Turkkilaiset äänestävät huomenna uudesta perustuslaista. Jos kyllä-äänet voittavat, presidentin valtaoikeudet laajenevat merkittävästi ja parlamentin asema vastaavasti heikkenee.
Perustuslain muutoksen kannattajien ja vastustajien piti lopettaa kampanjointi tänään lauantaina klo 18.00. Eri leirien näkemykset Turkin tulevaisuudesta olivat luonnollisesti hyvin erilaisia.
Ei-leiri pelkää yhden miehen valtaa
Ei-leiri ei nähnyt mitään syytä, miksi perustuslakia pitäisi muuttaa.
– Panemme 80 miljoonaa ihmistä bussiin emmekä tiedä, minne se on matkalla. Eikä bussissa ole minkäänlaisia jarruja, pääoppositiopuolueen puheenjohtaja Kemal Kilicdaroglu kuvasi tulevaisuutta, jos kyllä-äänet voittavat.
Kilicdaroglun mukaan kyse Turkissa on nyt siitä, "haluammeko pitää maassa demokraattisen parlamentaarisen järjestelmän vai haluammeko yhden miehen johtavan kaikkea".
Vastustajat muistuttavat, että kyllä-äänien voitto johtaa yhä kovempaan autoritaarisuuteen maassa, jossa kesän vallankaappausyrityksen jäljiltä on nyt 40 000 ihmistä vankilassa ja 120 000 ihmistä on erotettu tai pidätetty virastaan.
Presidentti pitää äänestystä historiallisena
Kyllä-leiri puolustaa muutoksia ja näkee presidentin valtaoikeuksien lisäämisen hyvänä asiana.
– Sunnuntai on käännekohta terrorismin vastaisessa taistelussa. Päätämme äänestyksessä sen prosessin, jonka aloitimme heinäkuun 15. päivä, presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi kannattajilleen viitaten vallankaappausyritykseen.
– Turkki tekee huomenna yhden merkittävimmistä päätöksistään historiansa aikana.
Mielipidemittaukset ovat näyttäneet osin ristiriitaisia tuloksia. Tarkkailijoiden mukaan äänestystulos voi olla hyvinkin tiukka.
Tiukat turvatoimet
Istanbulissa viranomaiset pidättivät perjantaina viisi ihmistä, joiden epäiltiin suunnittelevan iskua äänestyspäivänä. Aiemmin viikolla Izmirin kaupungissa pidätettiin 19 islamilaiseksi terroristiksi väitettyä ihmistä. Dogan-uutistoimiston mukaan yhteensä 49 Isis-epäiltyä on pidätetty viikon aikana Istanbulissa.
Äänestyspäivänä yksin Istanbulissa on 33 500 poliisia valvomassa kansanäänestyksen sujumista.
Äänestyspaikat aukevat pääosin kello 8.00 aamulla ja sulkeutuvat klo 17.00. Turkissa on sama aika kuin Suomessa.