Aaltola: Dallasin tapahtumat eivät jää vaille poliittisia seurauksia – "Aselakikeskustelu tuskin etenee"

dallas poliisisurmat 4
Dallasissa on kuollut jo viisi poliisia ja useita on haavoittunut poliisiväkivallan vastaisessa mielenosoituksessa.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 08.07.2016 13:10

MTV UUTISET – STT

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista kuvaa usean poliisin ampumista Dallasissa vakavaksi asiaksi, joka ei presidentinvaalien alla jää vaille poliittisia seurauksia. Hän varoittaa myös väkivaltaisuuksien leviämisen riskistä. 

Ampujien taustat ja motiivit ovat edelleen hämärän peitossa. Sala-ampujat ottivat poliisit kohteekseen mielenosoituksessa, jossa vastustettiin poliisien väkivaltaa. Kaksi mustaa kuoli aiemmin tällä viikolla poliisien luoteihin.  

Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, liittyivätkö poliisien ampumiset näihin kuolemantapauksiin vai halusiko joku muuten hyödyntää sekavaa tilannetta, Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola huomauttaa. Vaikka yksittäisiä poliiseja aika ajoin ammutaankin Yhdysvalloissa, Dallasin tapahtumat olivat hänestä poikkeuksellisia. 

0:56img

Isku aselakikeskustelun ytimeen

Dallasin ampumiset iskevät jälleen Yhdysvaltojen jumiutuneen aselakikeskustelun ytimeen. Aselainsäädännön kiristykset kaatuivat taas kesäkuussa senaatissa. Edustajainhuoneen demokraatit eivät saaneet edes istumalakollaan kongressia äänestämään tiukennuksista aselakeihin. 

Texasissa luvallisen aseen kantaminen julkisilla paikoilla on sallittua, ja luvan saanti on Aaltolan mukaan melko helppoa. 

– Perustuslain suoja aseenkanto-oikeudelle on monissa osavaltioissa ja erityisesti Texasissa hyvin pyhä asia, Aaltola sanoo.

Hän ei usko, että aselakikeskustelussa päästään kovasti eteenpäin. Pahimmissa asetyypeissä kuten sotilasaseissa voitaisiin hänestä ajatella, että päästäisiin lähivuosina joihinkin rajoituksiin. 

Poliisien väkivalta mustia kohtaan on nostattanut Yhdysvalloissa lukuisia mielenosoituksia. Se on synnyttänyt myös poliittisen liikkeen, jolla halutaan tukea kansaa ja nimenomaan mustien oikeuksia väkivaltakoneiston edessä. 

– Nämä ovat hyvin tulenarkoja, helposti leviäviä ja tarttuvia ilmiöitä ja vetävät ihmisiä kaduille, Aaltola sanoo. Hänen mukaansa yhdysvaltalaisissa kaupungeissa Texasinkin alueella on jännitteitä, joita esimerkiksi tv-kuvat saattavat laukaista.

1:05img

Vaikutus vaaleihin ristiriitainen

Presidentinvaalien kannalta Dallasin tapahtumissa on elementtejä, jotka saattavat suosia kumpaa tahansa ehdokasta, Aaltola arvioi. Tilanteeseen liittyvät niin kansalaisoikeudet, poliisiväkivalta kuin lain ja järjestyksen ylläpitäminen. 

Esimerkiksi Texasissa ampumiset saattavat Aaltolan mukaan vahvistaa republikaanien Donald Trumpin kannatusta, muualla demokraattien Hillary Clintonin.  

– Hyvin tärkeää on, miten ehdokkaat reagoivat ja nähdäänkö heidän reagoineen oikein. Yleensä näissä tapauksissa oikea reagointi on se, että pyrkii yhdistämään kansaa ja puhumaan maltillisesti, Aaltola sanoo.

– Tässä suhteessa Trump ei ole kovin kyvykäs. 

Clinton tuomitsi aiemmin tällä viikolla mustien ampumisen. Hänen mukaansa jotain on pahasti vialla, jos osa amerikkalaisista katsoo, että heitä ei ihonvärin takia pidetä yhtä arvokkaina kuin muita. 

Aaltola odottaa joka tapauksessa poliitikoilta jyrkkiä kantoja poliisien ampumiseen työssä.  

Tuoreimmat aiheesta

Dallasin ampuminen