Aamulehden päätoimittajavalinta siirtyy syyttäjälle – pudottivatko perhesyyt Päivi Anttikosken pois rekrytoinnista?

13:09img
Videolla keskustellaan työsyrjinnästä, etenkin ikäsyrjinnästä.
Julkaistu 15.02.2019 11:09(Päivitetty 15.02.2019 11:25)

MTV UUTISET – STT

Rikostutkinta Aamulehden päätoimittajavalinnasta siirtyy syyteharkintaan epäiltynä työsyrjintänä, tiedottaa Sisä-Suomen poliisi. Epäiltyinä ovat toimitusjohtaja Kai Telanne ja toinen henkilö Alma Mediasta.

Poliisi on tutkinut, onko päätoimittajan valinnassa syrjitty kahta naishakijaa perhesyiden perusteella. Poliisi aloitti esitutkinnan asiasta loppukesällä viime vuonna.

Tutkinta alkoi siitä, kun valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoi Suomen Kuvalehdelle kokemuksiaan siitä, miksi hänen valintansa Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi kariutui. Aamulehden vastaavana päätoimittajana helmikuussa 2018 aloitti Jussi Tuulensuu, joka oli toiminut aiemmin virkaa tekevänä päätoimittajana.

Anttikosken puoliso ja lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle Anttikosken työn mukana. Telanne oli Anttikosken mukaan sanonut, ettei kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä.

Telanne on kiistänyt, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet rekrytointiprosessiin. Tutkinnanjohtajan, rikosylikomisario Jari Kinnusen, mukaan myös toinen epäilty kiistää syyllistyneensä rikokseen.

"Toiset muistavat toisella tavalla"

Tutkinnanjohtaja on aiemmin kertonut, että epäillyn työsyrjinnän uhreina kuultujen naisten kertomuksissa on ollut yhtäläisyyksiä.

– Molempien (naisten) kertomus on samantyyppinen, sanoi rikosylikomisario Kinnunen sen jälkeen, kun toinenkin mahdollinen uhri löytyi.

Syksyllä Kinnunen kertoi, että kyseisten päätoimittajahakuun osallistuneiden naisten ja epäiltyjen versiot ovat eronneet toisistaan myös tutkinnan alun jälkeen.

– Toiset muistavat toisella tavalla, ja toiset kertovat toisella tavalla, Kinnunen kommentoi eri versioita syyskuussa.

Kinnunen kertoi perjantaina, että yhteistä käsitystä tapahtumista ei ole tullut epäiltyjen ja naisten kuulustelujen aikana myöhemminkään.

Telanne sai sakot syrjinnästä vuonna 2015

Alma Median toimitusjohtajana vuodesta 2005 asti toiminut Telanne on tuomittu aiemmin vastaavalla rikosnimikkeellä korkeinta oikeutta myöten.

Korkein oikeus korotti kesällä 2015 Telanteen sakkoja Johanna Korhosen työsyrjinnästä. Korhonen valittiin Lapin Kansan päätoimittajaksi vuonna 2008. Hänen työsuhteensa purettiin, kun tieto naispuolisosta ja puolison poliittisesta toiminnasta oli tullut ilmi.

Telanne tuomittiin perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta syrjinnästä 40 päiväsakkoon eli maksamaan reilut 18 000 euroa. Aiemmin Helsingin hovioikeudessa päiväsakkoja tuli 15 ja maksettavaa lähes 7 000 euroa. Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteen.

Juttua päivitetty kello 11.25.

Tuoreimmat aiheesta

Aamulehti