Nuorten tavassa puhua on ollut jo pitkään trendinä ”finglish” eli englanninkielisten sanojen ja ilmaisujen sekoittaminen osaksi puhuttua suomen kieltä. Viime aikoina onkin puhututtanut, onko suomen kieli köyhtymässä, kun kaikille sanoille ei tunnu aina löytyvän suomenkielistä vastinetta.
Monen nuoren sanavarasto on aika pieni, toteaa äidinkielen opettaja Irene Bonsdorff.
Hänen mukaansa suuntaus on yksilötasolla huolestuttava, sillä kieltä tarvitaan myös esimerkiksi tunteiden ilmaisuun.
Bonsdorff pitää tärkeänä, että jokainen aikuistuva nuori oppisi yleiskielessä käytettyjen sanojen merkitykset, jotta kielikoodisto olisi kaikilla sama.
– Yhteiskunnallisella tasolla on aika tärkeää huolehtia siitä, että suomen kieli pysyisi sivistyskielenä, tieteen kielenä ja talouden kielenä erityisesti.
Mutta mikä kieltä sitten köyhdyttää?
– Ihmisten asenteet. Jos sitä ei arvosteta, niin siinä se sitten on. Kuten asiantuntijat sanovat, suomen kieltä ei uhkaa mikään muu kuin me suomalaiset itse, Bonsdorff sanoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Hänen mielestään koululaitosta syytetään turhan herkästi kielen köyhtymisestä, sillä suomen kieltä tulisi ylläpitää aivan kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.
Lue myös: Aku Ankan toimitukselle Suomalainen kieliteko -tunnustuspalkinto
"Vetää vakavaksi"
Bonsdorffin mukaan nuoria on vaikea houkutella lukemisen äärelle. Lukeminen puolestaan on ensisijaisen tärkeää kielen oppimisen kannalta.
– Lukemaan houkutteleminen on äidinkielen opettajan näkökulmasta aika raskasta.
– Somen houkutus on ihan valtaisa. Keskittymiskyvyn romahtaminen vetää vakavaksi, Bonsdorff summaa.
Bonsdorff toimii opettajana lukiossa ja kertoo, että usein viimeistään abiturientit huomaavat, minkälainen merkitys lukemisella on kirjoitustaidon kehittymiselle. Hän kertoo, että he tulevat usein ennen kirjoituksia kysymään, mitä voisivat lukea.
Mitä Bonsdorff ajattelee ehdotuksesta lisätä englannin kieli Suomen kolmanneksi viralliseksi kieleksi? Katso yltä koko haastattelu. Videolla myös Aku Ankan tekijän haastattelu palkitusta työstä suomen kielen eteen.