Japanin pääkaupunki Tokio valmistautuu isännöimään kesäolympialaisia, jotka avataan 23. heinäkuuta. Keskellä koronapandemiaa pidettävät kisat ovat keränneet runsaasti kritiikkiä paikallisilta, ja kyselyjen mukaan valtaosa japanilaisista vastustaa kisojen järjestämistä.
Olympialaiset ovat erityisen surullinen tapahtuma 87-vuotiaalle tokiolaiselle Kohei Jinnolle. Hän on nimittäin joutunut jättämään kotinsa olympialaisten vuoksi kaksi kertaa. Miehen tarinasta kertoo uutistoimisto Reuters.
Kodin tilalle stadion ja puisto
Edellisen kerran Tokio isännöi kesäolympialaisia vuonna 1964. Jinno joutui tuolloin perheineen pakon edessä jättämään kotinsa, jotta paikalle voitiin rakentaa uusi hieno urheilustadion ja puisto.
Vuosien ajan mies työskenteli tupakkakauppiaana ja asui pienessä asunnossa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Asukasyhteisö stadionin lähellä oli kuitenkin tiivis.
Vuosikymmenten jälkeen edessä oli kuitenkin uusi häätö vuonna 2013, kun vanha stadion päätettiin purkaa, ja paikalle rakennettiin uusi kansallisstadion.
– Oli niin vaikea lähteä. Olin elänyt siellä suurimman osan elämästäni, Jinno sanoo.
Toinen häätö ja pienet korvaukset
Hänen mielestään Tokion ei olisi pitänyt isännöidä kisoja, joiden vuoksi noin pari sataa perhettä sai häädön. Miestä ärsyttää varsinkin tyly tapa, jolla päätöksestä kerrottiin. Mitään neuvotteluvaraa ei ollut. Maksetut korvauksetkaan eivät juuri lämmitä.
– Me saimme 170 000 jeniä (1 300 euroa). Mitä sillä muka voi tehdä? Minun oli pakko nauraa. Muuttaminen vei miljoona jeniä, Jinno toteaa.
Tokion kaupungin edustajan mukaan korvaus on kuitenkin tavanomainen.
Muutto otti koville myös Jinnon vaimolle, joka kuoli muutama vuosi sitten. Kaikesta huolimatta mies toivoo, että Tokion kisat onnistuvat. Koronan vuoksi olympiahenki on kuitenkin tiessään. Jinno asuu nykyään poikansa kanssa ja vierailee vanhoilla kulmilla edelleen säännöllisesti.
– Synnyin ja kasvoi täällä. Kun katson puita katujen varsilla, tunnen oloni nostalgiseksi mutta samalla minut valtaa surullinen ja yksinäinen tunne.