Aarnio jengipomon roolista: Mitä ihmettä minun olisi pitänyt kertoa poliisijohdolle?

27873391 Jari Aarnio Trevoc
Lehtikuva
Julkaistu 05.03.2015 13:13
Toimittajan kuva

Anna Zareff

anna.zareff@mtv.fi

@AnnaZareff

Jari Aarnion mukaan hän ei voinut varoittaa Helsingin poliisilaitoksen johtoa seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvästä väitetystä rikollisesta rahoituksesta. 

Entinen Helsingin huumepoliisin päällikkö Aarnio kertoi, ettei hän ensin tiennyt Trevocin rahoittajan olevan rikollispomo Keijo Vilhusen sisko ja tulleensa myöhemmin siihen tulokseen, ettei sukulaisuussuhteella ollut merkitystä.

Aarnion mukaan hänen hyvä ystävänsä Pasi Patama alkoi etsiä aktiivisesti rahoitusta Trevocille sen jälkeen, kun sai potkut keskusrikospoliisista. Rahoituksen löytäminen ei Aarnion mukaan ollut helppoa, sillä Patamalla ei KRP-riitelyn jälkeen ollut juuri kavereita jäljellä.

Aarnio ilahtuikin, kun yhden hänen alaisensa käyttämä tietolähde kertoi aikovansa sijoittaa rahaa Trevociin. Aarnio ei oikeussalissa halunnut eritellä, kuka tämä tietolähde oli.

- Kysyin tietolähteeltä, saanko kertoa asiasta Patamalle. Kerroin hänelle hyvin lyhyesti, että tällainen tieto on tullut viranomaispiirien kautta. Kun muistetaan, mikä oli Pataman tilanne ja mikä oli hänen fiiliksensä, alustava uutinen oli varmasti hänelle ja läheisille mukava, Aarnio kertoi.

"Olen ongelmanratkaisijatyyppi"

Välitetyn uutisen jälkeen Patama alkoi lähetellä Aarniolle Trevociin liittyvää postia, esimerkiksi asiakirjoja. Aarnion mielestä Patamalla oli viestittelyssä paljon aktiivisempi rooli, eikä Aarnio aina edes vastannut viesteihin.

- Minulle on edelleen vähän hepreaa tällaiset velkahommapaperit. Tuossa esitutkintamateriaalissakin näkyy, että olen itse väsännyt yhden velkakirjan ja siitä näkee, että ei tämä kaveri osaa näitä tehdä. En mä osannut sanoa juuri muuta kuin että joo, joo, hyvin menee, Aarnio sanoi.

Kun Aarnio tapasi seuraavan kerran tietolähdettä, hän mainitsi, ettei Patama välttämättä ole kovin hyvä paperihommissa. Tietolähde ehdotti, että mukaan olisi hyvä saada juristi.

Aarnio hankkikin Trevocille puolitutun juristin, mikä Aarnion mukaan oli virhe.

- Näin jälkikäteen voi todeta, että olipa tyhmää, että olen tähän sekaantunut. Koska olen tällainen ongelmanratkaisijatyyppi, halusin auttaa Patamaa. 

Tuossa vaiheessa Aarnio kuuli, mikä oli Trevocia rahoittaneen firman ja sitä kautta sen omistajan nimi. Naisen nimi oli Aarnion mukaan täysin tuntematon.

- Myöhemmin joku sitten kysyi, onko kyseessä Keken [Keijo Vilhusen] systeri. Sanoin, että en mä tiedä, Aarnio kertasi.

"Sukulaisuus ei ongelma"

Seuraavassa tapaamisessa tietolähteen kanssa Aarnio kysyi Vilhusesta.

- Hän vastasi, että Keijo Vilhunen ei ole millään tavalla mukana, Aarnio sanoi oikeussalissa.

Aarniosta tuntuukin erikoiselta, että hän olisi oma-aloitteisesti kertonut yrityksen rahoitustaustoista Helsingin poliisilaitoksen johdolle.

- On vähän vaikea nähdä, mitä minun olisi pitänyt kertoa? Ydin on se, että meillä on Helsingin poliisilaitoksella esikunta, joka tekee kaikki hankinnat ja kaikki selvitykset. Minun on täytynyt luottaa siihen, että he ovat kaikki taustat tarkistaneet, Aarnio sanoi.

Vuonna 2011 Aarnio sai tiedon, että sisarusten setä oli lainannut rahat Trevocin rahoittamiseen. 

Hänen mielestään kuitenkaan se, että rahoittajana toimi rikollispomon sisko tai setä, ei voinut olla lähtökohtaisesti ongelma. 

- Sisko on täysin oikeustoimikelpoinen, fiksu ja varakas ihminen aivan kuin setänsä. Mikä tieto minun olisi pitäynt viedä esimiehille? Eivät nämä ihmiset ole sotkeentuneet mihinkään rikoksiin, Aarnio sanoi.

Aarnion mielestä ollaan muutenkin vaarallisilla vesillä, jos arvellaan, että rikollinen sukulainen "saastuttaisi" läheisensä. 

- Esimerkiksi Helsingin poliisilaitoksen ylimmässä johdossa on henkilöitä, joilla on vastaavanlainen sukulaisuussuhde. Ei toisen tekemisiä voi toisen päälle sälyttää.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio