Äidiltään väkivaltaisesti kolikoita ryöstänyt ja useita raiskannut helsinkiläismies sai yli yhdeksän vuoden tuomion – vankeusajan pituutta kohtuullistettiin kahdesti

Arenius rikos veitsi
Julkaistu 24.09.2020 18:50

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Helsingin hovioikeus ei muuttanut Carl Mikael Hjalmar Areniukselle langetettua neljän vuoden vankeustuomiota äitinsä törkeästä ryöstöstä. Näin 49-vuotiaan miehen yhteinen vankeusrangaistus kymmenen kuukauden rikossarjasta kasvoi kaikkiaan 9 vuoteen 3 kuukauteen.

Tämä uusin rikossarja käsitti kaksi törkeää raiskausta ja törkeän ryöstön.

Hovioikeus antoi tuomion 79-vuotiaan äidin törkeästä ryöstöstä torstaina. Teko tapahtui äidin asunnossa Kannelmäessä lokakuussa 2018.

Teko oli raaka ja julma. Kun äidillä oli vain vähän rahaa, Arenius tökki äitiään sahalaitaisella veitsellä kasvoihin. Lisäksi mies löi äitiään avokämmenellä ja potkaisi päähän.

Ryöstön saalis oli alle kymmenen euroa kolikoina.

Synkkä menneisyys

MTV Uutisten selvityksen mukaan Arenius on tuomittu lukuisista väkivaltarikoksista 2000-luvulla. Hän on syyllistynyt muun muassa kuuteen raiskaukseen.

Lue lisää 21.4.2019: Helsinkiläismiehelle tuomio kuudennesta raiskauksesta – uusin uhri puolustuskyvytön nainen: "Älä huuda apua enää tai mä tapan sut"

Mies vapautui vankilasta tammikuussa 2018.

Kymmenen kuukautta kestänyt rikossarja alkoi maaliskuussa 2018 mies syyllistyi törkeään raiskaukseen, jossa hän muun muassa piti keittiöveistä uhrin kaulalla. Hän oli tutkintavankina teosta huhtikuun loppuun.

Lokakuussa 2018 Arenius ryösti äitinsä eli teki rikoksen, jonka käsittely hovioikeudessa saatiin nyt loppuun.

Lue lisää 16.9.2019: Poikansa raukkamaisen väkivallan uhriksi joutunut 79-vuotias äiti oikeudessa: "Mä vuosin niin paljon verta, että hyvä että näki mitä tapahtui"

Tästä rikosepäilystä hän oli kuitenkin vain pidätettynä kolme päivää ja pian siis takaisin kadulla.

Tammikuussa 2019 Arenius raiskasi liikuntarajoitteisen naisen tämän kotona. Mies muun muassa kuristi naista. Nyt mies ei enää päässyt tutkintavankeudesta vapaaksi, vaan on ollut vankilassa siitä lähtien.

– Rikoksia yhdistävä tekijä on se, että ne ovat laadultaan naisiin kohdistuneita väkivaltarikoksia. Useiden näin vakavien rikosten tekeminen osoittaa Areniuksen piittaamattomuutta asianomistajien henkeä, terveyttä ja ihmisarvoa kohtaan, hovioikeus lausui nyt rangaistusta pohtiessaan.

Kovennusta ja kohtuullistamista

Arenius oli saanut maaliskuun 2018 raiskauksesta 3 v 6 kk vankeutta. Liikuntarajoitteisen naisen raiskauksesta annettua neljän vuoden tuomiota kohtuullistettiin 1 vuoteen 10 kuukauteen, koska muuten yhteisrangaistus olisi oikeuden mielestä ollut liian kova.

Nyt hovioikeus sitten mietti, mikä olisi sopiva rangaistus äidin törkeästä ryöstöstä, jotta kokonaisrangaistus – eli tuomiot kahdesta raiskauksesta ja äidin ryöstöstä - olisi sopivassa suhteessa tekoihin. Hovioikeus päätyi viiteen vuoteen, jossa miehen rikollinen menneisyys kovensi rangaistusta vuoden.

Tämä kokonaisrangaistus siis lasketaan yhteenlaskulla eli tuomiot plussataan yhteen.

Viiden vuoden ryöstötuomiolla Areniuksen yhteisrangaistus olisi ollut 10 vuotta 3 kuukautta. Tätä kohtuullistettiin yhdellä vuodella, koska kokonaisrangaistus olisi ollut turhan kova. Näin Arenius lopulta sai äitinsä ryöstöstä 4 vuotta vankeutta.  

Äänestyspäätös

Tämä syntyi 2-1 äänestyspäätöksellä. Yksi hovioikeudenneuvos olisi alentanut ryöstötuomioksi 2 v 9 kk, koska hänen mielestään 8 vuoden kokonaisrangaistus olisi ollut oikeudenmukainen.

Enemmistön päätöksellä kokonaisrangaistus on kuitenkin siis 9 vuotta 3 kuukautta.

– Areniuksen syyksi luettujen rikosten vahingollisuus, vaarallisuus ja Areniuksen syyllisyys huomioon ottaen tämä kokonaisrangaistus vastaa sitä rangaistusta, mikä Areniukselle olisi tuomittu, mikäli eri rikokset olisi käsitelty yhdessä oikeudenkäynnissä, hovioikeus lausui.

Edelleen vangittuna oleva Arenius istuu tuomiostaan rikoksen uusijana kaksi kolmasosaa eli reilut kuusi vuotta.

Hovioikeus määräsi miehen maksamaan äidilleen korvauksia kivusta ja särystä sekä kärsimyksestä yhteensä 9500 euroa. Käräjäoikeus oli aikanaan päätynyt 4500 euroon.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos