Aarnio vaatii päästä vapaaksi - "vangitseminen kohtuutonta"

Aarnio Jari oikeudenkäynti
Jari Aarnio on ollut vangittuna marraskuusta 2013.Lehtikuva
Julkaistu 25.06.2015 09:46

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio vaatii päästä vapaaksi tutkintavankeudesta. Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan jutussa ei ole enää sotkemisvaaraa ja vangitseminen on kohtuutonta. Syyttäjät ilmoittivat vastustavansa tätä.

Aarnio on istunut sellissä marraskuusta 2013 lähtien eli yli 1 v 7 kk. Häntä syytetään useista törkeistä huumerikoksista.

– Aarnio on pitänyt koko tutkintaa kohtuuttomana ja hänellä on siihen hyvä oikeutus. Esitutkintaa on arvostellut myös poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja hän on kiinnittänyt huomiota kestoon, Leppiniemi sanoi.

Leppinimen mukaan Aarnio on istunut vankilassa nyt yli 3,5 vuoden tuomion verran, kun otetaan huomioon se, että hän on ensikertalainen.

Asianajajan mukaan kaikille on kristallinkirkasta, että syyttäjä ja Aarnio kaikesta eri mieltä. Aarnion mukaan kaikki on ollut virkaan liittyvää.

Leppiniemen mukaan jos Aarnio ei kerro kuten syyttäjät haluaisivat, niin hän ei syyttäjien mukaan selvitä asiaa. 

"Hollannin kontakti selvinnyt"

Leppiniemi huomautti, että keskiössä on ollut ns. Hollannin kontakti. - Oikeudessa on käynyt selväksi, että se on tullut hänen alaisen kautta.

Kuuntele oikeussalinauhoitteet Hollannin kontaktista:

- Aarnion kertomus (16.6.)

- Alaisen kertomus (23.6.)

– Asia näyttää jo nyt oikeussalissa kuullun perusteella erilaiselta kuin mitä syyttäjät väittävät

Asianajaja vetosi myös Aarnion tilanteeseen. - Hänen tilanteensa on ollut vankilassa sellainen, jota ei ole kenenkään kanssa aiemmin tehty. Hän on ollut täysin eristettynä.

Asianajaja Leppiniemi huomautti, että uutta näyttöä on tullut koko ajan ja tulee lisää. - Milloin sotkemisvaara on ohi? Uutta näyttöä voidaan tuoda rikosjutussa korkeimpaan oikeuteen saakka.

Leppiniemi vetosi myös tasavertaisuuteen. Oikeus vapautti viime viikolla jengipomo Keijo Vilhusen tutkintavankeudesta. Vilhusen ohella kahdelle muulle jutussa syytetylle vaaditaan myös pitkiä vankeusrangaistuksia.

– He kaikki vastaavat vapaalta, Leppiniemi huomautti.

Aarniolle vaaditaan jutussa 13 vuoden vankeustuomiota, muille vapaalta vastaaville 8-10 vuotta.

Syyttäjä vastusti

Syyttäjä Mikko Männikön mukaan Aarnio on syytä pitää sellissä.

– Ei tämä prosessi ole täällä edennyt niin pitkälle, että vangitsemisen erityisedellytyksissä olisi tapahtunut mitään muutosta.

Männikön mukaan Aarnion kertomus on muuttunut esitutkinnasta ja koko ajan tulee esille uusia asioita.

Hän epäili, että Aarnio voisi vapaalla ollessaan hankkia uusia ”todistajia”, jotka puhuisivat hänen puolestaan.

– Aivan konkreettinen vaara asioiden sopimisesta on olemassa. Sotkemisvaara on ja pysyy. Raha-asia on yksi seikka. Hän on luvannut kertoa, mistä verottajan laskema puolen miljoonan käteisen käytössä on kyse. Sitä ei ole saatu.

Männikkö huomautti myös, että huumepoliisialaisen kertomus Hollannin kontaktista ei suinkaan selventänyt tilannetta.

– Täällä kuullun perusteella kanssasyytetyt peesaavat Aarniota. Tutkintavankeuden jatkaminen ei ole kohtuutonta. Aarnion asema kanssavastaajiin nähden on erilainen. Syytteet ovat vakavampia ja sotkemisvaara on olemassa, Männikkö sanoi.

– Asian selvittämisen tärkeys vaatii vangitsemisen jatkamista, Männikkö lisäsi.

Oikeus ratkaisee asian torstaina kello 16 jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio