Enterovirukset jylläävät: Tällainen on tilanne Varsinais-Suomessa – iso ero viime vuoteen verrattuna

7:28img
KATSO MYÖS: Infektiolääkäri Tea Nieminen kertoo enteroviruksen leviämisestä
Julkaistu 19.09.2022 14:33

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Koronapandemian laantuessa enterovirustapausten määrä on lisääntynyt. Myös Varsinais-Suomessa tapausmäärät ovat elokuun puolenvälin jälkeen nousseet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi viime viikolla, että tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen enterovirustapausten määrä on alkanut lisääntyä tänä vuonna tavanomaista aiemmin. Lisäksi enterovirusten aiheuttamia enterorokkotapauksia on raportoitu laitokselle ympäri Suomea tavanomaista enemmän.

Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks kertoo tiedotteessaan, että tapausmäärät ovat nousseet myös Varsinais-Suomessa.

– Tänä vuonna elokuun alusta 18.9. asti enterovirusdiagnooseja Tyksin laboratoriossa oli 103 kappaletta, kun viime vuonna samaan aikaan oli vain yksi tapaus, kertoo Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen tiedotteessa.

Lue myös: Milloin kipeän lapsen voi viedä päiväkotiin? Ota huomioon kaksi olennaista asiaa

Enterovirustutkimukseen lähetetyistä näytteistä enimmillään lähes 40 prosenttia on ollut positiivisia.

– Tällä hetkellä ei ole yhtään todettua enterovirustapausta osastolla, Tyksin lasten ja nuorten vuodeosaston osastonylilääkäri Ville Peltola sanoo.

Viikonloppuisin ei kuitenkaan analysoida näytteitä, ja tulokset voivat tulla vasta, kun potilas on jo kotiutunut. Tyksistä kerrotaan, että viime viikkoina on jatkuvasti ollut muutamasta noin viiteen enteroviruspotilasta osastolla samaan aikaan. 

Lue myös: THL: Enterovirusta liikkeellä tavanomaista enemmän Suomessa – näin virus tarttuu

Muista hyvä hygienia

Tyks kliinisen mikrobiologian laboratorio on havainnut käynnissä olevan epidemian aiheuttajiksi EV-D68- ja CVA6- enterovirustyypit, joista EV-D68 on aiheuttanut lapsilla vaikeita hengitystieoireita. Tapauksiin on liittynyt sairaalahoitoa vaativia hengenahdistuskohtauksia. CVA6 puolestaan aiheuttaa enterorokkoa: tällöin käsiin, jalkoihin, suun limakalvolle ja suun ympäristöön syntyy kivuliaita rakkuloita. Kynsien irtoaminenkin on tavallista.

– Enteroviruksia tunnetaan 116 virustyyppiä. Infektiot ovat yleisimpiä lapsilla ja nuorilla. Enterovirukset aiheuttavat tyypillisesti hengitystieinfektioita ja erilaisia rokkotauteja. Myös keskushermostoinfektiot, kuten aivokalvojen tulehdus ja aivotulehdus ovat mahdollisia, Tytti Vuorinen sanoo.

Lue myös: Raju enterorokko vei perheenisä Tuukalta jopa kävelykyvyn: "Sellainen olo, että kynnet poksahtavat irti"

Tyksin sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Mari Kanerva muistuttaa tiedotteessa, että viruksen pääasiallinen tartuntareitti on ulosteesta käsien kautta suuhun. Tartunnan voi saada esimerkiksi vaipanvaihdon yhteydessä. Lisäksi enterovirus tarttuu hengitysteitse pisaroista ja ihorakkuloista suoraan kosketustartuntana. 

Nenänielueritteestä virusta voidaan todeta muutamia viikkoja ja ulosteesta jopa kuukausien ajan. Yskimis- ja niistämishygienia sekä hyvä käsihygienia ovat ensisijaisen tärkeitä keinoja tartuntojen torjunnassa.

Lue myös: Onhan "yskätasku" jo käytössäsi? Opettaja muistuttaa oikeaoppisesta tavasta yskiä ja aivastaa: "Se on aina mukanasi"

Katso ohjeet huolelliseen käsienpesuun. Juttu jatkuu videon alla.

1:15img

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta.

THL:n mukaan enterovirusinfektiot ovat yleensä lieväoireisia ja paranevat itsestään viikossa tai kahdessa. Vakavampiakin taudinkuvia esiintyy kuitenkin joka vuosi. On hyva huomioida, että sairastettu tauti suojaa sairastumiselta sen saman virusalatyypin aiheuttamaan infektioon, mutta  toisen alatyypin infektiolle se ei tarjoa suojaa.

Lue myös: Enterovirukset piinaavat nyt erityisesti lapsiperheitä – infektiolääkäri korona-ajan vaikutuksesta: "Nyt kaikki virukset kiertävät entistä aktiivisemmin"

Korjaus 20.9. klo 9.42: Korjattu tiedotteessa ollut virhe infektio-osastosta vuodeosastoksi.

Lähteet: Tyks, THL 

Tuoreimmat aiheesta

Tartuntataudit