Veripalvelu toimii myös poikkeusoloissa eikä se siis sulje oviaan. Luovutukseen lähetetään edelleen kutsuja, kertoo Veripalvelun vastaava lääkäri.
Kansalaisten tulee pysyä kotona. Turhaa kokoontumista on syytä välttää. Hallituksen ohjeet koronakriisin varalle ovat jo kaikille tuttuja.
Silti sairaalat tarvitsevat verivalmisteita myös koronaeristyksen aikana, muistuttaa Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén. Veripalvelu toimii myös poikkeusoloissa eikä se siis sulje oviaan.
Epidemia-aikoina veren käyttötarve usein laskee
Hätään ei ole syytä, sillä verestä ei Suomessa ole koronan vuoksi pulaa.
– Pyrimme toimimaan niin, ettei verenluovuttajista tai verivalmisteista tule kummastakaan pulaa, ja pyrimme vastaamaan sairaaloiden tarpeeseen. Viime päivinä verenluovuttajia on käynyt tavallista vähemmän ja luovuttajia tarvitaankin nyt, jotta varastomme eivät hiivu, Castrén Veripalvelusta kertoo.
Toisin kuin voisi luulla, Castrénin mukaan epidemia-aikoina veren käyttötarve usein jopa laskee. Koronapotilaiden hoidossa ei tarvita verivalmisteita, ja suunniteltuja toimenpiteitä sairaaloissa siirretään poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Samalla sairaalan toimintaa ohjataan muotoihin, joissa verta ei niin tarvita.
– Kun suomalaiset ovat tällä tavoin sairaana, verivalmisteiden kysyntä ei kasva. Keuhkokuumetta tai vakavaa hengitysvajetta ei hoideta verivalmisteilla. Se on verenluovutustoiminnan näkökulmasta hyvä asia, Castrén sanoo.
Se, että suomalaiset sairastuvat, ei siis uhkaa verivarantoja. Osa veriryhmistä on kuitenkin niin sanotusti alttiimpia kriisitilanteille kuin muut: yleensä kriisitilanteissa, kuten onnettomuuksissa, tarvitaan eniten niin kutsuttua hätäverta eli O- -ryhmän verta. Sitä voi antaa kaikille veriryhmästä riippumatta.
– Tuli mikä tahansa hätätilanne, niin O- -veren suhteen tarvitaan yleensä ensimmäisenä eniten luovuttajia ja varasto uhkaa hiipua ensimmäisenä. Korona sinällään ei kuitenkaan muuta tätä tilannetta, koska koronapotilaat eivät tarvitse verivalmisteita, Castrén kuvaa.
"Koronasta ei tule sen pidempää varoaikaa kuin esimerkiksi influenssasta"
Koronaan sairastuneella ei verenluovutukseen ole heti asiaa. Jos ihmisellä on mikä tahansa kuumeinen hengitystietulehdus, verenluovutukseen on aina pidettävä kahden viikon tauko, joka alkaa paranemisesta.
– Koronasta ei tule sen pidempää varoaikaa kuin esimerkiksi influenssasta. Hengitystietulehduksena korona ei ole sen kaltainen, että sairastanut joutuisi pitkäaikaiseen luovutusesteeseen. Meiltä on kysytty, että onko tässä samanlainen riski kuin hullun lehmän taudissa tai C-hepatiitin sairastamisessa, että syntyisi pysyvä luovutuskielto. Näin ei tapahdu. Korona ei ole sen tyyppinen tauti, Castrén sanoo.
– Jos koronavirukseen sairastuisi, kun siitä toipuu ja varoaika on kulunut, tervetuloa verenluovutukseen. Toki, jos joutuu tehohoitoon ja sairaalaan, luovutuksen varoaika pitenee kolmeen kuukauteen
"Sairaalat tarvitsevat verenluovuttajia myös nyt"
Mutta miten verta voi luovuttaa, jos kaikenlainen kokoontuminen on kielletty? Castrénin mukaan Veripalvelun tehtävä on toimia sekä normaalitilanteessa että poikkeusoloissa. Kun eletään poikkeustilannetta, Veripalvelu yksinkertaisesti mukauttaa toimintaansa sen mukaan. Veren luovuttaminen kotoa käsin ei kuitenkaan ole mahdollista.
– Pyrimme kutsumaan luovuttajia verenluovutustilaisuuksiin ajanvarauksella, ja pidämme huolen siitä, ettei luovutuskäynti ole kenellekään riski, Castrén sanoo.
– Jos ajatellaan sitä, että luovuttaja saapuu meille aina terveenä, ja meillä on myös tarkka vaatimus siitä, että henkilökunta on töissä terveenä ja käsihygieniasta huolehditaan, luovutus sinällään on varmasti pienempi riski saada korona kuin esimerkiksi kaupassa käyminen.
Verenluovutuskutsussa annetaan ohjeistus ajanvarauksen suosimisesta ja neuvotaan, mistä saa lisätietoja. Castrén haluaisi painottaa sitä, että koronatilanteesta huolimatta Veripalvelu ei pane lappua luukulle.
– Sairaalat tarvitsevat verenluovuttajia myös nyt. Yleinen viestihän tällä hetkellä on, että pysykää kotona. Siinä mielessä on tärkeää kertoa, että kutsumme kyllä edelleen verenluovuttajia, ja olemme poikkeusoloissa toimiva organisaatio.