Äänestyspaikat aukesivat Turkissa – äänestyksestä odotetaan tiukkaa

erdogan turkki
Presidentti Recep Tayyip Erdogan puhumassa kannattajille 15.4.2017. EPA
Julkaistu 16.04.2017 07:56

MTV UUTISET - STT - AFP – TT

Kansanäänestys Turkin uudesta perustuslaista on alkanut. Yli 55 miljoonaa turkkilaista ottaa kantaa ehdotukseen, joka lisäisi presidentin valtaoikeuksia nykyisestä.

Äänestys alkoi Suomen aikaa aamuseitsemältä Diyarbakirissa Turkin kaakkoisosassa. Muualla maassa, kuten Ankarassa ja Istanbulissa, äänestys alkoi aamukahdeksalta Suomen aikaan.

Uuden perustuslain myötä presidentti Recep Tayyip Erdogan voisi teoriassa jatkaa presidenttinä vielä kaksi uutta kautta vuoteen 2029 saakka. Vaikka vastustajien on ollut vaikeaa saada näkemyksiään julkisuuteen, on tuloksesta ennustettu tasaista.

Erdogan on itse sanonut, että ehdotusta vastustavat ovat samalla puolella kuin viime kesän epäonnistuneen vallankaappausyrityksen tekijät. Kaappausyrityksen jälkeen Turkissa on pidätetty kymmeniätuhansia ihmisiä, ja kymmeniätuhansia valtion viranhaltijoita on erotettu tehtävistään. Noin 150 tiedotusvälinettä on suljettu ja lukuisia toimittajia on vangittu. Maassa on kaappausyrityksestä lähtien ollut voimassa poikkeustila.

Vastustajat: Synnyttäisi yhden miehen vallan, lopullinen isku demokratialle

Erdogan oli itse voitonvarma äänestystä edeltävänä päivänä, mutta patisti kansalaisia äänestämään sankoin joukoin. Selvällä enemmistöllä saatu '"kyllä" olisi opetus länsimaille, hän sanoi.

Kannattajien mukaan kyse on hallinnon välttämättömästä tehostamisesta ja siirtymisestä Yhdysvaltain ja Ranskan kaltaiseen presidenttijohtoiseen järjestelmään. Kannattajien mukaan Turkki tarvitsee lisäksi vakautta vaikeina aikoina.

Vastustajien mukaan uusi perustuslaki synnyttäisi yhden miehen vallan ja olisi lopullinen isku Turkin demokratialle. Tiedotusvälineet ovat olleet äänestyksen edellä täynnä hallituksen ehdotusta kannattavia juttuja.

– Turkin tiedotusvälineissä ei enää ole tilaa kriittisille äänille. Oppositiopuolueilla on ollut vain rajattu pääsy valtiollisiin tiedotusvälineisiin, mutta Erdoganilla ja hänen puolueellaan on ollut rajaton uutisvirta ympäri vuorokauden, sanoi Ruotsissa maanpaossa asuva entinen toimittaja Abdullah Bozkurt.

Hallituksen edustajat torjuvat syytökset sananvapauden rajoittamisesta. Heidän mukaansa suljetuilla tiedotusvälineillä oli kytkyä terroristeihin ja vallankaappausyrityksen masinoinnista syytettyyn gülenistiliikkeeseen.

Kuolemantuomio voi palata

Uusi perustuslaki muun muassa lakkauttaisi pääministerin viran ja antaisi presidentille oikeuden nimittää ministerit. Presidentin- ja parlamenttivaalit pidettäisiin jatkossa yhtä aikaa viiden vuoden välein. Erdogan on ilmoittanut, että mikäli esitys hyväksytään, olisi hän valmis vahvistamaan mahdollisen parlamentin päätöksen kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Se merkitsisi viimeistä niittiä Turkin EU-jäsenyyshankkeelle.

Nykyinen perustuslaki kieltää presidenttiä olemasta minkään puolueen jäsen, mutta uuden lain myötä Erdogan voisi palata takaisin puolueensa AKP:n jäseneksi. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat