Yhdysvaltojen ja talebanien rauhanneuvottelut jatkuivat lauantaina Dohassa. Afganistanin sota on jatkunut liki 18 vuotta.
– Keskustelut alkoivat tänään, kertoi kapinallisryhmän edustaja Suhail Shaheen uutistoimisto AFP:lle.
Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja syrjäytti Talebanin vuonna 2001. Nyt Yhdysvallat toivoo edistystä neuvotteluissa, koska se haluaa kotiuttaa Afganistanista tuhansittain joukkojaan. Ehtona kuitenkin on, että Taleban kääntää selkänsä al-Qaidalle ja lopettaa väkivaltaisuudet.
Washington toivoo, että sopimus saataisiin aikaan syyskuussa ennen Afganistanin presidentinvaaleja. Ne on määrä järjestää syyskuussa. Yhdysvalloissa vuoden 2020 presidentinvaalit tekevät niin ikään tuloaan.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi Valkoisessa talossa perjantaina, että neuvottelut ovat edenneet ja että keskustelut ovat käynnissä.
Afganistanin konflikti laantumassa
Toistuvista väkivaltaisuuksista huolimatta siviiliuhrien määrä on laskussa, kertoo YK:n Afganistan-ohjelma Unama.
Alkuvuoden kuolleiden ja loukkaantuneiden siviilien määrä on matalin sitten vuoden 2012. Alkuvuoden 2018 lukema oli 5 205. Nyt siviiliuhrien määrä on pudonnut 3 812:een.
Keskiviikkona Maahanmuuttoviraston (Migri) asiantuntija kertoi STT:lle, että olennaista on, saadaanko vaalit toteutetuksi ja mikä niiden tulos on.
– Suunnitellut presidentinvaalit lisäävät jännitteitä. Mikäli rauhanneuvotteluissa ei saavuteta läpimurtoa, Talebanin ja valtiollisten turvallisuusjoukkojen välisten taisteluiden voi olettaa jatkuvan eri puolilla Afganistania, arvioi tutkijoiden lähiesimies Mikko Nyman Migristä sähköpostitse.