7-vuotias hukkui uimahallissa Porvoossa: Iltapäiväkerhon vetäjät syytettynä – "Olen todella pahoillani"

2:04imgMTV:n Eetu Ruonakoski seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.
Julkaistu 01.12.2022 07:39(Päivitetty 01.12.2022 11:14)
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Syyttäjä vaatii kahdelle henkilölle rangaistusta 7-vuotiaan lapsen kuolemasta Porvoossa. Lapsi hukkui uimahallissa iltapäiväkerhon aikana kaksi vuotta sitten. MTV Uutiset oli paikalla, kun syytettyjä kerho-ohjaajia kuultiin oikeudessa.

Alakouluikäinen lapsi kuoli Porvoon uimahallissa marraskuussa 2020. Hän oli tapahtumien aikaan iltapäiväkerhossa, johon kuului kymmenen lasta. Lapsia valvomassa oli kaksi aikuista ohjaajaa.

Syyttäjä vaatii iltapäiväkerhon ohjaajille rangaistusta kuolemantuottamuksesta. Rikoslain perusteella kuolemantuottamuksesta voidaan määrätä rangaistukseksi sakkoja tai enintään kuusi vuotta vankeutta.

Juttua on alettu puida Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa tänään. MTV Uutiset oli paikan päällä, kun oikeudessa kuultiin syytettyjä kerho-ohjaajia.

Hetki hetkeltä -seuranta:

Kello 11.20: Oikeus pitää nyt pitkän tauon. Iltapäivällä oikeudessa kuullaan todistajia. Jatkuva seuranta päättyy tähän.

Kello 11.15: Seuraavaksi kuullaan toinen syytetty, eli kerho-ohjaajana onnettomuusaikaan toiminut nainen.

Nainen kertoo olleensa kerho-ohjaajana useamman vuoden ajan. 

Onnettomuuspäivän tapahtumia kerratessaan nainen murtuu itkuun. Naisella on sen takia hieman vaikeuksia kertoa tapahtumista. 

Nainen kertoo nähneensä, että 7-vuotias meni ennen onnettomuutta kahluualtaaseen kahden muun lapsen kanssa.

Nainen kertoo menneensä itse sen jälkeen isomman altaan päädyssä sijaitsevalle penkille istumaan. Sinne tuli myös toinen ohjaaja.

Nainen kertoo, ettei kaksikko huomannut 7-vuotiaan lapsen siirtymistä syvempään altaaseen, koska toisen lapsen vanhempi tuli kertomaan ohjaajille lapseen liittyviä asioita. 

Nainen kertoo, että onnettomuus on ollut hänelle henkilökhtaisesti todella raskas tapahtuma, ja että hän on todella surullinen tapahtuneesta.

– Omaisten puolesta olen todella pahoillani siitä, että näin on tapahtunut, nainen sanoo.

Kello 11.01: Kerho-ohjaajamies kertoi aluksi iltapäiväkerhon taustoista. Kerho on pyörinyt vuosien ajan, ja uimahallissa käyminen on kerhon lapsille järjestettyä vapaaehtoista lisätoimintaa. 

Mies kertoi, että tapaturmaisesti marraskuussa 2020 hukkunut lapsi oli aloittanut kerhossa samana syksynä.

Mies kertoi, että lapsen uimataito oli heikko, mutta kehittyi syksyn mittaan. Mies kertoi, että lapsi pystyi onnettomuuden aikaan uimaan hänen arvionsa mukaan noin 5-10 metriä. 

Mies siis kiisti syyttäjän väitteen siitä, että lapsi olisi ollut uimataidoton. 

Mies kertoi myös, ettei ollut huomannut onnettomuutta siitä syystä, että erään kerhoon kuuluvan toisen lapsen vanhempi oli ollut keskustelemassa hänen kanssaan juuri, kun 7-vuotias meni syvempään altaaseen aikuisten huomaamatta.  

Toisen syytetyn avustaja kysyi mieheltä vielä lopuksi, miten tapahtunut on vaikuttanut hänen elämäänsä.

– Ei tämä ole helppoa ollut, mies vastasi.

Kello 10.50: Oikeus katseli suljettujen ovien takana salaiseksi määrätyn valvontakameravideon uimahallista, minkä jälkeen pidettiin noin 10 minuutin tauko. Istunto jatkuu nyt. 

Seuraavaksi ääneen pääsee toinen kuolemantuottamuksesta syytetty, eli syytetty mies.

Kello 9.53: Nyt oikeus alkaa käydä läpi kirjallisia todisteita. Ensimmäisenä ovat vuorossa syyttäjän esittelemät valokuvat ja karttapiirrokset uimahallista.

Syyttäjä näyttää kartalta, miten lapset ja valvojat olivat sijoittuneet uimahalliin onnettomuuden aikaan. 

Kuvista puolestaan näytetään, millaisessa altaassa onnettomuus tapahtui. Hukkunut lapsi oli ensin ollut matalassa naperoaltaassa, joka sijaitsi syvemmän aaltoaltaan kupeessa.

Syyttäjä esittelee kuvia, joista näkyy, että lapsi vaihtoi allasta aikuisten huomaamatta kävelemällä syvempään altaaseen aivan valvojien edestä. 

Kello 9.49: Syyttäjä täsmensi käsityksiään vielä asianesittelyssä.

