Aarnio-jutussa on asianajajille maksettu palkkioita tähän mennessä jo noin 1,2 miljoonaa euroa. Lähinnä ne koostuvat esitutkinnan ja Trevoc-haaran palkkioista. Massiivisessa huumejutussa on tähän mennessä laskutettu vasta pieni osa, joten kulut nousevat vielä merkittävästi.
2:25
- Onhan se iso summa, valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen sanoo. Hän pitää juttua kuitenkin poikkeuksellisena laadultaan ja laajuudeltaan.
Hirvonen kertoo, että laskut on tarkastettu ja ne ovat olleet hyväksyttäviä. Jutussa on ollut lukuisia syytettyjä, joilla tietysti on kaikilla oma avustajansa. Syytetyt ovat saaneet maksuttomat oikeudenkäynnit eli valtio maksaa kulut.
Tiedot asianajajien palkkioista on saatu Helsingin käräjäoikeudesta. 1,2 miljoonan kokonaissumma sisältää myös arvonlisäveron ja jonkin verran juristien matka- ja muita kuluja.
"Työläs juttu"
Aarnio-tutkinta alkoi syksyllä 2013. Jari Aarnion asianajajat Riitta Leppiniemi ja Heikki Uotila ovat tähän mennessä laskuttaneet yhteensä yli 430000 euroa.
- Tämä on tavattoman työläs juttu, Leppiniemi sanoo. Työtä on ollut ja tunteja kertynyt.
Itse oikeudenkäynnissä on hyvin paljon riitaisia asioita ja Aarnion asianajajat ovat joutuneet itse selvittämään asioita.
Valtionsyyttäjä Hirvosen mukaan koko asiaa on vaikeuttanut se, että Helsingin huumepoliisissa asioita ei dokumentoitu aikanaan kunnolla. Se on vaikeuttanut juttua.
- Tätä laskua maksetaan nyt, Hirvonen toteaa.
Verot, vuokrat ja kulut
Leppiniemi muistuttaa, että palkkiot maksetaan asianajotoimistolle ja siitä maksetaan ensin arvonlisävero. Asianajajien palkkioilla maksetaan mm. asianajotoimiston vuokra, sihteerit ja muita kuluja ja vain osa summasta on asianajajien palkkaa.
Leppiniemen mukaan rikosasianajajat ansaitsevat suurin piirtein saman verran kuin käräjätuomarit.
Huumejuttua on istuttu nyt 16 päivää, eikä siitä ole laskutettu Aarnion avustajien taholta vielä mitään. Edellisen kerran palkkioita maksettiin Trevoc-päätöksen yhteydessä kesäkuun alussa.
Käräjäoikeuden mukaan huumejutussa on maksettu vasta yhden juristin lasku. Aarnion alaista avustava Jouko Pelkonen on laskuttanut toukokuussa 34900 euroa.
Muita avustajia
Aarnion asianajajien palkkiot ovat noin kolmannes kaikista asianajokuluista.
Pasi Pataman asianajaja Teppo Laineen palkkiot olivat Trevoc-jutussa yhteensä 162300 euroa ja Keijo Vilhusta avustaneen Markku Fredmanin 73700 euroa.
Muiden syytettyjen asianajajien palkkiot ovat vaihdelleet 11000-127900 euron välillä.
Juristikulut nousevat vielä merkittävästi huumejutun myötä, arviolta ehkä kaksinkertaistuvat ennen kuin huumejuttu on saatu käräjäoikeudessa loppuun. Huumejutun kestoksi on arvioitu sata päivää ja sitä on puitu vasta 17 päivää. Sen jälkeen edessä lienee on hovioikeusvaihe.
Miljoonajuttu
Krp ilmoitti tammikuussa 2015 tutkinnan maksaneen noin kolme miljoonaa ja tutkinta on jatkunut sen jälkeen edelleen.
Kustannuksia syntyy tuomareista ja syyttäjistä, joita jutussa on täyspäiväisesti yhteensä noin kymmenen.
Lisää tulee siitä, että jokaisena käsittelypäivänä oikeudenkäyntiä turvaa useita poliiseja Helsingin poliisista ja keskusrikospoliisista.
Varovasti arvioiden käräjäoikeusvaiheen päättyessä juttu on maksanut noin seitsemän miljoonaa.
Päälle tulevat vielä tietysti vankeinhoitokulut Aarnion ja muiden vangittuna olleiden osalta.
Ruanda-juttu kalleimpia
Yksi kaikkien aikojen kalleimmista jutuista oli ns. Ruanda-juttu.
Siinä poliisin ja oikeushallinnon kulut olivat yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa. Ruandan kansanmurhaa selvitellessä suomalaiset tuomioistuimet matkasivat Afrikkaan puimaan juttua.
Miljoonaluokkaan nousi myös ns. Anton-nimellä tunnettu talousrikosvyyhti.