Ranskan äärioikeistolainen Kansallinen rintama saattaa olla matkalla kohti historiallista läpimurtoa aluevaaleissa. Vaalien ensimmäinen kierros järjestetään huomenna.
Vaalien alla julkaistussa kyselyssä puolue oli johdossa kuudella alueella kolmestatoista. Kansallinen rintama ei tähän mennessä ole ollut valtapuolueena millään alueella.
Maahanmuuttovastaisesta puolueesta on tullut koko ajan suositumpi sen jälkeen, kun Marine Le Pen vuonna 2011 nousi isänsä jälkeen puolueen johtoon. Viime aikoina kannatusta ovat nostaneet Euroopan pakolaiskriisi ja Pariisin terrori-isku. Puolueen kannatus on 27-30 prosentin luokkaa eri puolilla maata.
Marine Le Pen itse on ehdolla maan köyhimmällä pohjoisella Nord-Pas-de-Calais-Picardien alueella, jossa hän johtaa selvin numeroin ennen vaalien ensimmäistä kierrosta.
– Useita kuukausia sitten sanoin, että voitamme neljällä tai viidellä alueella, ja näin se näyttää menevän, Le Pen sanoi AFP:lle äskettäin.
Sosialistipuolueen johtajan Jean-Christophe Cambadelisin mukaan kyselyt eivät todellisuudessa mittaa Kansallisen rintaman kannatusta vaan ranskalaisten tuntemaa pelkoa.
– Puolue on hyötynyt (Pariisin) iskuista viestillään, että tästähän me varoitimme, kommentoi puolestaan Jean-Francois Doridot Ipsos-tutkimuslaitoksesta.
Hollanden suosio ei näy sosialistien kannatuksessa
Presidentti Francois Hollanden määrätietoinen toiminta terrori-iskun jälkeen on nostanut hänen kannatustaan, mutta suosio ei ole siirtynyt sosialistien kannatuslukuihin.
Puolueen kannatusta painaa alas myös korkeana pysyttelevä työttömyys.
Sosialistipuolue on valtapuolueena useimmilla Ranskan alueilla. Kannatus on nyt 22-26 prosentin luokkaa.
Puolueet, jotka saavat ensimmäisellä kierroksella ainakin 10 prosenttia äänistä pääsevät viikon päästä järjestettävälle toiselle kierrokselle. Kyselyjen mukaan todennäköistä on, että useimmilla alueilla mukana ovat sekä Kansallinen rintama, sosialistit että tasavaltalaispuolue.
Ranskassa järjestetään vuonna 2017 parlamenttivaalit. Aluevaalivoitolla olisi iso merkitys Le Penille, kun hän pyrkii vakuuttamaan äänestäjät kyvystä hallita maata.