Syyttäjän mukaan lapsi oli siirtynyt itselleen liian syvään altaaseen kävelemällä ohjaajien ohitse. Ohjaajat eivät kuitenkaan olleet lasta huomanneet, ilmeisesti siksi, että he keskustelivat tilanteessa muiden henkilöiden kanssa. 

Syyttäjän mukaan se, että jotkut muut henkilöt keskustelivat ohjaajien kanssa tai että ohjaajien täytyi valvoa useampia lapsia kerrallaan, olivat normaaleja olosuhteita iltapäiväkerhossa, eivätkä poista ohjaajien vastuuta 7-vuotiaan kuolemasta. 

Syyttäjän mukaan rikoslain perusteella kuolemantuottamuksesta tuomitaan henkilö, joka aiheuttaa toisen henkilön kuoleman huolimattomuudellaan. 

Syyttäjä korosti, että tuolla huolimattomuudella ei ole alarajaa. Hän siis viesti, että pienikin huolimattomuudesta johtunut tapaturma voidaan katsoa kuolemantuottamukseksi. 

Lisäksi syyttäjä korosti, että kerhon ohjaajien valvontavastuu oli uimahallissa korostunut.

Kello 9.31: Syyttäjä luki syytteen. Iltapäiväkerhon ohjaajille vaaditaan rangaistusta kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjän näkemyksen mukaan kerhon ohjaajina toimineet mies ja nainen aiheuttivat 7-vuotiaan lapsen kuoleman huolimattomuudellaan. Syytteen mukaan kaksikko laiminlöi lapsen valvonnan, vaikka tiesi lapsen olleen uimataidoton.

Nainen kiistää rikoksen. Hän kiistää myös sen, että lapsi olisi ollut uimataidoton. Hänen mukaansa kyse oli erittäin ikävästä sattumasta, ei valvontavastuun laiminlyömisestä. 

Myös mies kiistää rikoksen. Myös hänen näkemyksensä mukaan oli kyse puhtaasta tapaturmasta.

Kaksikon mukaan erään kerhoon kuuluneen lapsen isä oli tilanteessa tullut keskustelemaan ohjaajien kanssa. Ympärillä oli ollut myös muita valvottavia lapsia. Miehen puolustuksen mukaan tilanne oli vaatinut huomiota.

Miehen puolustuksen mukaan lapsi oli myös siirtynyt syvempään altaaseen kysymättä asiasta ensin valvojilta. Miehen puolustuksen mukaan tämä oli poikkeuksellista, sillä lapsia oli kehotettu pyytämään aina ensin lupaa.

Kello 9.22: Oikeudenkäynti alkaa. Istunnon aluksi käydään läpi julkisuusasioita. Oikeus päätti juuri, että uimahallista saatu valvontakameratallenne määrätään salaiseksi. Videolla näkyy lapsen kuolema ja elvytysyritykset. 

Aiemmin oikeuden puheenjohtaja kertoi, että iltapäiväkerhon ohjaajia ei syytetä asiassa tahallisesta teosta, ja että syyttäjä on alustavasti vaatimassa heille sakkorangaistusta. 

Näin tapahtumat etenivät

Lapsijoukko oli ollut ensin opetusaltaassa, eli lastenaltaassa, minkä jälkeen osa siirtyi aaltoaltaaseen. Kolme lasta, mukaan lukien uimataidoton 7-vuotias, menivät puolestaan niin sanottuun kahluualtaaseen.

Iltapäiväkerhon ohjaajat jäivät vahtimaan lapsia aaltoaltaan päätyyn.

7-vuotias oli kuitenkin hetken päästä noussut kahluualtaasta ja kävellyt aaltoaltaaseen, missä vesi oli hänelle liian syvää. Lapsi oli joutunut pinnan alle ja ollut siellä yhtäjaksoisesti noin neljän ja puolen minuutin ajan.

Kun asia huomattiin, ja lapsi saatiin ylös vedestä, häntä yritettiin elvyttää tuloksetta.

Jutun esitutkintavaiheessa poliisi epäili myös uimahallin valvojia sekä kahta esimiestä rikoksesta, mutta syyttäjä päätti jättää syytteet heidän osaltaan nostamatta. Syyttäjän käsityksen mukaan he olivat syyttömiä tapahtuneeseen.

Syyttäjä perusteli ratkaisua muun muassa sillä, että uimassa olleiden lasten valvonta oli iltapäiväkerhon ohjaajien vastuulla. Uimahallin valvojat eivät myöskään esimerkiksi tienneet 7-vuotiaan uimataidottomuudesta.

– Ottaen huomioon uinninvalvojien määrä 1-3 kappaletta työvuorossa on selvää, etteivät uinninvalvojat voi valvoa ilman erityistä syytä jokaista lasta uimahallissa. Uimahallissa voi kerrallaan olla yli 400 asiakasta, yhden uimavalvojan syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan tapahtumien kulku on todettu riidattomaksi.

Lue myös: Lue myös: Näin Porvoon uimahallin traaginen hukkumiskuolema tapahtui: 7-vuotias uimataidoton poika ehti olla veden alla lähes viisi minuuttia – lasta elvytettiin tuloksetta

Lue myös: Video todistaa, kuinka huomaamaton voi olla hukkumaisillaan oleva lapsi – ihmisten ympäröimä 5-vuotias kamppaili useita minuutteja hengestään uimahallissa Helsingissä

Tuoreimmat aiheesta

Oikeudenkäynnit