Sirpa Pietikäinen ja 47 muuta europarlamentaarikkoa antoi virtsanäytteen elimistönsä glyfosaattipitoisuuden selvittämiseksi. Testin tulos huolestuttaa MTV:n tavoittamaa Pietikäistä.
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoo suosivansa luomukasviksia. Vaikka hän on innokas harrastelijapuutarhuri, hän on jättänyt käyttämättä rikkakasvien torjumiseen tarkoitetut glyfosaattivalmisteet.
Siitä huolimatta hänen näytteestään löytyi glyfosaattia 0,6 mikrogrammaa, mikä ylittää kuusinkertaisesti vesijohtovedelle annetun rajan 0,1 mikrogrammaa.
– Olen hyvin huolestunut. Ennen kaikkea sen vuoksi, että kyseessä on maailman käytetyin torjunta-aine, jota yleisen, vanhentuneen käsityksen mukaan pidetään turvallisena. Käytännöllisesti katsoen koko maailman populaatio altistuu sille, halusi tai ei.
Aiemman käsityksen mukaan glyfosaatti häviää luonnossa. Pietikäisen mukaan meppienkin tulokset osaltaan osoittavat, ettei näin ole.
– Kyllä sitä tulee ja kertyy. Pyrin syömään luomukasviksia aina, kun mahdollista. Se tulee kuitenkin satunnaisesta ruuasta, vaikka sitä yrittää välttää.
Pietikäinen kertoo olevansa sekasyöjä. Kasvissyöjien näytteissä oli keskimäärin muita suurempia pitoisuuksia.
17 kertaa suositeltua enemmän
Pietikäisen lisäksi testiin osallistui suomalaisista mepeistä myös Heidi Hautala. Hänen tuloksensa oli 0,62 mikrogrammaa, kertoi Helsingin Sanomat aiemmin.
Vapaaehtoiseen testiin osallistui 47 parlamentaarikkoa. Keskimääräinen pitoisuus oli 1,7 mikrogrammaa litrassa, mikä on 17 kertaa enemmän kuin vesijohtovedelle annettu suositus.
Suurimmat pitoisuudet olivat liettualaisella, espanjalaisella ja kroatialaisella mepillä.
Kuitenkin kaikkien europarlamentaarikkojen tulokset ylittivät vesijohtovedelle annetun 0,1 mikrogramman suosituksen.
Pienen otannan mukaan selvitys ei ole tieteellisesti kovin merkittävä, ja Pietikäisenkin mukaan sen merkitys oli lähinnä symbolinen.
"Aine kertyy elimistöön"
Glyfosaattia sisältävien aineiden jatkomyyntilupa on tällä viikolla EU-komission käsittelyssä. Nykyinen lupa on voimassa tämän vuoden heinäkuuhun.
Parlamentti ajaa päätöslauselmaa, jonka mukaan aineen uutta käyttölupaa pitäisi rajoittaa 15 vuodesta 7 vuoteen.
Pietikäisen mukaan myös muita rajoituksia pitää miettiä. Esimerkiksi harrastuskäytöstä pitäisi Suomessakin luopua kokonaan.
– Jokainen meistä voi elää omien vuohenjuurtensa ja voikukkiensa kanssa joko sovussa tai taistella. Mutta kuten uudempi tutkimustieto ja meidän virtsakokeetkin näyttävät, aine kertyy elimistöön, eikä häviä maaperässä kuten on aiemmin luultu.
Pietikäisen mukaan myös ammattikäytössä glyfosaatista voitaisiin hyvin luopua.
"Todennäköisesti syöpää aiheuttava"
Keskustelu glyfosaatista käynnistyi viime keväänä, kun kansainvälinen syöpätutkimuskeskus IARC julkaisi tutkimustuloksensa, jonka mukaan aine on todennäköisesti syöpää aiheuttava.
Kyseessä on maailman käytetyin torjunta-aine, jota on myyty Suomessakin harrastekäyttöön Roundup -nimikkeellä 1970-luvulta.
Suomen maataloudessa sitä käytetään noin 500 tonnia vuodessa. Sen käyttö on kuitenkin useita muita EU-maita tarkemmin säädeltyä.