Belgialaisen 9-vuotiaan Laurent Simonsin oli määrä valmistua tässä joulukuussa sähköinsinööriksi ja olla ensimmäinen alle kymmenenvuotias yliopistosta valmistunut henkilö. Hänen vanhempansa ovat kuitenkin päättäneet keskeyttää koulunkäynnin yliopiston kanssa kehkeytyneen riidan vuoksi, kertoo BBC.
Laurent Simons nousi kansainvälisiin otsikoihin viime kuussa, kun 9-vuotiaan kerrottiin valmistuvan hollantilaisesta Eindhovenin teknillisestä yliopistosta sähköinsinööriksi vuoden loppuun mennessä.
Vanhempien tavoite oli, että Laurent valmistuu ennen 10-vuotissyntymäpäiväänsä 26. joulukuuta rikkoakseen nuorimman valmistujan ennätyksen.
Hänellä oli 10 kuukautta aikaa urakkaan, joka yleensä vie vanhemmilta opiskelijoilta kolme vuotta.
Eindhovenin yliopisto kuitenkin on ilmoittanut, ettei Laurent ehdi tekemään kaikkia kokeitaan ennen sitä. Yliopisto on tarjonnut Laurentille uutta valmistumispäivää vuoden 2020 puolivälissä, mutta vanhemmat eivät suostuneet siihen.
"Miksei hän voisi olla siitä ylpeä?"
Vanhemmat ja yliopisto ovat ajautuneet julkiseen kiistaan pojan opiskelusta. Pojan isä muun muassa kertoo koulun syyllistäneen heitä mediahuomion hakemisesta lapselleen.
– Meille sanottiin, että yhdessä median kanssa me asetamme lapsellemme liikaa paineita, ja jos jatkaisimme, hänelle täytyisi tehdä psykiatrinen tutkimus, isä Alexander Simons sanoi hollantilaiselle De Volkskrant -lehdelle.
– Jos lapsi pelaa hyvin jalkapalloa, kaikki ajattelevat mediahuomion olevan hyvä asia. Minun pojallani on erilainen taito. Miksei hän voisi olla siitä ylpeä?
Koulu ja vanhemmat riidoissa
Laurentin Instagram-tilillä julkaistiin kuvakaappaus aiemmin lähetetystä sähköpostiviestistä, jonka perhe väittää tulleen yliopistolta. Siinä sanotaan, että Laurentin valmistuminen joulukuussa olisi mahdollista. Perhe on kyseenalaistanut, miksi yliopisto on nyt perunut sanansa, ja syyttää koulua valehtelusta.
Yliopisto puolestaan on sanonut tiedotteessaan, että Laurentille ei olisi suosiollista suorittaa loppuja kurssejaan ennen kymmentä ikävuotta, sillä kiirehtiessä hänen akateeminen kasvunsa kärsisi.
Yliopisto myös vetoaa lapsen kehittyvään luovuuteen ja kriittiseen analysointiin. Koulun mielestä ei ole oikein kohdistaa tällaista painetta 9-vuotiaaseen opiskelijaan, jolla on "ennennäkemättömiä kykyjä".