90-luvulla miljoonat seurasivat järkyttävää tv-ohjelmaa – osallistuja suoritti kuukausien ajan eristyksissä epäinhimillistä tehtävää täysin alasti

Ennen vuosituhannen vaihdetta esitettiin miljoonia katsojia viikoittain kerännyttä japanilaista Denpa Shonen -ohjelmaa, joka teki Tomoaki "Nasubi" Hamatsusta äärimmäisen kuuluisan hyvin karulla ja kammottavalla tavalla.

1990-luvun lopulla Japanin televisiossa keräsi äärimmäistä suosiota Denpa Shonen -ohjelman epäinhimillinen sekä julma osio, jollaista ei voisi kuvitellakaan näkevän nykyään missään. 

Vuonna 1998 nuori koomikonalku Tomoaki Hamatsu haastettiin ohjelmaan, jossa hänen oli elettävä täysin yksin eristyksissä pienessä asunnossa, josta ei ollut poispääsyä. Lisäksi Hamatsun täytyi osallistua erilaisiin lehtiarvontoihin voittaakseen itselleen tarpeellisia asioita, kuten esimerkiksi ruokaa – tai vaatteet ylleen, sillä haasteen alettua Hamatsun oli riisuuduttava täysin alasti. 

Haasteen kerrottiin päättyvän sitten, kun Hamatsu voittaisi arvonnoista yhteensä miljoonan jenin arvosta palkintoja. Nykyrahassa miljoona jeniä olisi noin 6300 euroa, mutta kurssi ei ole vertailukelpoinen, sillä tuohon aikaan Suomessa valuuttana oli markka, ja inflaatio on vaikuttanut vuosien saatossa eri valuuttojen arvoon. 

Hamatsu olisi teknisesti saanut lähteä asunnosta milloin vain. Häntä kuitenkin sitoi uskomus siitä, että mikäli hän poistuisi asunnosta ja lopettaisi haasteen, olisi hänen sopimuksensa sitomana maksettava tuotantoyhtiölle mittavat korvaukset, joihin hänellä ei olisi ollut varaa. 

Lisäksi on oletettavaa, että japanilainen kulttuuri vaikutti niin ikään siihen, miksei Hamatsu kieltäytynyt haasteesta tai jättänyt sitä kesken sen aloitettuaan: Japanissa on erittäin voimakas hierarkiakulttuuri, johon syvä kunnioitus kuuluu hyvin olennaisena osana. 

Kauhea haaste alkaa

Näin ollen Hamatsu riisuutui alasti ja aloitti haasteen, ja asuntoon asennetut kamerat kuvasivat ilkialastoman Hamatsun elämää päivittäin. 

Hamatsu tunnetaan laajalti lempinimellään Nasubi, joka tarkoittaa japaniksi munakoisoa. Lempinimi johtui alunperin miehen pitkistä kasvoista, mutta nimi sai uuden merkityksen, kun alastoman miehen intiimialueet peitettiin ruudulla munakoison kuvalla. 

Hän toki tiesi, että häntä kuvataan, mutta sarjan tuottajat olivat kertoneet hänelle, että materiaali kuvattaisiin talteen pilottia varten, eikä sen julkaisuajankohdasta olisi ollut tietoa. 

Tämä oli kuitenkin valhetta, sillä Hamatsun tietämättä sarjaa esitettiin jatkuvalla syötöllä japanilaisella televisiokanavalla ohjelmassa, jolla oli viikoittain miljoonia katsojia. Hamatsulla ei siis ollut mitään tietoa siitä, että hänen päivittäistä ja paljasta elämäänsä seurasivat miljoonat silmäparit ja että hänestä oli tullut lyhyessä ajassa kotimaassaan äärimmäisen kuuluisa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Asunnossa, jossa Hamatsu asui ja suoritti epäinhimillistä tehtäväänsä, ei ollut käytännössä mitään. Keskellä huonetta oli pieni pöytä, ja nurkasta löytyi pinoittain lehtiä ja postikortteja sekä kynä arvontoihin osallistumista varten. Asunnossa oli sähköt, lämmitys sekä juoksevaa vettä, muttei lainkaan ruokaa: sekin Hamatsun oli voitettava arvonnoista. 

