Ainakin kuusi kuoli ja kymmeniä haavoittui väkivaltaisuuksissa Beirutissa – tältä kaoottisen mielenosoituksen keskellä näytti

1:20img
Tältä väkivaltaisiksi kärjistyneessä mielenosoituksessa näytti.
Julkaistu 14.10.2021 20:38

MTV UUTISET – STT

Beirutissa Libanonissa useita ihmisiä kuoli ja kymmeniä haavoittui torstaina mielenosoituksessa ja sitä seuranneissa väkivaltaisuuksissa.

Surmansa sai ainakin kuusi ihmistä, jotka kaikki kuolivat luoteihin, kertoi maan sisäministeri Bassam Mawlawi. Hän ei kertonut, kenen tai keiden uskotaan ampuneen kuolettavat laukaukset. Paikallisen Punaisen Ristin mukaan ainakin noin 30 ihmistä haavoittui.

Levottomuudet saivat alkunsa mielenosoituksessa ammutuista laukauksista. Sisäministerin mukaan ensimmäisen laukauksen takana oli tarkka-ampuja ja ensimmäinen uhri sai surmansa, kun luoti osui tätä päähän.

Mielenosoitus oli shiiajärjestöjen Hizbollahin ja Amalin järjestämä, ja siinä vaadittiin Beirutin viimevuotisen räjähdysonnettomuuden päätutkijan Tarek Bitarin erottamista.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan tarkka-ampujan kohteena olivat shiiajärjestöjen kannattajat, jotka vastasivat tuleen.

Armeija lähetti torstaina kaduille tankkeja ja joukkoja levottomuuksien tukahduttamiseksi. Uutiskanava CNN:n kertoi torstaina Suomen aikaa iltapäivästä, että tulitus kaduilla olisi ainakin toistaiseksi tauonnut.

Bitarista on tullut poliittinen kiistakapula

Libanonin pääministeri Najib Mikati pyysi kaikkia pysymään rauhallisina ja varoitti yrityksistä ajaa Libanon väkivaltaisuuksien kierteeseen. Hizbollah ja Amal syyttivät tiedotteessaan "järjestäytyneiden aseryhmien" hyökänneen heidän kannattajiaan vastaan.

– He joutuivat alttiiksi tarkka-ampujien suoralle tulelle ja sitä seuranneelle intensiiviselle tulitukselle, järjestöt sanoivat.

Shiiajärjestöt kehottivat kannattajiaan pysymään rauhallisina ja pyrkivät rauhoittamaan tilannetta.

Viimevuotista, yli 200 ihmisen hengen vaatinutta massiivista räjähdystä tutkiva Bitar on aiheuttanut Libanonissa syviä poliittisia jakaumia. Ihmisoikeusjärjestöt ja räjähdyksen uhrien omaiset ovat kiitelleet häntä riippumattomaksi, kun taas moni poliittinen johtaja pitää häntä korruptoituneena ja haluaisi hänet vaihtoon.

Hallitus kiisteli Bitarin kohtalosta tiistain kokouksessaan, jossa osa ministereistä katsoi, ettei asia kuulu hallitukselle.

Tuoreimmat aiheesta

Beirut