Huonosti nukutut yöt kostautuvat: Mitä kehollesi tapahtuu, kun et saa tarpeeksi unta?

Vajaamittaiset yöunet tekevät suurempaa hallaa, kuin mitä saattaisit heti ensitöiksesi olettaa.

Tiesitkö, että ihminen nukkuu keskimäärin tänä päivänä lähes puolitoista tuntia vähemmän kuin 100 vuotta sitten?

Unenpuute on yleismaailmallinen ongelma. Useimmille aikuisille riittävä yöunen pituus on 6–9 tuntia. Mutta kuinka moni meistä todella nukkuu nuo tarvittavat tunnit yössä? 

Unen puutteen vaikutukset näkyvät jo yhden huonon yön jälkeen, mutta sillä on myös pitkäkantoisemmat vaikutukset sekä keholle että mielelle.

1. Ajatuksenkulku tuntuu sumealta, olo on kuin humalaisella

Jo yksi huonosti nukuttu yö vaikuttaa heikentävästi ajatusten juoksuun, kuten muistiin, tarkkaavaisuuteen sekä tiedonkäsittely- ja reagointikykyyn. Takaamalla seuraavina öinä paremmat yöunet myös aivotoiminta palautuu pikkuhiljaa normaaliksi.

Jos valvot kokonaisen yön, olo on kuin humalaisella: aivot myös toimivat aivan kuin olisit humalassa. Siksi autonkaan rattiin ei olisi mitään asiaa, jos olet väsynyt tai nukkunut todella huonosti. Älä myöskään valvo esimerkiksi tenttiin hikihatussa lukien: huonot yöunet vain heikentävät suoritustasi.

Esimerkiksi vuorotyötä tekevien unirytmi on koetuksella: pitkäaikainen vuorotyö on myös terveysriski. Yötyön vaaroihin liittyy lisääntynyt virheiden vaara väsymyksen ja tarkkaavaisuuden huononemisen takia. Jo yhdet, vähintään tunnin pituiset torkut voisivat parantaa tilannetta, jos joutuu tekemään 24 tai 36 tunnin työvuoroja.

2. Mielialan vaihtelut takaavat riidat

Pitkään jatkunut unettomuus tai vähäiset yöunet voivat tunnetusti aiheuttaa masennusta ja ahdistusta.

Mutta yhdet heikot yöunet eivät niinkään aiheuta masennusta – vaan jopa manian oireita. Tila on ohimenevä, mutta ensimmäinen yö ilman kunnollista yöunta voi tehdä olosta kiihtyneen: mieliala tuntuu olevan erityisen koholla. Tämä johtuu siitä, että tietyt välittäjäaineet ja hormonit vapautuvat, jotta ihminen pysyisi hereillä. Mutta euforinen tila ei kuitenkaan kestä kauaa.

Väsyneenä monesti tekee myös huonoja päätöksiä: on vaikea hahmottaa, mikä on tärkeää ja mikä ei. Asioihin on vaikea suhtautua neutraalisti. Olo on äreä ja jo pienetkin asiat saattavat aiheuttaa kärhämää. Esimerkiksi se, ettei kumppani olekaan vienyt roskia ulos, voi olla pahinta ikinä. Kuinka monet riidat syntyvätkään seuraavana päivänä, kun takana on huonosti nukuttu yö?

3. Ihosi kärsii

Vaikka unenmäärästä ja ihon hyvinvoinnista on vain rajallisesti tutkimustietoa, on uskottu, että unenpuute ja ihon ennenaikainen vanheneminen, eli rypyt,  kulkevat käsikädessä. Univaje voi myös pahentaa atooppisen ihon ja psoriasiksen oireita pidemmällä aika välillä.

Lisäksi tummat silmänaluset ja silmäpussit ilmestyvät jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen.

4. Ruokahalusi kasvaa huomattavasti – mutta salaatti ei maistu

Jos olet joskus valvonut koko yön läpi, olet saattanut huomata, että mielesi alkaa tehdä rasvaisia ruokia, kuten ranskalaisia – ja nyt ei puhuta pelkästään yön pikkutunneilla, humalassa haetuista snägäriherkuista.

Unihäiriöt alkavat näkyä melko nopeasti ruokahalun muutoksissa: iskee mielitekoja. Riittämätön yöuni lisää ruokahalua, ja jääkaapille saattaakin eksyä hakemaan hiilihydraattipitoisia ruokia iltapäivällä tai illalla. Etenkin suolaiset ja rasvaiset ruoat vetävät puoleensa – mutta miksi, tarkkaa tietoa tästä ei ole.

Jos et ole nukkunut tarpeeksi, greliinin pitoisuus kasvaa verenkierrossa: se stimuloi ruokahalua ja nopeuttaa mahalaukun tyhjenemistä. Toisin sanoen aivosi viestittävät, että nyt on nälkä. Sen sijaan kylläisyyshormoni leptiinin, joka säätelee ruokahalua ja elimistön energiankäyttöä, pitoisuus vähenee. Tämä näkyy jo parin liian vähille unille jääneen yön jälkeen.

Toisin sanoen aivosi viestittävät, että olet nälkäinen ja sinun tulee syödä – mutta aivosi eivät saa kuitenkaan viestiä siitä, että olisit kylläinen. Oravanpyörä on valmis.

5. Aineenvaihdunta hidastuu

Sekään ei riitä, että lisääntynyt ruokahalu huonojen yöunien edesauttamana vaikuttaa painonnousuun: myös aineenvaihdunta hidastuu.

Pitkällä aikavälillä aineenvaihdunnassa tapahtuu muutoksia, koska säännölliset ruokailuajat ja -tottumukset kärsivät. Tämä voi aiheuttaa insuliiniresistenssiä, eli insuliinin heikentynyttä vaikutusta. Metaboliselle oireyhtymälle, eli aineenvaihduntahäiriölle, on tyypillistä keskivartalolle kasaantunut ylipaino. Tämä voi johtaa diabetekseen.

6. Unenpuute tekee huonoa myös sydämelle

Muistutuksena: unen aikana keho lepää. Verenpaine laskee, sydämen syke hidastuu. Keho valmistautuu seuraavaan päivään. Jos yöunet jäävät vajaiksi, vaarana on, että verenpaine nousee ja sydänvaivojen riskit kasvavat, kun kehon stressihormoni, kortisoli, lisääntyy. Tulehtuneet verisuonet, vaskuliitit, lisäävät sydänkohtauksen riskiä.

Kun et nuku tarpeeksi, sydän joutuu ylikierroksille, sillä keho tuottaa adrenaliinia: ja liian suuret määrät adrenaliinia kuormittavat sydäntä.

7. Urheilusuoritukset kärsivät

Unettomuudella ja vähäisillä yöunilla on monia sivuvaikutuksia, jotka näkyvät suorituskyvyssä: seksuaalinen aktiivisuus kärsii, “ei tänään, kulta, olen liian väsynyt”, mieli on ärtynyt ja myös urheilusuoritukset kärsivät. Tämä on erityisen tärkeää ammattiurheilijoille, jos he haluavat yltää parhaimpiin suorituksiinsa – toki tavalliselle kuntoilijallekin.

8. Immuunisysteemi kärsii

Immuunisysteemisi kyllä kertoo, milloin et ole nukkunut tarpeeksi: moni tuleekin kipeäksi, jos takana on ollut monta unetonta yötä tai vajaamittaisia yöunia. Jos nukut kunnolla, saatat välttää nuhat, flunssat ja virukset. Vastustuskykysi on parempi.

Ja kohta siirrymmekin kesäaikaan, mikä tuo omat haasteensa yöunille:

 Lähde: Self.com

Lue myös:

    Uusimmat