Tuhannet ihmiset protestoivat Beirutissa satamaräjähdyksen vuosipäivänä

Protestoijat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet tutkintaa tuhoisasta räjähdyksestä, josta ei vieläkään ole nostettu syytteitä.

Libanonissa tuhannet ihmiset protestoivat Beirutin tuhoisan satamaräjähdyksen vuosipäivänä.

Mielenosoittajat ovat vaatineet selvitystä siitä, miksi räjähdys pääsi tapahtumaan. Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet räjähdyksestä riippumatonta tutkintaa, koska Libanonissa ketään ei ole vielä saatu syytteeseen räjähdyksestä.

Mielenosoituksen aikana ihmisiä loukkaantui, kun protestoijat ottivat yhteen poliisin kanssa.

Mielenosoittajat pyrkivät sisään maan parlamenttiin ja heittivät poliisia kivillä, mihin poliisi vastasi kyynelkaasulla ja pamputtamalla protestoijia.

Kuusi ihmistä vietiin sairaalaan protestien vuoksi, ja lisäksi kymmeniä ihmisiä hoidettiin paikan päällä, kertoo Punainen Risti.

Hiljainen hetki uhreille

Tuhannet ihmiset järjestivät myös hiljaisen hetken räjähdyksen uhrien muistolle lähellä satamaa.

Yksi mielenosoittajista, 43-vuotias Sandra Abras, sanoi tulleensa osoittamaan kunnioitusta uhreille. Hän itse selvisi räjähdyksestä, mutta hänen kotinsa kärsi pahoja vaurioita räjähdyksessä.

– Emme voineet palata kotiin puoleentoista kuukauteen ja korjasimme kotimme omilla rahoillamme, hän sanoi.

Yli 200 ihmistä kuoli

Kaupungin satamaan huolimattomasti varastoidun ammoniumnitraatin räjähdyksessä kuoli yli 200 ihmistä. Lisäksi tuhansia loukkaantui, ja suuri osa kaupunkia kärsi vaurioita.

Libanonin hallintoa ja viranomaisia on arvosteltu siitä, etteivät he ryhtyneet toimiin, vaikka tiesivät sataman varastossa piilevästä vaarasta.

Libanonin entisen siirtomaaisännän Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Libanonin johtajat ovat kansalaisilleen velkaa sen, että totuus räjähdysonnettomuuden syistä tulisi julki.

Ranska ja YK isännöivät räjähdyksen vuosipäivänä kansainvälistä virtuaalista avustuskokousta, jonka tavoitteena oli kerätä liki 300 miljoonan euron arvosta lupauksia humanitaarisesta avusta libanonilaisille.

Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi Yhdysvaltain lähettävän lisää apua Libanoniin, mutta painotti, että johtajien on saatava aikaan uudistuksia maassa.

Libanon kärsii monista laajoista yhteiskunnallisista ongelmista, kuten hallinnon korruptiosta ja vaikeasta talouskriisistä, joka on ajanut kansalaiset hyvin ahtaalle.

Lue myös:

    Uusimmat