Lähteiden mukaan Hamatsu olisi heti alkuun joutunut elämään pelkällä vedellä jopa kaksi viikkoa, ennen kuin voitti mitään syötäväksi kelpaavaa. Ensimmäinen ruokapalkinto olikin paketillinen riisiä, mutta Hamatsu joutui sen voitettuaan uuden haasteen eteen, sillä asunnossa ei ollut kattilaa, jossa riisin olisi voinut keittää. Hamatsu pureskeli alkuun kuivia riisinjyviä, kunnes tajusi käyttää voittamiaan hillopurkkeja riisin valmistamiseen. 

Palkintoja alkaa kertyä

Oli pitkiä aikoja, kun palkintoja ei tullut lainkaan. Toisinaan tuli myös paljon sellaista, joista ei ollut hänelle hyötyä elämään asunnossa, kuten esimerkiksi auton renkaista – joskin niiden arvo vauhditti tarvittavan potin loppusumman saavuttamisessa. Vaatteita Hamatsu ei voittanut pitkäjänteisestä yrittämisestä huolimatta kertaakaan, poislukien naisten alushousuja, jotka eivät mahtuneet hänelle.

Jokaisesta voitosta Hamatsu oli kuitenkin onnellinen ja esitteli niitä tyytyväisenä kameroille – tietämättä yhä lainkaan, että miljoonat naureskelivat hänelle ohjelman juontajien kommentoidessa katsojille hänen edesottamuksiaan. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lopulta Hamatsu sai kerättyä vaadittavan miljoonan jenin arvoisen voittopotin, vietettyään asunnossa 335 päivää, eli lähes vuoden. Tuotantoryhmä tuli viimein hakemaan Hamatsun pois.

Kilpailija sai vihdoinkin vaatteet ylleen, hänet vietiin pois asunnosta ja lennätettiin Etelä-Koreaan matkalle, jonka piti olla palkinto saavutuksesta. Matkalla Hamatsu muun muassa vietiin huvipuistoon, jossa hän sai syödä niin paljon kuin halusi. 

Hamatsu luuli päässeensä lopulta vapaaksi, mutta toisin kävi.

Järkyttävä käänne

Sen sijaan, että Hamatsu olisi matkan päätteeksi viety takaisin Japaniin, hänet vietiin korealaiseen hotellihuoneeseen – joka oli hänen järkytyksekseen lähes identtinen siihen asuntoon, jossa hän oli juuri viettänyt lähes vuoden yksin. Hamatsulle kerrottiin, että hänen olisi tehtävä sama uudestaan, tällä kertaa voittaakseen lehtiarvontapalkintoja lentolipun arvosta takaisin Japaniin. 

Hamatsu alistui kohtaloonsa, olihan hän vieraassa maassa eikä osannut sen kieltä. Lisäksi tuotantoryhmä ilmeisesti piti hallussaan hänen passiaan. 

Näin ollen Hamatsu vietti seuraavat viikot tehden samaa, mikä oli hetkeä aiemmin ollut hänen ainoa todellisuutensa. Lopulta Hamatsu voitti lentolippuun tarvittavat palkinnot – vaikka tuotantoyhtiö nosti vaatimustaan aina tämän saavutettua tavoitteensa ja ilmoitti, että Hamatsun pitäisi voittaa tarpeeksi palkintoja paremman luokan lentolippua varten. 

Viimein palkinnot kalleinta bisnesluokan lippua varten olivat kasassa, ja matka takaisin kotimaahan Japaniin alkoi. Kun Hamatsu pääsi takaisin Japaniin, hän kohtasi jälleen tutun järkytyksen, kun matkajärjestelyistä huolehtinut tuotantoryhmä kiikutti Hamatsun, jonka silmät olivat aina matkojen varrella sidotut, jälleen kerran takaisin samanlaiseen asuntoon. 

Lannistunut mies riisutui taas ja alkoi täyttää lehtiarvontalomakkeita. Tällä kertaa asunto sijaitsi kuitenkin hänen tietämättään studiossa, jossa oli kuvausryhmän lisäksi paikalla suuri studioyleisö.

