Maanantaina kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla Suomessa otetaan käyttöön etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Suomen rehtorien yhdistyksen puheenjohtaja Antti Ikonen totesi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että edestakaiset toimenpiteet ovat haasteellisia koululaisille.
Yläkoulut ja toinen aste siirtyvät jälleen etäopetukseen kolmen viikon ajaksi koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.
– Kyllä se ensimmäinen ajatus varmaan oli että ohhoh. Toki tässä on osattu olla varautuneita ja vähän valppainakin, mutta toisaalta tätä aikaa on kestänyt jo niin pitkään, että jollakin tapaa tähän on tottunutkin, Ikonen sanoo.
Ikonen on rehtorina Joensuun Liperin koululla. Pohjois-Karjalan Siun soten alue on vielä toistaiseksi leviämisluokituksessa perustasolla, joten rajoitus ei kosketa hänen kouluaan. Uutiset koulujen sulkemisesta herättivät silti ajatuksia.
– Kun aamun uutisia koululla kuunneltiin, niin tarkkaan pohdittiin, miten tämä meihin vaikuttaa.
Soutaminen ja huopaaminen kuluttaa
Sulkujakso on tällä erää kolmen viikon pituinen. Etelä-Suomen kouluissa ehditään olla viikon verran lähiopetuksessa hiihtoloman jälkeen.
– Paremmat asiantuntijat voivat arvioida jakson pituutta, mutta koulun vinkkelistä voin sanoa, että etä- ja lähiopetuksen vaihtaminen moodista toiseen on aikamoinen temppu kouluille.
– Se haukkaa myös aina jossakin määrin tehoa koulunkäynnistä ja opetuksesta. Siinä mielessä tämä ajoitus vähän askarruttaa, kun se vielä sattuu eri hiihtolomaportaissa oleviin kouluihin.
Ikosen mukaan kouluille on haasteellista vaihtaa etäopetuksesta lähiopetukseen ja sitten taas takaisin.
– Varsinkin kouluille, jotka ovat joutuneet olemaan paljon karanteeniolosuhteissa, se on ollut vaativaa.
Alakoululaisten kohdalla pitää päätöksiä harkita tarkkaan
Alakoulut eivät toistaiseksi siirry etäopetukseen. Ikonen on tyytyväinen tähän ratkaisuun.
– Korona on varmasti kirkastanut meille koulun merkityksen: puhutaan tärkeästä instituutiosta. On hyvä muistaa, että lapset tarvitsevat erityisen suojan tässä tilanteessa. Tämä on joka tapauksessa vaihe, joka jää mieleen sukupolvikokemuksena kaikille peruskoululaisille ja toista astetta käyville – lopulta koko Suomelle.
– Alakoululaiset jos ketkä, ovat niitä, joiden kohdalla pitää kaiken eniten harkita. Uskon että tähän ratkaisuun, mihin nyt ollaan päädytty ollaan sinällään varsin tyytyväisiä.