Suomalaiset toimittajayhdistykset ovat huolissaan tutkivan journalismin riippumattomuudesta ja kriittisen journalismin toimintamahdollisuuksista Suomessa.
Jos ulkopuolinen painostus kaventaa kriittisen journalismin tekemistä, suurin häviäjä on yleisö, sanovat Tutkivan journalismin yhdistys sekä Oikeustoimittajien, Politiikan toimittajien ja Taloustoimittajien yhdistykset tiedotteessaan.
Yhdistysten mukaan tutkivan journalismin tehtävä on kertoa asioita, jotka voivat olla kiusallisia vallanpitäjille. Tämä yhteiskunnan valvontatehtävä on yksi demokratian perusteista, tiedotteessa sanotaan.
"Yhteistyö toimituksissa tärkeää"
Toimittajajärjestöt huomauttavat tiedotteessaan, että Euroopan ihmistuomioistuin (EIT) on toistuvasti muistuttanut median roolista vallan vahtikoirana.
– Merkittävien tietojen ja mielipiteiden julkaisu ei ole vain median velvollisuus, vaan yleisöllä on oikeus saada tietää niistä, tiedotteessa sanotaan.
Yhdistysten mukaan ulkopuolisen painostuksen kohdistuessa journalismiin toimittajien ja toimitusten johdon yhteistyön tärkeys korostuu.
Yhdistykset vaativat, ettei media luovuttaisi journalistista ohjausta vallanpitäjille eikä luopuisi yhteistyöstä toimitusten sisällä.
Yleltä sisäisiä selvityksiä
Journalismin riippumattomuus ja toimituksiin kohdistuva ulkopuolinen painostus ovat viime aikoina olleet esillä niin sanotun Yle-kohun takia.
Viime viikolla Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski ilmoittivat irtisanoutumisistaan. Molemmat perustelivat lähtöään erimielisyyksillä johdon kanssa. He kertoivat kokeneensa, että Ylellä valtaapitäviä kohtaan ei saanut kohdistaa tarvittavaa kritiikkiä.
Kohu Yleisradion ympärillä alkoi marraskuun lopussa, kun Yle julkaisi uutisen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sukulaisten sidonnaisuudesta valtion omistamaan kaivosyhtiö Terrafameen. Kansan Uutiset oli kertonut asiasta jo aiemmin. Kolme päivää myöhemmin Ylen johto teki vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen mukaan journalistiseen harkintaan perustuneen päätöksen, että Sipilää koskevaa uutisointia rajoitetaan.
Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja on kertonut olevansa syvästi huolissaan Ylen toiminnasta pääministeri Sipilää koskevassa uutisoinnissa. Toimittajat ilman rajoja kertoi seuraavansa tiiviisti Ylen sisäisiä selvityksiä asiasta. Samalla järjestö kuitenkin arvioi, että ulkopuolisen riippumattoman selvittäjän raportti voisi olla luotettavampi.