Laitaoikeistoa edustava Kansallinen liittouma (RN) on vaaliennusteiden mukaan ottamassa voiton Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella. Presidentti Emmanuel Macronin keskustalainen Yhdessä-vaaliliitto on jäämässä kolmanneksi.
Ennusteiden mukaan 28-vuotiaan Jordan Bardellan johtama RN on keräämässä ensimmäisellä kierroksella noin 35 prosentin kannatuksen. Vasemmiston Uusi kansanrintama on ennusteissa toisena vajaan 30 prosentin kannatuksella, ja kolmanneksi jäävä Yhdessä-vaaliliitto on saamassa parikymmentä prosenttia äänistä.
Ennusteet julkaistiin, kun äänestäminen loppui Suomen aikaa iltayhdeksältä.
RN:n johtoon taannoin noussut Bardella seuraa puolueen johtajana Marine Le Peniä, joka on pyrkinyt etäännyttämään puoluetta isänsä, puolueen perustajiin kuuluvan Jean-Marie Le Penin rasistisista ja juutalaisvastaisista kannoista.
Lue myös: Laitaoikeistopuolueen 28-vuotias puheenjohtaja sanoo haluavansa olla koko Ranskan pääministeri
Marine Le Pen sanoi tänään, että äänestäjien olisi annettava RN:lle ehdoton enemmistö vaalien toisella kierroksella.
– Mitään ei voitettu ja toinen kierros on ratkaiseva, hän sanoi kannattajilleen.
– Tarvitsemme ehdottoman enemmistön, jotta Emmanuel Macron nimeää Jordan Bardellan kahdeksassa päivässä pääministeriksi.
Marine Le Pen johtaa edelleen puolueen parlamenttiryhmää. Hänen uskotaan asettuvan jälleen ehdolle vuoden 2027 presidentinvaaleissa.
Lue myös: Ranskassa äänestetty parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella: "Eivät helpot vaalit"
Toinen kierros viikon päästä
Ranskalaiset äänestivät tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, koska Macron hajotti maan parlamentin hänen puolueensa kärsittyä tappion EU-vaaleissa. Myös tuolloin laitaoikeisto keräsi taakseen vahvan kannatuksen.
Ennusteiden mukainen tulos ennakoisi mielipidemittauksia tekevien toimijoiden mukaan sitä, että RN saisi toisen vaalikierroksen jälkeen eniten paikkoja maan 577-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen eli kansalliskokoukseen.
Ennusteiden jälkeen julkaistussa lausunnossaan presidentti Macron vaati laajaa liittoa laitaoikeistoa vastaan vaalien toisella kierroksella.
Uuden parlamentin muoto selviää viikon päästä käytävän toisen äänestyskierroksen jälkeen. Toiselle kierrokselle pääsevät ne ehdokkaat, jotka saavat tuekseen vähintään 12,5 prosenttia vaalipiirinsä rekisteröityneistä äänestäjistä. Toisella kierroksella on tavallisesti mukana kaksi, kolme tai joskus neljä ehdokasta.
Ensimmäisellä kierroksella valituksi tuleminen edellyttää, että ehdokas saa vähintään puolet oman vaalipiirinsä äänistä ja että äänestysprosentti on vähintään 25.
Ranskan ulkopuolella vaalien tulos vaikuttaa muun muassa maan turvallisuuspolitiikan linjaan ja Ukrainan tuen jatkumiseen.
Äänestäjät eivät jääneet kotiin
Äänestysprosentti oli maan sisäministeriön mukaan paikallista aikaa viideltä iltapäivällä noussut jo lähes 59,4 prosenttiin, kun äänestysaikaa oli vielä kolme tuntia jäljellä. Luku oli noin 20 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuoden 2022 vaaleissa samassa vaiheessa.
Usea mielipidemittauksia tekevät toimijat arvelivat iltapäivän luvun perusteella, että lopullinen äänestysprosentti nousisi lähelle 70:tä prosenttia. Vuoden 2022 parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen lopullinen äänestysprosentti oli 47,5.
Useat äänestäjät sanoivat, etteivät he voineet jäädä kotiin. Maan eteläosassa sijaitsevassa Marseillen kaupungissa 40-vuotias Nabil Agueni sanoi äänestävänsä, vaikka jätti EU-vaalit väliin.
– Niin kauan kuin meillä on mahdollisuus valita, on parempi mennä äänestämään, hän sanoi.
Ranskan lounaisosassa sijaitsevassa Bordeaux'ssa Roxane Lebrun sanoi, ettei hän tunnista kotimaataan enää.
– Meidän on jatkettava taistelemista sen puolesta, mihin uskomme ja mitä haluamme Ranskalle, 40-vuotias Lebrun sanoi.
– Nämä eivät ole helpot vaalit, tulos on hyvin epävarma ja sen seuraukset voivat olla yhteiskunnalle vakavia, jatkoi 38-vuotias arkkitehtina työskentelevä Julien Martin.
Ranskan 35-vuotiaan pääministerin Gabrien Attalin on määrä vielä illalla antaa lausunto.