Ex-presidentti yrittää paluuta Iranissa

Iranissa on aloitettu valmistautuminen ennenaikaisiin presidentinvaaleihin. Helikopterionnettomuudessa hiljattain kuolleen Ebrahim Raisin seuraaja valitaan kesäkuun lopussa. Vaalipäivä on 28. kesäkuuta.

Ehdokkaaksi haluaa muun muassa maan entinen presidentti. Kovan linjan konservatiivi Mahmud Ahmadinejad toimi Iranin presidenttinä kaksi kautta vuoteen 2013 saakka. Hän yritti paluuta jo edellisissä vaaleissa, mutta maan uskonnollinen johto torppasi aikeet. Suosiota riittää edelleen varsinkin köyhien keskuudessa.

– Päätökseni vaaleihin osallistumisesta ratkaisi kunniallisten ihmisten tuki eri puolilta maata. He osoittivat minulle ystävällisyyttään ja kiintymystään. He vaativat, että asetun ehdolle, Ahmadinejad kommentoi.

Naisia ei ole aiemmin Iranissa päästetty ehdolle asti presidentinvaaleissa, mutta nyt sitä yrittää ainakin yksi konservatiivipoliitikko. Rekisteröitymässä ovat käyneet lisäksi muun muassa maan kulttuuriministeri sekä entinen parlamentin puhemies.

– Erimielisyydet vaikuttavat mielestäni suuresti  yhteiskunnassamme. Hallinnossa kaikki taidot ja kyvyt pitää pystyä hyödyntämään poliittisista eroista huolimatta. Hallinto ei ole mikään yhden puolueen tai ryhmän klubi, toteaa parlamentin entinen puhemies Ali Larijani. Ebrahim Raisin kuoleman jälkeen virkaatekeväksi presidentiksi valitun Muhammad Mokhberin aikeita ei vielä tiedetä.

Lopullisen päätöksen ehdokkaista tekee uskonnollisista asiantuntijoista koostuva valvojien neuvosto. Viimeksi suuri osa ehdokkaista hylättiin jo hyvissä ajoin, mikä näkyi ennätyksellisen alhaisena äänestysaktiivisuutena.

Presidentillä on Iranissa valtaa, mutta tärkeimmissä kysymyksissä ratkaisee hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein mielipide. Suurta muutosta maan kovaan ulkopoliittiseen linjaan ja kansainväliseen eristykseen tuskin on luvassa. 
 

Lue myös:

    Uusimmat