Amerikassa vietetään parhaillaan kansallista univiikkoa. Tämän takia Huffington Post keräsi kiinnostavia unifaktoja viimeisen vuoden ajalta.
Ei ole samantekevää, miten nukut. Huonot unitottumukset voivat kuormittaa aivoja ja lisätä stressiä. Lue, mitä muuta unesta tiedetään:
"Näytät väsyneeltä"
Univaje voi todella vaikuttaa ulkonäköön. Amerikkalaistutkimus paljastaa, että univajeisen kasvoilla esiintyy enemmän ryppyjä, silmäpusseja, tummia silmänalusia, silmien punoitusta sekä silmäluomien roikkumista kuin hyvin nukkuneen kasvoilla. Tutkimuksessa vertailtiin kymmentä ihmistä, joista otettiin ensin valokuva kahdeksan tunnin yöunien jälkeen ja uudestaan 31 tunnin valvomisen jälkeen.
Aivot siivoavat roskakuorman unen aikana
Järjestelmä, joka poistaa aivoista kuormittavaa materiaalia toimii unessa kymmenen kertaa tehokkaammin kuin valveilla. Roskakuormalla tarkoitetaan päivän aikana kerääntynyttä informaatiotulvaa ja muuta aktiviteettia, joka vaikuttaa aivoihin kuormittavasti.
Joillain on kyky muistaa unet muita paremmin
Ehkä muistat aina unesi, kun taas kumppanisi ei koskaan. Tämä voi selittyä sillä, että unia muistava aivojen osa toimii sinulla aktiivisemmin kuin kumppanillasi. Unien muistamista voi myös yrittää harjoitella kirjoittamalla heti herättyään ylös kaikki, mitä unesta vielä muistaa. Muisti voi hiljalleen parantua.
Uni kiittää aikataulusta
Toistuvat rutiinit parantavat unenlaatua. Nukut siis luultavasti paremmin, jos heräät ja menet nukkumaan aina samaan aikaan, menet samaan aikaan töihin ja syöt ateriasi tiettyyn aikaan.
Säännöllinen unirytmi voi helpottaa painonhallintaa
Brigham Young -yliopiston tutkijat huomasivat, että nuorilla naisilla, jotka heräävät ja menevät nukkumaan säännöllisesti, on pienempi kehon rasvaprosentti kuin epäsäännöllisesti nukkuvilla. Myös nukutulla ajalla on merkitystä, sillä alle kuusi ja puoli tai yli kahdeksan ja puoli tuntia nukkuneilla naisilla oli suurempi rasvaprosentti.
Säännöllinen unirytmi voi parantaa lasten käytöstä
Pikkulapset eivät osaa sanoa olevansa väsyneitä. Sen sijaan he käyttäytyvät hyperaktiivisesti. Säännöllinen unirytmi voi siis auttaa väsymyksestä johtuvaan hyperaktiivisuuteen tai muihin käytösongelmiin.
Väsyneenä himoitset hampurilaista
Jo yksi huonosti nukuttu yö lisää himoa kaloripitoisiin ruokiin. Huonot yöunet vaikuttavat aivoihin siten, että sinun on vaikeampi tehdä monimutkaisia päätöksiä. Sen sijaan aivosi kaipaavat ruoasta saatavaa tyydytystä normaalia enemmän.
"Varastoon nukkuminen" voi auttaa – mutta vain tiettyyn pisteeseen
Jos sinulla on tapana nipistää viikolla kunnon yöunista ja luottaa viikonlopun toipumisuneen, harkitse uudelleen. Toipumisuni auttaa kyllä väsymykseen ja palauttaa kehon tulehdusarvot ennalleen, mutta se ei näytä korjaavan aivojen toimintaa entiselle tasolleen.
Lähde: The Huffington Post
Lue myös:
(MTV LIFESTYLE)