Presidentinvaaliin on enää muutama päivä, mutta peli on yhä auki. Suurimmat erot vaikuttavat löytyvän arvokysymyksistä.
Vaikka suuri osa äänistä on jo annettu ennakkoäänestyksessä, ei kampanjointia kannata vielä lopettaa. Vaalipäivään odottavat ovat usein niitä epävarmoja äänestäjiä, valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista muistuttaa.
Turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä ehdokkaat ovat hyvinkin samoilla linjoilla; he ovat Nato- ja EU-myönteisiä, suhtautuminen Venäjään on tiukkaa ja Ukrainaa halutaan tukea.
Eroavaisuudet löytyvätkin muista asioista.
– Kun äänestää, nyt voi miettiä niitä muita asioita. Eli kenen arvoihin ja asenteisiin on valmis samaistumaan, ketä pitää parhaimpana diplomaattisena presidenttinä edistämään Suomen asiaa maailmalla, Grönlund sanoo.
Presidentin rooli arvojohtajana ja mielipidevaikuttajana herätti keskustelua MTV:n eilisessä presidenttitentissä.
Presidentti Sauli Niinistö otti viime kesänä kaksi kertaa kantaa hallituksen ympärillä velloneeseen rasismikohuun. Muut ehdokkaat pitivät asiaan tarttumista tervetulleena, mutta Jussi Halla-aho arvosteli presidentti Niinistön toimintaa.
1:34
– Tässä tulee nyt esille se, että monelle perussuomalaiselle äänestäjälle ja poliitikolle maahanmuutto on yhä punainen vaate, kun muut puhuivat avoimesta ja kansainvälisestä Suomesta, Grönlund sanoo.
Joitain eroja siis löytyy, mutta suurelta osin tämänkertaisia vaalikampanjoita on pidetty jopa tylsinä, kun ehdokkaat muistuttavat niin paljon toisiaan.
Pientä sähköistymistä on vaaliviikolla havaittavissa, kun Jussi Halla-aho ja Olli Rehn ovat kirineet mielipidemittauksissa.
– Kärki ei ole enää kahden kärki, vaan kolmen tai jopa neljän kärki.
Suurin jännitysnäytelmä käydäänkin paikasta Stubbin rinnalla vaalin toisella kierroksella, arvioi Grönlund.
– Täytyy muistaa se, että sunnuntain jälkeen alkaa toisen kierroksen kampanjointi ja se on tavallaan kokonaan uusi vaali.
Katso: Valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi ehdokkaiden suoriutumista MTV:n presidenttitentissä.
9:29