Yhdysvalloissa mielenosoitukset poliisiväkivaltaa vastaan jatkuvat – Floydin kuolema oli käännekohta: "Julkinen sietäminen on lopussa"

Yhdysvalloissa on ollut useita poliisin toimintaa vastustaneita mielenosoituksia viime viikkoina. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan nyt on kuitenkin todennäköisempää kuin ennen, että ongelmiin poliisissa tulee muutoksia.  

Viimeksi perjantaina Chicagossa, Illinoisin osavaltiossa ihmiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltä sen jälkeen, kun Chicagon poliisi oli julkaissut videon 13-vuotiaan latinopojan ampumisesta. Haalarikameralla kuvatulla, 19 sekunnin mittaisella videolla näkyy, että pojalla ei ollut asetta, kun hänet ammuttiin. Hän oli juuri kääntynyt ja nostanut kätensä ylös, kun poliisi ampui hänet yhdellä laukauksella.

Aiemmin huhtikuussa poliisi ampui 20-vuotias Daunte Wrightin kuoliaaksi pidätystilanteessa Minneapolisissa. Paikallisen poliisipäällikön mukaan Wrightin ampunut naispoliisi sotki keskenään aseensa ja etälamauttimen.

Poliisiväkivalta on noussut voimakkaasti pinnalle ja tilanne on ollut erityisen herkkä viime aikoina, sillä huhtikuun alussa alkoi niin kutsuttu George Floyd -oikeudenkäynti, jossa poliisipäällikkö Derek Chauvinia syytetään pidätystilanteessa kuolleen mustaihoisen George Floydin kuolemasta. Syyttäjien mukaan Chauvin painoi Floydin niskaa noin yhdeksän ja puolen minuutin ajan. Protestit ovat jatkuneet jo pitkään Floydin kuoleman jälkeen.

Asenteet muuttuneet

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Maria Annalan mukaan vielä on varhaista sanoa, onko Floydin kuolema ollut käännekohta Yhdysvalloissa poliisiväkivallan osalta. 

– Pitkälti riippuu siitä, millainen tuomio George Floyd -oikeudenkäynnistä tulee. Myös tulevat vuodet näyttävät, etenevätkö vireillä olevat uudistukset. 

Asenteet ovat Annalan mukaan kuitenkin Floydin tapauksen jälkeen muuttuneet, joten on aiempaa todennäköistä, että muutoksia olisi luvassa.

– Ilmapiiri on muuttunut. Julkinen sietäminen on lopussa.

Poliisien keskinäinen solidaarisuus, jota on kutsuttu siniseksi muuriksi, on Annalan mukaan murtumassa.

– George Floyd -oikeudenkäynnissä on Chauvinin (syytetyn) esimiehiä, jotka ovat kääntäneet Chauvinille selkänsä ja sanoneet, että hän ei olisi saanut toimia kuten toimi.

"Lakiuudistuksessa halutaan horjuttaa poliisin koskemattomuutta"

Yhdysvalloissa on tekeillä lakiesitys poliisilain uudistuksesta. Myös tuore presidentti Joe Biden on vastustanut puheissaan poliisiväkivaltaa ja luvannut vaalipuheissaan tilanteeseen muutosta.

Demokraattien alullepanema esitys hyväksyttiin edustajainhuoneessa, mutta demokraatit tarvitsevat enemmistön senaatissa lakiesityksensä tueksi. Senaatissa demokraateilla on kuitenkin niin pieni enemmistö, että Annala on skeptinen esityksen läpimenosta.  

Poliisilain uudistus toisi mukanaan useita muutoksia poliisin työhön käytännössä.

– Poliisin käyttämiä kuristusotteita halutaan kieltää. Lisäksi halutaan lisätä valvontaa ja kameroita poliisien asuihin ja autoihin.  Uudistuksella halutaan horjuttaa poliisin koskemattomuutta, jotta tehdään helpommaksi saattaa poliisi pois virastaan. 

Katso tutkija Maria Annalan haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat