Seksuaaliväkivalta parisuhteessa on vaiettu asia, eikä siitä avauduta aina edes ammattilaisille. Parikymppinen Heikki sai syytteen tyttöystävänsä raiskauksesta, sovitteli asian ja haki itselleen apua.
Häpeä ja leimaantuminen saa monen seksuaalirikoksen uhrin unohtamaan rikosilmoituksen teon. Jos väkivallan tekijä on läheinen tuttu, asiasta kertominen on usein vielä suurempi tabu.
Setlementti Tampere ry:ssä työskentelevä Jukka Aho auttaa seksuaalisen väkivallan tekijöitä ja henkilöitä, jotka pelkäävät syyllistyvänsä seksuaaliseen väkivaltaan.
Viime vuonna Tampereella alkoi nuorille suunnattu Välitä! Nuorten hanke. Uuteen hankkeeseen on osallistunut jo parisenkymmentä asiakasta. Vanhin on 29-vuotias, nuorin 16-vuotias.
Puolet asiakkaista on epäiltynä seksuaalirikoksesta tai jo tuomion saaneita. Toiset eivät ole olleet viranomaisten kanssa tekemisisissä laisinkaan.
Katso myös: Jukka Aho kohtaa työssään myös pedofiilejä: "On koskettava paikka, kun asiakas sanoo, että olen ensimmäinen ihminen, jolle uskaltaa asiasta kertoa"
4:29
Parisuhteessa rajat saattavat hämärtyä
Yksi Ahon asiakkaista on parikymppinen Heikki, joka sai syytteen tyttöystävänsä raiskauksesta. Hän ei esiinny artikkelissa oikealla nimellään aiheen arkaluonteisuuden vuoksi.
Vaikka on yleistä, että seksuaalinen väkivalta tapahtuu neljän seinän sisällä ja parisuhteessa, Ahon mukaan tällaisia asiakkaita on vähän.
– Voin kuvitella, että parisuhteessa tapahtuu paljonkin sellaista, että toinen ei kehtaa sanoa tai suostuu seksiin, vaikka itse ei halua, Aho kertoo.
Näin oli myös Ahon asiakkaan Heikin tapauksessa. Hän oli tapaillut kumppaniaan jonkin aikaa ennen kuin sai syytteen tämän raiskauksesta.
Tilanteessa Heikki oli harrastanut seksiä uhrin kanssa, vaikka uhri ei ollut antanut siihen suostumusta, eikä ollut valmis seksiin.
– Ajattelin hänen olleen vastaanottavainen fyysisesti sekä henkisesti, mutta tulkitsin kummatkin piirteet väärin, Heikki kertaa tilannetta.
Pian tuon tapahtuman jälkeen parin tiet erosivat.
Poliisin puhelu sai kieltämään tapahtuneen
Kun poliisi soitti ja pyysi Heikkiä kuulusteluun, ensimmäinen tunne oli järkytys ja asian kieltäminen.
– Defenssini nousivat vahvasti pintaan ja kiistin pitkään kaiken.
Kuulustelujen jälkeen Heikki odotti, eteneekö asia oikeuteen. Kun tieto syytteestä tuli, hän kertoi lähipiirilleen, että on syytettynä raiskauksesta.
– He eivät osanneet uskoa asiaa todeksi. Ymmärrettävästi he olivat järkyttyneitä, koska niin olin minäkin.
Ahon mukaan asian kieltäminen ei ole poikkeuksellista, vaan kohtalaisen yleistä.
– Näitä tapauksia on paljon, missä ei uskota läheisen tehneen rikosta. Ehkä sitten uskotaan, kun poliisi tulee paikalle ja tapauksesta tulee rikostutkinta.
Heikin syyte hylättiin oikeudessa, ja syytetty ja uhri käsittelivät asian kaksin. Heikki määrättiin maksamaan uhrille kärsimyskorvausta tuhat euroa.
Raiskauksen taustalla ajatusvääristymät
Myöhemmin Heikki ja uhri kohtasivat uudelleen ja pitkällisten keskustelujen päätteeksi he jatkoivat aikoinaan kesken jäänyttä tapailua. Nyt he asuvat yhdessä ja käsittelevät edelleen tapahtunutta – yhdessä ja erikseen.
– Ajan ja toisen osapuolen kanssa moneen kertaan käyty keskustelu toi minulle toisenlaisen perspektiivin. Olin järkyttynyt ja päätin silloin hakea apua.
Kriisityöntekijän kanssa Heikki on käsitellyt tapahtunutta. Hän on tunnistanut myös ajatusvääristymiään.
– Se, että toinen on fyysisesti "valmis", ei tarkoita että on hyväksyvä ja suostuvainen seksiin.
Ahon mukaan seksuaalirikoksen taustalla voi olla monenlaisia ajatusvääristymiä. Tekijä saattaa perustella tekoa muun muassa sillä, että tilanne on edennyt samalla lailla aiemminkin tai kutsu kotiin on tulkittu suostumukseksi seksiin.
– On myös paljon tapauksia, joissa on aluksi yhteisymmärryksessä alettu harrastaa seksiä. Sitten toinen ei haluakaan jatkaa, mutta toinen jatkaa väkisin.
Tällöin se muuttuu raiskaukseksi.
Asiantuntija: Seksuaalirikoksissa vain harvoin rajua väkivaltaa
Kaksi vuosikymmentä vanhaa seksuaalirikoslakia ollaan paraikaa uudistamassa. Uudistus ja ehdotetut tiukennukset muuttaisivat tapaa tarkastella seksuaalirikoksia.
Nykyään olennaista seksuaalirikoksissa on väkivalta tai sen uhka, kun taas uudistus keskittyisi vapaaehtoisuuteen. Suostumuksen puute voisi siis johtaa raiskaustuomioon myös Suomessa.
Lue lisää: Suostumus2018-aloite etenee eduskuntaan – raiskauksen määritelmän suostumusperustaiseksi muuttavan kansalaisaloitteen allekirjoitti 50 000 suomalaista
Setlementti Tampere ry:ssä yksikönjohtajana työskentelevän Satu Hintikan mukaan seksuaalirikoslainsäädäntö on kaivannut jo pidempään kokonaisuudistusta. Nykyisessä laissa korostuu hänen mukaansa liikaa fyysinen kontakti sekä uhkailu, pakottaminen, ja väkivalta.
– Tutkimuksista ja käytännön asiakastyöstä tiedämme, että valtaosassa seksuaalisesti vahingollisia tekoja ei käytetä rajua väkivaltaa. Tekijä on useimmiten uhrille tuttu henkilö, Hintikka kertoo.
Hintikan mukaan uudistus on oikeansuuntainen, kun se ottaa lähtökohdaksi seksuaalisen itsemääräämisoikeuden. Sen sijaan hankalampaa on se, kuinka suostumus ja vapaaehtoisuus voidaan varmistaa ja missä iässä ihminen katsotaan olevan tarpeeksi kypsä suostumuksen antamiseen.
– Ehdotuksessa esitetyt ikärajat ovat hyvin ongelmallisia. Ne johtaisivat pahimmassa tapauksessa siihen, että suojaikäraja laskisi nykyisestä 16 vuodesta joidenkin rikosnimikkeiden kohdalla.
Mikä on ennuste tulevasta?
Heikin mukaan avun hakeminen on muuttanut parisuhdetta, ja parin välinen kommunikaatio on parantunut. Nykyään hän ei enää pelkää, että satuttaisi puolisoaan.
– Suurin oppi on ehdottomasti kommunikaation selkiyttäminen. Varsinkin aloitetta tehdessä, jos on yhtään epävarmuutta, niin kysyn suoraan, että onko asia ok.
Tilastojen mukaan seksuaalirikoksista tuomitut syyllistyvät monia muita rikostyyppejä harvemmin uusintarikollisuuteen.
Uusimisriskiä Aho ja Heikki ovat selvittäneet Rikosseuraamuslaitoksen pisteytyslomakkeella.
– Kaikki lähti siitä, kun asiakas halusi tulla tänne selvittämään, miksi teki tällä tavalla. Keskustelujen aikana on tullut monia oivalluksia oman ajattelun vääristymistä.
– Seuraamme asiakkaan hyvinvointia koko prosessin ajan. Joskus huoli voi nousta asiakkaan alkaessa voida huonosti tai ajautuessa harmaalle alueelle.
Heikki ei itse pelkää syyllistyvänsä seksuaalirikokseen. Avoimempi keskustelu on jäänyt pysyväksi osaksi parisuhdetta.
– Jos emme olisi koskaan puinut asiaa, olisi tilanne varmasti aivan erilainen.
Katso myös: 19-vuotias suomalaisnainen havahtui laivahytissä, kun kolme tuntematonta miestä raiskasi häntä.
3:58