Äiti antoi pojilleen älypuhelimet vasta teini-iässä – kiittelee nyt päätöstään: "Lapsuus ja teinivuodet ovat ohi väläyksessä"

8:50img
Lapset kasvavat luuri kädessä myös Suomessa. Pitääkö siitä olla huolissaan?
Julkaistu 23.06.2019 15:05

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Libby-Janen lapset syntyivät ennen älypuhelinten valtakautta. Nyt Libby-Jane kertoo, miksei antanut lapsilleen puhelimia ennen kuin he täyttivät 16 vuotta – ja miten päätös vaikutti perheen elämään.

Libby-Jane Charleston on onnellinen siitä, ettei opettanut lapsiaan tuijottamaan ruutuja. Nyt äiti kertoo Honey9-sivustolla, miksi ja miten ei antanut lastensa "jäädä koukkuun" laitteisiin.

"Poikani ovat olleet niin onnekkaita..."

Libby-Janen pojat kasvoivat hiljaisella esikaupunkialueella.

– He viettivät varhaiset vuotensa leikkien puistossa naapuruston lasten kanssa, kiiveten puihin, pelaten palloa ja krikettiä kadulla. Se oli parempaa kuin mikään, mitä he olisivat voineet löytää sisätiloista, Libby-Jane kuvaa.

Leikittyään koko päivän ulkona lapset istuivat pihassa vitsaillen ja jutellen, kunnes palasivat uupuneina sisään.

– Vanhimmat lapseni syntyivät vuonna 2001, kun tabletit ja älypuhelimet eivät olleet normi, ja se on jotakin, mistä olen ikuisesti kiitollinen. Kuten useimmat vanhemmat, koen surua, kun näen lapsia täysin liimautuneina teknisiin laitteisiinsa, tuijottamassa niitä zombinkaltaisessa tilassa, kuin näyttö olisi huume, josta he eivät voi saada tarpeekseen, Libby-Jane kuvailee.

shutterstock_1173712744

"Vanhimmat lapseni syntyivät vuonna 2001, kun tabletit ja älypuhelimet eivät olleet normi."

"Olin kauhistunut, kun näin tytöt istumassa sohvalla, liimattuina puhelimiinsa..."

Hän uskoo, että jos lapset olisivat syntyneet myöhemmin ja hän olisi antanut heille omat älylaitteet, poikien lapsuus olisi ollut aivan erilainen.

– Kun kaksoseni olivat 13-vuotiaita, vierailimme ystävälläni, jolla on kolme tytärtä. Olin kauhistunut, kun näin tytöt istumassa sohvalla puhelimiinsa liimattuina. He tuskin nostivat päitään tunnistaakseen poikieni läsnäolon.

Tytöt panivat puhelimet pois vasta sitten, kun heitä syytettiin epäkohteliaiksi. Perheen äiti puolestaan tunnusti Libby-Janelle, että perheen 15-vuotias ahdistuu ilman puhelintaan ja nuoremmatkin lapset alkavat jo olla "koukussa".

Antoi lapsilleen puhelimet 16-vuotiaina 

Libby-Janen pojat saivat älypuhelimet 16-vuotiaina.

– Uskon, että puhelinten antamisen viivästyttäminen tarkoitti, etteivät he ole "naimisissa" puhelintensa kanssa, Libby-Jane kertoo.

shutterstock_727469575

"Jos koet, että lapsesi on koukussa teknologiaan, sinun täytyy tehdä jotakin asialle." 

Libby-Jane on myös teettänyt lastensa lapsuudesta ja nuoruudesta 20 albumin verran kuvia, jotta nämä voivat aina muistella lapsuuttaan ja sitä, millaista oli elää ilman teknologiaa. Hän itse näkee lapsensa onnekkaina.

– Jos koet, että lapsesi on koukussa teknologiaan, sinun täytyy tehdä jotakin asialle, koska lapsuus ja teinivuodet ovat ohi väläyksessä, Libbe-Jane sanoo.

– Älypuhelin voi olla superälykäs, mutta se ei koskaan tule käskemään lastasi panemaan itseään pois päältä, menemään ulos ja olemaan aktiivinen.

LUE MYÖS: Vanhemmat rauhoittivat pikkulastaan älypuhelimella – peruuttamattomat seuraukset

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit! 

Lähde: Honey.nine.com.au

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret