Jari Aarnion rikosvyyhdin kustannukset ovat nousseet yli seitsemään miljoonaan euroon. Kyse on Suomen kalleimmasta rikosoikeudenkäynnistä, vaikka hovioikeusvaihe on vielä edessä.
MTV Uutiset keräsi arviot kustannuksista eri toimijoilta. Poliisien ja asianajajien osalta tieto on tarkkaa, mutta syyttäjien ja tuomioistuimen osalta arvio.
Yhteissumma nousi poliisitutkinta ja oikeudenkäynti mukaan lukien noin 7,2-7,4 miljoonaan euroon.
1:46
Kun juttua istutaan käräjäoikeusvaiheessa noin 130 päivää, niin yhden päivän hinta on laskennallisesti noin 55000 euroa. Jos tästä vähentää esitutkinnan aikaiset kulut, niin päiväkustannus oikeudenkäynnin ajalta laskee noin puoleen.
Kulut muodostuvat suurelta osin ihmisten palkoista.
Krp:n kokonaiskulut kesällä 2013 alkaneesta tutkinnasta ovat olleet 3,3 miljoonaa euroa. Suurin osa niistä, 2,9 miljoonaa euroa, syntyi jo ennen oikeudenkäynnin alkua.
Tutkinta on jatkunut sen jälkeenkin ja krp:stä saadun tiedon mukaan kulut ovat olleet 2015-2016 noin 0,4 miljoonaa. Oikeudenkäynnin ajan jutun parissa on työskennellyt kuusi poliisia.
Jutussa on ollut mukana useampi syyttäjä. Tutkintaa johti kaksi syyttäjää ja salissa heitä on ollut neljä.
Valtakunnansyyttäjänvirastosta arvioidaan, että 6-7 hengen palkkakulut kahden vuoden ajalta ovat noin 800 000-1000000 euroa.
Jutussa on ollut päätoimisesti kolme tuomaria ja sihteeri. Heidän palkkakulunsa parin vuoden ajalta - päätöshän tulee vasta syyskuussa 2016 - ovat jonkin verran yli 600 000 euroa.
Trevoc- ja huumevyyhdissä syytettyjä on ollut yhteensä toistakymmentä ja valtio maksaa asianajajakulut suurelta osin.
Asianajajat ovat laskuttaneet palkkioitaan jutun edetessä. Elokuussa 2015 niitä oli maksettu 1,2 miljoonan euron edestä ja nyt maksuja on kertynyt noin 800000 euroa lisää.
Asianajajakulut ovat nousseet siis jo kahteen miljoonaan, mutta juristeilla on laskuttamatta vielä useiden kuukausien oikeudenkäyntikulut. Viimeiset maksut ovat viime vuoden loppupuolelta.
Asianajajien palkkiot noussevat loppulaskujen myötä noin 2,5 miljoonaan.
Aarnion juristien laskut
Aarnio-tutkinta alkoi syksyllä 2013. Aarnion asianajajat Riitta Leppiniemi ja Heikki Uotila olivat elokuuhun 2015 mennessä laskuttaneet yhteensä yli 430000 euroa.
Lokakuussa oikeus maksoi Aarnion asianajajille 250000 euroa. Heillekin maksamatta on siis vielä noin puolen vuoden palkkiot.
Asianajajien osalta on huomautettava, että summa sisältää arvonlisäveron ja asianajajat maksavat palkkioistaan muun muassa toimistojensa henkilökunnan palkat ja vuokrat. Vain osa summasta on asianajajan palkkaa.
Muut kulut
Jari Aarnio oli jutussa vangittuna noin kaksi vuotta ja Keijo Vilhunen puolitoista. Lyhempiä aikoja vangittuna ja pidätettynä jutussa on ollut useita muitakin henkilöitä.
Kun vankilapäivän hinta on reilut 200 euroa, niin näistä on kertynyt kuluja noin parisataatuhatta euroa.
Helsingin poliisille on kertynyt jonkin verran kuluja myös oikeudenkäynnin turvatoimista, mutta niitä ei kyetä laskemaan. Alkuvaiheessa oikeustalolla saattoi olla koko päivän kahdeksankin poliisimiestä.
Kallein oikeudenkäynti
Jari Aarnion juttu on jo nyt Suomen kallein rikosoikeudenkäynti.
Esimerkiksi Ruandan sotarikosjutussa kulut olivat yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa. Ruandan kansanmurhaa selvitellessä suomalaiset tuomioistuimet matkasivat Afrikkaan puimaan juttua.
Aarnio-jutun kulut kasvavat edelleen. Toukokuussa vyyhdin Trevoc-haaraa ryhdytään puimaan hovioikeudessa ja hyvin todennäköisesti sinne etenee loppuvuodesta myös huumehaara.