Lukiolaistytöt kertovat painajaismaisista kokemuksistaan: Risteilyvalvojiksi värvätyt miehet ahdistelivat ja houkuttelivat hyttiinsä – "Kukaan ei uskaltanut puuttua käytökseen"

0:57imgMTV Uutiset oli viime keväänä mukana, kun noin 5 000 abiturienttia suuntasi Tallinnan-risteilylle. Videon ihmiset eivät liity juttuun.
Julkaistu 17.03.2019 05:59
Toimittajan kuva

Shahin Doagu

shahin.doagu@mtv.fi

Lukiolaisten itsenäisesti järjestämät risteilyt ovat yleisiä ainakin pääkaupunkiseudun kouluissa. Valvojiksi päätyy usein nuorille entuudestaan tuntemattomia aikuisia miehiä. MTV Uutisten tietojen mukaan alaikäiset tytöt ovat kohdanneet risteilyillä ahdistelua, kourimista ja suoria ehdotuksia risteilyvalvojiensa taholta.

Laivayhtiöiden mukaan kyseessä ei ole heidän tiedossaan oleva ilmiö, Lukiolaistenliitto rohkaisee nuoria kertomaan ongelmista ja epäasiallisesta käytöksestä.

Lukiolaiset lähtevät risteilylle paitsi abivuonna myös lukion ensimmäisellä ja toisella luokalla. Abiristeilyjä toteuttavat myös ulkopuoliset yritykset, jolloin oppilaat eivät itse osallistu järjestelyihin.

Sen sijaan lukion ensimmäisen tai toisen luokan yhteiset risteilyt ovat ainoastaan oppilaiden itse järjestämiä, mikä tarkoittaa sitä, että alaikäiset nuoret hankkivat myös valvojansa itse.

Kun reissuun ei haluta lähteä omien vanhempien kanssa, saattaa valvojiksi päätyä lukiolaisille entuudestaan tuntemattomia nuoria miehiä, joiden käytös voi muuttua varsinkin humalassa ahdisteluksi ja häiriköiväksi. 

Kannustimena ilmainen matka

– Lukion ensimmäisellä luokalla meitä oli risteilemässä noin sata saman vuosikurssin oppilasta. Valvojia oli yhteensä reilut 20. Niistä ainakin 16 oli pari-kolmekymppisiä nuoria miehiä, jotka olivat valtaosalle tuntemattomia. Loput valvojista oli oppilaiden vanhempia tai muita sukulaisia, helsinkiläisessä lukiossa opiskeleva abiturientti kertoo MTV Uutisille.

Hän haluaa pysyä tässä jutussa nimettömänä.

Nuori nainen kertoo, että valvojia kysytään yleensä tuttujen ja tutun tuttujen kautta – näin tekivät myös he itse pari vuotta sitten. Ja kun yksi suostuu lukiolaisporukan valvojaksi, löytyy hänen kauttaan usein myös muita lähtijöitä.

– Yksi löytyi esimerkiksi koulukaverini työpaikalta. Hän oli selkeästi meitä vanhempi, noin 25-vuotias mies.

Lukiolaiset kustantavat valvojan risteilyn, joten ilmainen matka toimii monelle houkuttimena.

Valvojat reippaassa humalassa

Haastateltava kertoo, että lukion ensimmäisellä risteilyllä pari-kolmekymppisistä valvojista kaikki olivat lopulta reippaassa humalassa.

– Yksi valvojista yritti lukittautua koulukaverini kanssa hyttiin, eikä ollut epäilystäkään mikä hänen tarkoituksensa oli. Tiedän, että yksi tytöistä lopulta oli sukupuoliyhteydessä 25-vuotiaan valvojan kanssa. Vaikka kyseessä ei ollut raiskaus, jokainen voi miettiä, oliko lähtöasema tasavertainen, hän sanoo.

– Moni heistä käyttäytyi humalassa tyhmemmin kuin yksikään lukiolainen, toinen niin ikään nimettömänä pysyvä lukiolainen toteaa.

Haastateltavat kertovat, että yksi valvojista joutui putkaan juoksenneltuaan alasti ympäri laivaa.

– Laivayhtiö ei puuttunut millään tavalla siihen, että kyseinen henkilö oli yksi meidän valvojista.

Kourimista ja ahdistelua

Haastateltavien mukaan moni lukiolaistyttö jopa juoksi laivalla karkuun valvojia, jotka humalassa alkoivat lähennellä lukiolaistyttöjä ja heitellä seksistisiä kommentteja.

Valvojille oli ennen laivalle lähtöä annettu lappu, jossa luki heidän vastuullaan olevien nuorten nimet ja syntymäajat.

Aikuisilla oli siis tiedossa, että lukiolaisnuoret ovat ensimmäisenä lukiovuonna vasta 16-vuotiaita, osa loppuvuonna syntyneistä vielä 15-vuotiaita.

– Minulla oli päälläni toppi, joka jätti olkapäät paljaiksi. Sain kuulla, että olen tarkoituksella halunnut esitellä paljaita olkapäitäni. Kavereitani kourittiin ja heitä yritettiin tosissaan iskeä, abiturientti kertoo.

– Kukaan ei uskaltanut puuttua epäasialliseen käytökseen, kun pelättiin esimerkiksi sitä, että itselle tulee ongelmia alaikäisenä baarissa olemisesta tai ylipäänsä tuttunsa syyttelystä. Nyt jälkikäteen vähän vanhempana moni toimisi varmasti toisin.

– Minua yksi vanhempi miesvalvoja yritti houkutella hyttiinsä ja sanoi, että hänellä on paljon elämänohjeita annettavanaan ja alkoholia myytävänä. Pääsin tilanteesta kertomalla, että poikaystäväni on samalla laivalla, toinen haasteltavista lisää.

Viranomaisilla ei tietoa ilmiöstä

Laivayhtiöissä tai poliisissa ilmiötä ei tunnisteta. Varatoimitusjohtaja Pasi Näkki Tallink Siljalta vakuuttaa, että nuorten ryhmämatkat ovat menneet hyvin.

– Meidän kohdalla näitä valvojien ”lähentelyjä” valvottavia kohtaan ei ole tullut tietoomme, Näkki sanoo.

Näkin mukaan laivayhtiö ei tarkista valvojiksi lähteneiden taustoja etukäteen.

– Se on viranomaisten homma. Meillä ei olisi siihen edes resursseja.

Samaa mieltä on Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

– Meillä on ollut esimerkiksi tänä keväänä vain yksi abiristeily, enkä kuullut siitäkään mitään huonoja kokemuksia.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen kannustaa lukiolaisia kertomaan kohtaamastaan epäasiallisesta käytöksestä.

– Jos tällaisia tilanteita siellä (laivalla) on tapahtunut, niin me olemme aina lukiolaisten tukena asioiden eteenpäin viemisessä. Meillä on nollatoleranssi ahdistelulle, häirinnälle ja seksuaaliselle väkivallalle, Pajunen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Häirintä