Tarkastusvirasto haluaa presidenttiehdokkaiden vaalituelle ylärajan – näitä asioita vaalirahailmoituksista selvisi

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n mukaan tämän vuoden alussa järjestettyjen presidentinvaalien vaalirahoitusilmoituksista ei ole löydetty epäselvyyksiä. VTV esittää myös, että presidentinvaaleihin säädettäisiin yläraja yhden tahon antamalle tuelle.

VTV tarkisti kaikkien kymmenen ilmoitusvelvollisen vaalirahoitusilmoitukset. Kaikilta ilmoitusvelvollisilta pyydettiin ilmoitusten saamisen jälkeen lisäselvityksinä kampanjatiliotteita ja kirjanpitotietoja.

VTV:n mukaan kahdeksan ilmoitusvelvollista täydensi tai korjasi ilmoitustaan valvonnan perusteella. Korjausten ja täydennysten jälkeen ilmoituksista ei löydetty epäselvyyksiä.

VTV esittää muutoksia vaalirahoitussääntöihin

Yksityishenkilöiltä eniten tukea sai valitsijayhdistyksen Pekka Haaviston (vihr) kampanja, toiseksi eniten Stubbin kampanja ja kolmanneksi eniten valitsijayhdistyksen ja keskustan Olli Rehnin kampanja. Haavisto ja Stubb saivat molemmat yli 1,2 miljoonaa yksityishenkilöiltä.

Stubb sai eniten rahaa yrityksiltä vajaat 600 000 euroa ja Haavisto toiseksi eniten.

Puolueeltaan eniten tukea saivat Stubb, Jussi Halla-aho (ps) ja Jutta Urpilainen (sd).

Yhden tahon antamalle tuelle tulisi asettaa yläraja

Valtiontalouden tarkastusvirasto esittää, että presidentinvaaleihin säädettäisiin yläraja yhden tahon antamalle tuelle ja lainanantajien nimet pitäisi kertoa.

Presidentinvaaleissa tuen antaja on yksilöitävä, jos tämän antama tuki on vähintään 1500 euroa.

Toisin kuin muissa vaaleissa presidentinvaaleissa yksittäisen henkilön tai tahon antamalle tuelle ei ole asetettu ylärajaa.

Tarkastusviraston mukaan olisi suositeltavaa, että myös presidentinvaaleihin kirjattaisiin vaalirahoituslakiin enimmäismäärää, jonka verran tukea saa vastaanottaa yhdeltä ja samalta tukijalta.

 – Tukikaton puuttuminen mahdollistaa sen, että ehdokkaan asettanut puolue saa vastaanottaa vaalirahoituksena huomattavan suuria lahjoituksia yksittäisiltä tukijoilta, VTV arvioi.

Puoluelain mukaan kuitenkin yksittäinen puolue saa vastaanottaa enintään 30 000 euroa tukea yksittäiseltä tukijalta kalenterivuosittain. Tarkastusviraston 30 000 euroa olisikin siksi looginen yläraja.

Lainanantajat nimet tulisi julkaista

Nykyinen lainsäädäntö ei velvoita julkistamaan lainanantajan nimeä, vaikka laina kampanjalle olisi huomattava. Lainan määrää ei myöskään rajoiteta.

Lainan antaminen mahdollistaa tarkastusviraston mukaan poliittisen rahoituksen piilottamisen julkisuudelta ja nykyisten säännösten kiertämisen.

Vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä lisäisi tarkastusviraston mukaan se, että suurten kampanjalainojen antajien nimet julkistettaisiin.

– Näin tuotaisiin julkisuuteen sellaiset lainanantajat, joiden kohdalla on mahdollista ajatella syntyvän sidonnaisuuksia, VTV perustelee.

Tarkastusvirasto katsookin, että ehdokkaan vaalikampanjalle lainan antaneiden nimet tulisi julkistaa, jos lainamäärä on vähintään 1500 euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat