- Ei tietenkään ole uskottavaa, syyttäjä Antti Sundberg totesi keskiviikkona oikeustalon käytävällä. Salissa oli hetkeä aikaisemmin kuultu Jari Aarnion erikoiset selitykset kahteen sähköpostiin.
Syyttäjät esittelivät salissa kirjallisia todisteita. Massiivista vyyhtiä on puitu 25 päivää eli noin neljäsosa oikeudenkäynnistä on takana.
Keskiviikkona iltapäivällä syyttäjät esittivät kaksi Jari Aarnion helsinkiläiseen asianajotoimistoon lähettämää sähköpostia. Syksyyn 2012 päivätyissä viesteissä oli analysoitu krp:n tekemää alkuperäisen tynnyrijutun esitutkintaa ennen sen käräjäoikeuskäsittelyä.
Sähköpostissa Aarnio antaa syyttäjien mukaan ohjeita siitä mitä yhden tynnyrijutussa syytetyn pitäisi oikeudessa sanoa. Syyttäjien mukaan Aarnio halusi suojella paitsi itseään niin myös huumeorganisaatioonsa kuulunutta Raine Sievälää, jonka alamies viestissä mainittu Nikko oli. Fagu oli taas Nikon alapuolella.
Viestissä todetaan: ”Nyt olisi hyvä jos Nikko kertoisi salissa tuntevansa Fagun ja kun Fagu kertonut ryypänneensä mm. Nikon kanssa niin Nikko voisi kertoa, että Fagu puhunut hänelle luottamuksella…”
Muissa kohdissa tekstiä todetaan ”Voisipa olla myös ehdotellut…” ja ”Vois miettii, olisiko…”.
Ote emailista alla.
- Aika rajua, syyttäjä Antti Sundberg totesi ohjeistuksesta.
Alkuperäisessä tynnyrijutussa syytettyjen joukossa olleet Pasi Nikko, Peter Fagerholm ja Raine Sievälä tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin.
”Ei oikeusmurhaa”
Aarnion mukaan hänen tarkoituksenaan ei ollut kaataa tynnyrijutun syytteitä, vaan pelastaa vuosikausia huumepoliisin tiedottajana toiminut Raine Sievälä oikeusmurhalta.
Aarnio sanoi, että silloinen poliisijohtaja Robin Lardot poliisihallituksesta oli antanut käskyn, ettei krp:n tutkimassa tynnyrijutussa saa tapahtua oikeusmurhaa. Nykyisin Lardot on krp:n päällikkö.
Aarnion kiisti, että hän olisi sähköpostissa antanut ohjeita siitä mitä syytetyn pitäisi sanoa.
Aarnion mukaan syyttäjän kyseenalaistamat kohdat olivat tietolähdetietoa, joka oli vain kirjoitettu tähän muotoon.
- Ei voi kirjoittaa, että tietolähteeltä on tullut tällainen ja tällainen tieto.
"Lujasti vatuleerattu"
Hänen mukaansa teksti oli syntynyt kun huumerikosyksikössä oli porukalla ”aika lujastikin vatuleerattu” krp:n tynnyrijutun tutkintaa. Aarnion mukaan huumepoliisissa oli vakuututtu siitä, ettei Sievälä ollut jutussa mukana.
Syyttäjä ihmetteli miksi Aarnio lähetti viestin asianajajalle, eikä ollut yhteydessä esimerkiksi syyttäjään, jos tarkoituksena oli estää oikeusmurha.
- Tie oli kuljettu loppuun saakka. Krp:lle oli sanottu jo talvella 2012, ettei Sievälä meidän mielestä sovi juttuun. Se ei vaan vetänyt.
Aarnio kiisti, että olisi ollut aloitteellinen avustaessaan asianajajaa. Hän kertoi keskustelleensa tutkinnasta asianajajan kanssa saunan lauteilla.
- Ei asianajaja apua tarvinnut, vaan kaksi tuttua vain keskusteli. Ajattelin, etten varmuudella syyllisty rikokseen kun plaraan esitutkintamateriaalia ja tutkailen asioita.
Toinen sähköposti
Syyttäjät viittasivat myös toiseen sähköpostiin. Syyttäjien mukaan Aarnio antaa siinäkin selityksiä syytetylle yhden puhelun osalta.
Emailissa todetaan: ”Voisi olla vaikka vaimon soitto Nikon mankelilla Fagulle, kun Nikko on jättänyt oman puhelimensa himaan ollessaan asuntoautolla liikkeellä ja muija yrittänyt tavoittaa. Tai Nikko maannut koko päivän kankkusessa kotona, johon teletiedot viittaisivat hyvin”.
Aarnion mukaan tässäkään ei ollut kyse ohjeiden antamisesta.
- Tämä on selvästi teleanalyysia, Aarnio selvitti.
- Näkyykö teleanalyysissa Nikon kankkunen? syyttäjä Jarmo Hirvonen ihmetteli.
- Teleanalyysissa tehdään johtopäätöksiä, Aarnio jatkoi.
- Johtopäätöksiä? Hirvonen ihmetteli. - Selvä.
Oikeudenkäynti jatkuu perjantaina.