Naiset eivät ole ainoita, joiden koskemattomuutta kohtaan hyökätään. Myös miehet kokevat seksuaalista häirintää ja ahdistelua – sopimattomasta lääppimisesta ei kuitenkaan puhuta yhtä avoimesti.
Firman pikkujouluissa eräs minua noin viisi vuotta vanhempi naistyöntekijä lähenteli minua tanssilattialla aika ronskisti. Hän nappasi kiinni takamukseeni ja tunki kielensä kurkkuuni täysin puskista. Ensimmäisellä kerralla väistelin ja yritin jatkaa hyvällä fiiliksellä bailaamista. Tuntui varsin erikoiselta ja ahdistavaltakin. Vuotta myöhemmin samaisissa pikkujouluissa tilanne toistui. Silloin lähdin tilanteesta poistumalla miestenhuoneeseen, ja toisella kerralla hakemaan tiskiltä juomaa. Tilanne jo vähän nauratti ja sanoin poistuessani, että eipäs nyt anneta homman lähteä hanskasta. Mies 32v |
Naisten kokema seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on ollut tapetilla jo vuosikymmeniä. Naiset eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka joutuvat kokemaan häirintää, sillä ilmiö on yllättävän tuttu myös miesten keskuudessa. Miehiin kohdistuva kiusallinen ja ahdistava lääppiminen ja verbaalinen ahdistelu on kuitenkin edelleen tabu.
Miesten hyvinvoinnin ja tasa-arvon edistämiseen keskittyneen järjestön Miessakit Ry:n kehittämispäällikkö Peter Peitsalo myöntää, että miesten kokema seksuaalinen ahdistelu ja häiriköinti jää edelleen usein piiloon.
– Tiedän, että sitä on ja että miehet käyvät myös näitä asioita läpi. Miesten kokemaa seksuaalista ahdistelua on olemassa, mutta on vaikea sanoa kuinka yleistä se on, koska se jää yleensä piiloon. Miesten kynnys ilmoittaa tällaista asiaa on selkeästi korkeampi kuin naisten, Peitsalo kuvailee MTV:n Uutisille.
Keski-ikäinen nainen tarttui takapuoleeni rautatieaseman metroaseman liukuportaissa. Kun kivahdin hänelle aiheesta, hän nimitteli minua tiukkapipoksi ja huumorintajuttomaksi. Tiukkapipo |
Miehet eivät usein kerro ahdistelukokemuksistaan, koska ajattelevat, ettei heitä oteta yhtä vakavasti kuin samassa tilanteessa olevia naisia. Peitsalo uumoilee, että yhteiskunta antaa eri painoarvon miesten kokemalle ahdistelulle osittain siksi, koska miehillä tilanteisiin harvoin liittyy seksuaalisen väkivallan uhkaa.
– Tosiasia on se, että miehet ovat keskimääräisiä vahvempia kuin naiset. Häirintätilanteet oletettavasti herättävät miehissä vähemmän huolta, koska miehillä on usein paremmat edellytykset puolustaa itseään, hän luonnehtii.
Rajat vaikea hahmottaa
Kerran oli hississä työpaikalla. Minua hitusen vanhempi nainen, arvostettu virkanainen, moiskautti suudelman, ei siis pusun vaan suudelman. Hissimatka kesti vain kahden kerroksen kerran, joten hänen innostuksensa loppui nopsaan, ennen kuin ehdin edes tajuta mitä tapahtui. Oli outo olo pitkään, mutta pysyimme silti kavereina. Toisen kerran firman juhlissa tuttu nainen tupsahti syliini ja hänen huulet hamuilivat sinne sun tänne. Se oli sikäli noloa, että ympärillä vaelteli työkavereita. Olin vaivautunut, mutta kohtelias ja puhumalla sain hänen mielenkiintonsa kohdistumaan muualle. Molemmissa tapauksissa oli ensimmäinen tunnetila vaivautuneisuus. Mies 44 v |
Peitsalo uumoilee, että odotukset eri sukupuolien välillä ovat edelleen erilaisia. Hänen mielestään naisten rajoihin kiinnitetään enemmän huomiota kuin miesten. Miehet eivät välttämättä tiedä, mitä tehdä yllättävässä ahdistelutilanteessa.
– Naista suojellaan tässä kohdassa enemmän. Miesten kohdalla rajoihin suhtaudutaan eri tavalla. Naiset tietävät myös helpommin sen, milloin tilanne meni yli rajojen. He tunnistavat sen helpommin. Miesten kohdalla tulee herkästi ambivalentti fiilis, että pitääkö tässä sanoa mitään vai ei, Peitsalo sanoo.
Peitsalon mukaan suurin osa miesten kokemasta ahdistelusta ilmenee työpaikoilla ja baareissa. Työpaikoilla vietetään suuri osa päivästä, ja ahdistelutilanne saattaa muuttua hyvinkin sietämättömäksi, jos se toistuu päivittäin.
Myyntijohtajamme oli nainen ja hänen oman miehensä jäätyä kiinni pettämisestä hän alkoi vaatia minua kanssaan sänkyyn. Pahinta oli firman iltatilaisuuksissa. Loppujen lopuksi hän alkoi työpaikkakiusata minua ja järjesteli sitten potkutkin. Onni onnettomuudessa - työnantajayritys maksoi laittomasta irtisanomisesta korvauksen. Vaikka pankki on kielletty työpaikaksi jossa naisia ahdistellaan, niin joskus näinkin päin. Arto H |
Myös vapaa-aikana tapahtunut ahdistelu saattaa jäädä painamaan, vaikka esimerkiksi baareissa ja yökerhoissa ilmapiiri on rennompi ja flirttisävytteinen. Miehiin kohdistunutta ahdistelua saattaakin olla vaikeampi erottaa, jos esimerkiksi samanikäinen naissukupuolen edustaja tulee yhtäkkiä liian lähelle omaa tilaa baarimiljöössä.
– Se, minkä mies kokee ahdistavana riippuu toki paljon yksilöstä. Mutta luulen, että miehet antavat asian helpommin olla, ilman että he tekevät asiasta numeroa. Kokemus jää piiloon, varsinkin jos se on epämiellyttävä. Pitää muistaa, ettei vain naisilla ole oikeutta koskemattomuuteen.
Miehet turvautuvat huumoriin
Ahdistelu on vakava asia, ja se saattaa jäädä usein painamaan pitkäksi aikaa. Peitsalo ei kuitenkaan usko, että miehet kovinkaan usein käsittele ahdistelukokemuksiaan vakavasävytteisesti keskustellen.
Päinvastoin se saatetaan purkaa huumorin keinoin ystäväpiirin kesken.
–Miehet saattavat usein avautua kokemuksistaan kaveriporukassa vähän naureskellen ja vitsillä kuitaten. Mutta se huumori, ja se tapa, miten kokemuksia voidaan käsitellä huumorin kautta, on sekin sosiaalista tukea, joka auttaa miestä eteenpäin, hän kuvailee.
Olin nuorempana baarissa töissä ja naisten seksuaalinen häirintä oli erittäin rivoa ja suorasukaista. Oli sellaisia hiukan vanhempia naisia jotka tarttuivat ohi kulkiessani haaroväleistä ja puhuivat suoraa asiaa ehdottelemalla kaikkea maan ja taivaan väliltä. Se ei oikeasti ollut kovinkaan mukavaa vaikka olenkin mies. Kärsin pitkään tästä vääristyneestä tavasta toimia seksuaalisesti ja nyt 15 vuotta myöhemmin olen tajunnut mitä seksi on. Ahdisteltu poika |
Peitsalo veikkaa, että myös laajemmat kulttuuriset perinteet ja vanhakantainen ajatus mieheydestä näkyvät edelleen miesten kokeman ahdistelun käsittelyssä.
– Miehet saattavat herkästi ajatella, että kuuluuko minun sanoa takaisin tässä vai ei. Että pitäisikö minun olla vain tyytyväinen, että saan ylipäätään huomiota. Naisten lähentelyn kokeminen negatiivisena sopii huonosti siihen käsitykseen, mitä miehistä kuvitellaan perinteisessä mielessä, Peitsalo pohtii.
Perinteinen suomalaisen miehen rooli korostaa puhumattomuutta ja maskuliinisuutta. Kulttuuri saattaankin pitää yllä vanhoja rakenteita ja toimintatapoja. Peitsalon mielestä tällaisista asioista ei ole aiemmin puhuttu yhteiskunnassamme.
– Miehisyys rakentuu osittain kulttuurin vaikutuksesta: esimerkiksi punavuorelaismiehen ja kainuulaismiehen elinympäristö ja sitä kautta saadut kokemukset ja tapa elää saattavat olla hyvinkin erilaisia.
Tilanne on kuitenkin muuttumassa pikku hiljaa.
– Modernin lapsistaan huolehtivan isän rooli ei istu hirveän hyvin vanhakantaiseen näkemykseen miehestä. Isän roolin kautta oletus miehisyydestä tulee muuttumaan.
– Lääppijä-kampanjan myötä myös miehet ovat uskaltautuneet kertomaan kokemuksiaan. Se on mielestäni erittäin tervettä, Peitsamo sanoo.