Jos riutat häviävät, ruoka vähenee.

Raportissa kerrotaan, että 1. tammikuuta 2023 – 20. huhtikuuta 2025 välisenä aikana korallit ovat haalistuneet joukoittain niin, että 83,7 prosenttia riutta-alueista on haalistunut. Haalistumisesta on saatu todisteita ainakin 83 maassa.

Lue myös: Raportti: Nämä kriisit uhkaavat maailmaa

Syynä ilmastonmuutos

Haalistumiselle on syynä lämpöstressi, kun meri lämpenee tavallista lämpimämmäksi esimerkiksi merten lämpöaaltojen seurauksena. Ilmiö on yleistynyt ilmaston lämpenemisen ja ilmastonmuutoksen myötä.

SVT:n mukaan tämä on neljäs maailmanlaajuinen korallien haalistumisaalto vuoden 1998 jälkeen ja tähän mennessä niistä kaikista pahin. Edellinen ennätys tehtiin vuosina 2014–2017, jolloin 68,2 prosenttia riutoista kärsi lämpöstressistä ja siitä aiheutuneesta haalistumisaallosta.

Haalistuminen johtuu siitä, että korallien kanssa symbioosissa elävät värikkäät levät katoavat. Korallit voivat toipua haalistumisesta, mutta se edellyttää meren lämpötilan laskua. Jos meren lämpöaaltoja alkaa tulla liian usein ja ne venyvät pitkiksi, korallitkin kuolevat.

Koralliriutat kuuluvat maailman herkimpiin ekosysteemeihin. YK:n alaisen hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n mukaan 70 prosenttia koralliriutoista on vaarassa kuolla, jos Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoite ylittyy. Yli kahden asteen lämpenemisessä 99 prosenttia voi hävitä.

Loppua haalistumiselle ei näy

Tällä hetkellä tutkijat eivät näe loppua meneillään olevalle haalistumisaallolle.

– On mahdollista, että valtameret eivät viilene niin paljon, että ne aiheuttaisivat tällaista maailmanlaajuista haalistumista, Eakin sanoo.

Hänen mukaansa paras tapa suojella koralliriuttoja on puuttua ilmastonmuutoksen perimmäiseen syyhyn.

– Se tarkoittaa ihmisen päästöjen vähentämistä, lähinnä fossiilisten polttoaineiden polttamisen aiheuttamien päästöjen vähentämistä. Kaikki muu näyttää pikemminkin laastarilta kuin todelliselta ratkaisulta.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos