Päätoimittajan yksiselitteinen velvollisuus on johtaa toimitusta sekä päättää ja olla vastuussa sen julkaisemasta sisällöstä.
Näitä tehtäviä päätoimittaja ei voi luovuttaa toimituksen ulkopuolelle, toteaa Päätoimittajien yhdistys (PTY) tuoreessa kannanotossaan.
Yhdistyksen puheenjohtajan Arno Ahosniemen mukaan Suomessa on viime kuukausina keskusteltu päätoimittajan tehtävästä ja asemasta sananvapauden käyttäjänä. Hän toteaa, että keskusteluun liittyy myös kysymys siitä, rajoittaako päätoimittaja sananvapautta, jos hän estää tai muokkaa voimakkaasti jonkun toimittajan tekemää juttua.
– Se (kannanoton tarve) kumpuaa aika paljon myös siitä, että kansainvälisessä kehyksessä on eri tavoin, jopa USA:n presidentin toimesta, kyseenalaistettu ammattimaisen median toimintaa, hän kertoo STT:lle.
Ahosniemen mukaan kannanotto ei liity Yleisradion ympärillä olevaan keskusteluun.
"Toimittaja ei voi julkaista mitä tahansa"
Päätoimittajien yhdistys painottaa, että hoitaessaan tehtävänsä vastuullisesti päätoimittaja luo toimitukseen avoimen ja keskustelevan ilmapiirin, jotta jokainen työntekijä uskaltaa esittää kritiikkiä ja näkemyksiään toimituksen johdon tekemistä journalistisista ratkaisuista.
Molemminpuolinen luottamus on tärkeää, kannanotossa linjataan.
Yhdistys toteaa, että päätoimittajan tekemät uutisointipäätökset tai uutisoimatta jättäminen eivät rajoita tiedotusvälineen palveluksessa olevien sananvapautta. Sen mukaan sananvapaus toimituksissa sallii moniarvoisuuden ja päätoimittajan määrittämästä linjastakin poikkeavat henkilökohtaiset kommentit.
– Sananvapautta tiedotusvälineissä ei kuitenkaan ole se, että yksittäiset toimittajat voisivat julkaista työnantajansa omistaman median nimissä mitä tahansa, tiedotteessa linjataan.
Kannanotossa huomautetaan, että toimittajalta pitää voida edellyttää lojaliteettia työnantajansa linjauksia kohtaan.