Alla olevassa julkaisussa näkyy video hetkestä, jolloin Hamatsu joutui kolmannen kerran tuntemansa kammottavan tehtävän äärelle, tietämättä lainkaan sitä, että seinien takana oli studioyleisö. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ohjelmalle saatiinkin tuotannon näkövinkkelistä näyttävä lopetus, kun seinät Hamatsun ympäriltä kaadettiin ja hän tajusi järkytyksekseen olevansa mylvivän yleisön edessä – yhä edelleen täysin alasti. 

Nykyään 48-vuotias Hamatsu on kertonut ohjelman jälkeen sen tuotannon olleen hänelle "helvetti maan päällä". Hamatsu on kertonut sen olleen lähellä, että olisi menettänyt mielenterveytensä ohjelman takia.

– Mieluummin kuolisin, kuin tunnen näin, Hamatsu kertoi vuonna 2020 ajatelleensa ajoittain karmivan kokemuksen aikana. 

Paluu takaisin elämään

Kun kuvaukset viimein päättyivät, kesti pitkään, ennen kuin Hamatsu tottui normaaliin arkielämään. Sosiaaliset tilanteet tuottivat hänelle vaikeuksia ja tuntuivat raskaalta, sillä hän oli tottunut olemaan aivan yksin ja esimerkiksi hänen puheensa oli hidastunut sen myötä. Hamatsun kehon täytyi palautua pitkään aliravitsemuksesta ja vaatteiden käyttäminen tuntui inhottavalta, kun kangas hiersi tottumatonta ihoa ja tuntui kuumalta. 

Yhteensä Hamatsu oli haastetta suorittaessaan eristyksessä 15 kuukautta. 

Vaikka kokemus oli kammottava, on Hamatsu sittemmin pystynyt kääntämään kokemuksen omaksi voitokseen. Hamatsu on jatkanut uraansa koomikkona, näyttelijänä sekä televisiopersoonana, vaikka hänen kuuluisuutensa huippuhetki ajoittuukin päätähteyteen epäinhimillisessä haasteessa. 

Vuonna 2016 Hamatsu myös saavutti pitkäaikaisen tavoitteensa ja unelmansa, kun hän kiipesi Mount Everestin huipulle. Hamatsu kertoi kokemuksen jälkeen, että hänen tositelevisio-ohjelmasta saamansa sinnikkyys oli avuksi maailman korkeimman vuoren huipulle kiivetessä.

Alla olevassa julkaisussa Hamatsu vuonna 2023.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Elokuva

Vuoden 2023 syksyllä Toronton elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa sai Hamatsun koettelemuksesta kertova dokumenttielokuva The Contestant, jossa tämä kertaa yli 20 vuoden takaisia tapahtumia ja kokemuksiaan. 

Dokumentin ohjaaja Clair Titley on kertonut halunneensa olla hyvin sensitiivinen Hamatsun kanssa elokuvaa tehdessä, sillä hän ei halunnut tämän traumatisoituvan uudelleen kokemuksistaan. 

– Tein hänelle selväksi, että hänen olisi käytävä läpi tätä vanhaa materiaalia ja että tämä esitettäisiin uudelleen elokuvassa. Mutta luulen syyn siihen, miksi hän teki tämän elokuvan nyt, olleen se, että hän on päässyt pisteeseen, jossa on valmis sulkemaan tämän luvun ja valmis palaamaan muistoihinsa ja tutkimaan niitä. En halua puhua hänen puolestaan, mutta luulen hänen kokeneen prosessin jokseenkin vapauttavana, Titley kertoi syyskuussa 2023.

Yksi ironisimmista asioista tapahtuneeseen liittyen lienee se, että yhdysvaltalaisnäyttelijä Jim Carreyn  tähdittämä, sittemmin klassikoksi muodostunut elokuva The Truman Show sai ensi-iltansa sillä välin, kun Hamatsu oli eristyksissä haastetta suorittamassa. Elokuvassa Carreyn esittämä päähenkilö elää tietämättään tositelevisio-ohjelman pääosassa. 

Päästyään vapaaksi Hamatsu oli itsekin mennyt katsomaan elokuvan ja järkyttynyt sen juonesta ohjaaja Titleyn mukaan. 

– Hän istui itsekseen elokuvateatterissa katsellen tätä Jim Carreyn elokuvaa ja kirjaimellisesti vilkuili ympärilleen nähdäkseen, kuvattiinko häntä itseäänkin.

Lue myös:

    Uusimmat