Afganistaniin halutaan tulitauko – talebanit neuvottelevat tulitauosta erikseen amerikkalaisten kanssa

afganistan sotilaita huhtikuu 2019
Afganistanilaisia sotilaita huhtikuussa 2019.imago images / Xinhua/ All Over Press
Julkaistu 02.05.2019 12:51

MTV UUTISET

Talebanit vaativat ulkomaisten joukkojen vetämistä Afganistanista vastineena iskujen lopettamiselle.

Afganistanin viranomaiset peräänkuuluttavat jälleen tulitaukoa maahan.

Maan pääkaupungissa Kabulissa pidetyssä suuressa heimokokouksessa, loya jirgassa, tuhannet edustajat ovat keskustelleet päiväkausia niistä ehdoista, joilla maahan saataisiin tulitauko.

Lue myös: Kevät saapui Afganistaniin, Taleban aloittaa hyökkäykset

Äärijärjestö Talebanin edustajat eivät osallistu kokoukseen. Talebanien edustajat tapaavat tällä viikolla erikseen Dohassa Yhdysvaltain rauhanlähettilään Zalmay Khalilzadin.

Talebanit vaativat ulkomaisten joukkojen vetämistä maasta vastineena iskujen lopettamiselle. Taleban ei ole suostunut suoriin neuvotteluihin Afganistanin johdon kanssa, jota se pitää pelkkänä nukkehallituksena.

Tämä saattaa edelleen viivästyttää mahdollista tulitaukoa, sillä vaikka amerikkalaiset ja talebanit sopisivatkin tulitauosta ja sen aikataulusta, asiasta olisi vielä sovittava maan johdon kanssa.

Lue lisää: Ennätysmäärä siviilejä kuoli viime vuonna Afganistanin väkivaltaisuuksissa

Osa loya jirgan jäsenistä pelkäsi, että mahdollinen sopu talebanien ja amerikkalaisten kanssa merkitsisi sitä, että äärijärjestö pyrkisi nousemaan valtaan maassa ja tukahduttamaan saavutetun edistyksen naisten oikeuksissa, sananvapaudessa ja oikeuslaitoksessa.

– Emme halua sellaista rauhaa, jossa naisten oikeuksia ei kunnioiteta, sananvapautta ei taata ja vaaleja ei pidetä, kiteytti Faizullah Jalal loya jirgalle.

Useat opposition edustajat boikotoivat kokousta, koska katsoivat sen toimivan vain epävirallisena vaalitilaisuutena maan presidentille Ashraf Ghanille, jonka kausi loppuu tässä kuussa.

Afganistanissa on määrä järjestää presidentinvaalit syyskuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan