A-streptokokkitapauksia ilmennyt jyväskyläläisessä päiväkodissa

Jyväskylässä Keljonkankaan päiväkodissa kaksi lasta on sairastunut A-streptokokkiin. 

Keski-Suomen Hyvinvointialueen palvelupäällikkö ja alueylilääkäri Minna Leppäkynnäs kommentoi sähköpostitse MTV Uutisille, että tartuntalähde on tiedossa. 

– Kyseisen lapsiryhmän vanhemmille on lähetetty tiedote ja kyseisen lapsiryhmän lapsista sekä mahdollisesti oireilevista työntekijöistä on otettu tällä viikolla nielunäytteet, hän kirjoittaa. 

Streptokokkia on Leppäkynnäksen mukaan liikkeellä ympäri vuoden ja sen tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu ja kuumeisuus.

Testauksia lapsille tehdään herkästi

Viime vuonna ja tämän vuoden keväällä Jyväskylässä oli useita A-streptokokkitapauksia, mukaan lukien yksi vakava tapaus, jossa 3-vuotias tyttö kuoli streptokokkiin. Sen vuoksi lapsia testataan nyt herkästi tartunnan varalta.

– Vakavissa tilanteissa on kyse esimerkiksi sepsiksestä eli verenmyrkytyksestä tai laajoista iho- ja pehmytkudoksen infektiosta. 

Vakavat tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

Kesäaika on Leppäkynnäksen mukaan haastavaa aikaa infektion leviämisen kannalta, sillä lapset kiertävät varahoitopaikoissa.

– Jyväskylän alueella lapsia on koottu varapäiväkoteihin laajemmalta alueelta. Lapsiryhmät päiväkodin sisällä pyritään pitämään erikseen. 

Tartuntojen ehkäisemiseksi päiväkodissa käsihygieniaa tehostetaan. Samaa tulisi tehdä myös kotoa.

– Tilanteissa, joissa perheessä on toistuvasti streptokokki-infektioita, pyritään ottamaan näytteet kaikista perheenjäsenistä ja hoitamalla sairastuneet yhtä aikaa. 

Jyväskylän A-streptokokkitartunnoista kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen

Lue myös:

    Uusimmat