Lukiolaisten risteilyllä valvojana olleen isän hätkähdyttävä kokemus – nuorilta miesvalvojilta löydettiin huumeita: "Heillä tuntui olevan muut kuin valvomiset mielessä"

49-vuotias Pekka kertoo, kuinka hän oli ollut valvojana lukiolaisten risteilyllä pari vuotta sitten. Hänen tyttärensä oli kysynyt vanhempiaan valvojiksi, jotka suostuivat. He olivat olleet valvojista ainoat lukiolaisen vanhemmat. Muut valvojat olivat olleet nuoria miehiä. Pekan nimi on muutettu jutussa.

Laivayhtiö oli määritellyt, että yhdellä valvojalla voi olla kymmenen valvottavaa. Kyseiselle risteilylle oli lähtenyt 50–60 nuorta. Pekan mukaan laivayhtiö oli ohjannut nuoret tehostetun tarkastuksen läpi, jossa nuorten matkalaukuista poistettiin muun muassa viinapullot.

– Ongelma on se, että osa on jo yli 18-vuotiaita, niin he ostavat sitten muillekin alkoholia. Hyvin pian laivaan nousun jälkeen alkoholia alkoi näkyä. Juomiseen on vaikea puuttua, koska valvottavaa on niin paljon. Pitää vähän priorisoida.

Pekka oli kysynyt tyttäreltään jälkeenpäin, mistä muut valvojat olivat tulleet. Tyttären mukaan hänen luokkakaverinsa olivat löytäneet henkilöt sosiaalisen median kautta.

Valvojille luvataan maksaa risteily, ja joissain tapauksissa heille maksetaan valvojaksi lähtemisestä.

Useita vaarallisia tapauksia

Risteily ei todellakaan ollut rentouttava kokemus, vaan kyseisellä risteilyllä oli ollut Pekan mukaan paljon valvojaa tarvitsevia tapauksia.

– Ensimmäinen tapaus sattui, kun oltiin päästy Suomen vesien ulkopuolelle. Nuoret tulivat sanomaan, että tuolla on vähän hämminkiä. Menin katsomaan, niin siellä oli kaksi näistä nuorista miesvalvojista hytissään ja siellä oli kolmea erilaista huumetta. Heidät poistettiin laivasta menomatkalla.

Laivasta poistettujen valvojien valvottavat siirrettiin Pekalle.

– Minä valvoin oikeastaan koko ryhmää. Pari jäljelle jäänyttä valvojaa olivat myös nuoria miehiä, ja heillä tuntui olevan muut kuin valvomiset mielessä.

Tapauksen lisäksi yksi tyttö sai alkoholimyrkytyksen ja häntä hoidettiin laivan sairastuvalla.

Eräs 18-vuotias poika oli ollut vahvassa humalassa, ja hän oli alkanut riehua hytissään ja huitonut hytin tikkailla. Hän päätyi laivan putkaan.

Kiitokseksi uusi risteily

Pekan mukaan takaisintulomatka oli rauhallisempi, mutta valvottavaa riitti silti.

– Kyseessä oli päivä Tukholmassa risteily, joten käytännössä en nukkunut ollenkaan kahteen ja puoleen vuorokauteen.

 Pekan mukaan laivaan mentäessä laivan järjestyksenvalvojilla oli ollut jo valmiiksi hieman ikävä asenne risteilyä ja valvojiakin kohtaan.

– Sanoivat, että kaikki on jo nähty. Takaisintulomatkalla kuitenkin kuului koputus hytin oveen ja järjestyksenvalvojat toivat meille kiitokseksi uuden risteilylahjakortin. Sanoivat, että saatte vähän rauhallisemman risteilyn lahjaksi.

Vanhemmat, herätkää!

Periaatteessa kuka tahansa pääsee valvojaksi, koska laivayhtiöt eivät tarkasta valvojien taustoja.

– Jos risteilylle laitetaan valvoja, jolla ei ole kokemusta nuorten maailmasta, yllätys voi olla melko iso. En usko, että tässä on ymmärretty sitä, että kun täysikäisenä lähtee alaikäisiä valvomaan, niin heistä ollaan sitten vastuussa. Ei olisi mikään ihme, jos tällä menolla siellä vielä joku menehtyy. Minä ainakin vanhempana aika tiukkaan selvittäisin, että kuka sitä minun alaikäistä lastani lähtee sinne valvomaan.

Pekka kertoo huomanneensa yhden valvojan kohdalla, että hän vietti tiiviisti aikaa vain yhden tyttöporukan kanssa.

– Kolme neljäsosaa ajasta hän oli näiden parin tytön kanssa. Jos lähtee valvojaksi valvomaan kymmentä nuorta ja viettää ajan vain kahden kanssa, niin taitaa olla oma lehmä ojassa, Pekka pohtii.

Pekka kertoo nuorten juhlineen railakkaasti, mutta kun hän alkoi puuttua tapauksiin, osa nuorista tuli ihan avoimestikin puhumaan hänelle.

– He tulivat juttelemaan, varsinkin kun huomasivat, että puutuin näihin tilanteisiin. Minulle jäi mielikuva, että nuoret huomasivat, että joku oikeasti katsoo täällä meidän perään.

Pekka haluaa herätellä vanhempia ymmärtämään, missä heidän nuorensa kulkevat. Nuoria hän kehoittaa rauhallisuuteen. 

– Nuorille haluan sanoa viestiksi, että jäitä hattuun, elämässä ehtii kyllä juhlia. Tuolla merellä se apu ei saavu niin nopeasti kuin Helsingin keskustassa, jos jotakin sattuu. Vanhempia ravistelisin olkapäistä, että herätkää. He eivät näe, missä heidän nuorensa menevät.  

Lue myös:

    Uusimmat