Aiheuttaako Suomessakin myytävä kiistelty rikkakasvimyrkky Roundup syöpää? "Kotipuutarhurilla ei ole mitään syytä käyttää ainetta"

17.53838693 (2)
Glyfosaattia sisältävä torjunta-aine on noussut taas otsikoihin.
Julkaistu 14.05.2019 20:49

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

Roundup-torjunta-aine on noussut jälleen otsikoihin maailmalla. Kasviensuojeluainetta valmistava Monsanto-yhtiö joutuu maksamaan yli kaksi miljardia dollaria yhdysvaltalaispariskunnalle. Pariskunnan mukaan glyfosaattipohjainen Roundup-torjunta-aine aiheutti parille syövän.

Roundupia myydään myös Suomessa. Dosentti Irma Saloniemi luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnasta Turun yliopistosta sanoo MTV Uutisen Liven haastattelussa, että glyfosaatin yhteyttä syöpätapauksiin ei ole pystytty tutkimuksissa todistamaan.

Kansainvälisen syöväntutkimusjärjestön mukaan syöpävaaraa tosin esiintyy, mutta järjestö ei tutkinut pelkkää glyfosaattia, vaan kasvintorjunta-aineita, jotka sisältävät myös muita ainesosia. 

– Mitään uutta, tieteellistä näyttöä Roundupin haitoista ei ole. 

Saloniemen mukaan torjunta-aineisiin kannattaa kuitenkin aina suhtautua varauksella. Kotipuutarhurilla ei hänen mielestään ole mitään syytä käyttää glyfosaattia. Ammattilaiset osaavat käyttää ainetta turvallisesti, mutta kotioloissa suojautuminen ja oikeanlainen käyttö ei välttämättä aina onnistu. 

Lue myös: Pariskunta väitti saaneensa syövän yleisestä rikkakasvimyrkystä – Monsanto joutuu maksamaan yli 2 miljardin dollarin korvaukset

Roundup aiheuttaa ympäristöhaittoja

Vaikka glyfosaatin aiheuttamista terveyshaitoista ei ole tieteellisiä todisteita, aine aiheuttaa Saloniemen mukaan muita ongelmia. Etenkin ympäristövaikutukset ovat huolestuttavia. Aine vaikuttaa esimerkiksi tuotantokasvien itävyyteen ja voi altistaa niitä tuholaisille.

Saloniemen mukaan Suomi voikin hyötyä siitä, jos glyfosaattiin aletaan suhtautua aiempaa kriittisemmin. Kuluttamalla kotimaisia viljatuotteita pystyy välttämään turhat torjunta-ainejäämät. 

- Suomalaiset viljelijät käyttävät glyfosaattia kohtuudella, ja meillä myllyt eivät esimerkiksi ota vastaan sellaista leipäviljaa, joka on käsitelty glyfosaatilla juuri ennen sadonkorjuuta (tuleennutettua viljaa). 

Korjattu 16.5. kello 14.56: Tarkennettu viimeistä sitaattia. 

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi