Jo elättää lapsiaan yksinhuoltajana. Stressiä aiheuttaa rahojen riittäminen. – En koskaan halua lasteni huolehtivan rahasta, mutta haluan heidän olevan siitä tietoisia, Jo sanoo.
Kun Jo Abista tuli yksinhuoltaja, hän havaitsi raha-asiat suurimmaksi stressin lähteekseen. Jo oli muuttanut lapsuudenkodistaan suoraan aviomiehensä luokse; kun pari erosi, hän huomasi olevansa yksin taloutensa kanssa.
– Kelatkaa vuosikymmen eteenpäin ja olen omillani kolmen lapsen kanssa, Jo kuvailee tilannetta Honey9-sivustolla.
Naisen mukaan stressiä aiheuttaa rahojen riittäminen. Lapsia saatuaan Jo toimi osan aikaa kotiäitinä ja myöntää, että se vaikutti hänen uranäkymiinsä.
– Nyt tavoitteeni on auttaa lapsia sopeutumaan uusiin elämiinsä niin, että heidän elämänlaatunsa häiriintyisi mahdollisimman vähän. Ei vienyt kauaa, että he tajusivat, ettei meillä enää ollut samanlaisia rahavaroja kuin ennen, Jo kuvaa.
"Äiti, miksi meidän rahamme ovat nyt koko ajan loppu?
Hän vaatetti ja ruokki lapsensa ja varmisti, että heillä on kaikkea tarvittavaa. Esimerkiksi satunnainen ostelu kuitenkin väheni.
– Keskimmäiseni Giovanni, 11, huomasi sen ensimmäisenä. Minuutteja sen jälkeen, kun hän oli kysynyt, saako hän käyttää rahaa nettipelissään ja kuullut taas yhden "ei tänään" -vastauksen minulta, hän sanoi: "Äiti, miksi meidän rahamme ovat nyt koko ajan loppu?", Jo muistelee.
Jo lastensa seurassa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Giovanni on autistinen ja sanoo usein ajattelemansa asiat suoraan.
– Hän ei sanonut sitä kakaramaisesti, hän oli vain utelias, Jo sanoo.
– Vastasin niin rehellisesti kuin saatoin ja kerroin, että koska äiti ja isä asuvat nyt erillään, tarvitsemme enemmän rahaa elämiseen ja joskus rahat loppuvat. Vakuutin, että meillä on aina tarpeeksi rahaa asioihin, joita oikeasti tarvitsemme, kuten ruokaan ja noutoruokaan kerran parissa viikossa – nämä kumpikin ovat lapsen mielestä yhtä elintärkeitä.
"Tekisimme edelleen näitä asioita, mutta emme joka viikko"
Jo kuitenkin joutui selittämään lapselleen, ettei rahaa enää riittäisi kaikkeen "hauskaan", kuten peliostoihin, elokuviin ja ravintolaillallisiin.
– Tekisimme edelleen näitä asioita, mutta emme joka viikko, kuten ennen. Kävimme lopulta mahtavan keskustelun rahasta, sen merkityksestä elämässämme ja siitä, miten voisimme saada eniten irti siitä, mitä meillä on, Jo kuvaa.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Jon 15-vuotias Philip-poika ehdotti, että Jon pitäisi pyytää palkankorotusta; 9-vuotias tytär Caterina halusi tietää, miten paljon hänen usein anomansa jäätelöt maksavat. Jo lupasi, että jäätelöäkin voidaan edelleen saada toisinaan.
– En koskaan halua lasteni huolehtivan rahasta, mutta haluan heidän olevan siitä tietoisia. Haluan heidän ymmärtävän, että rahojamme täytyy hoitaa huolellisesti ja kaikki pitää budjetoida, jopa peliostot ja pikkuostokset, kuten välipalat huoltoasemalta.
Puhuvat edelleen rahasta lasten kanssa
Jo kertoi lapsille, että joskus rahan tuloa pitäisi odottaa pikkuisen kauemmin. Siitä, mihin mahdolliset ylimääräiset rahat käytettäisiin, sovittaisiin yhdessä.
Talvilomalla Jo antoi jokaisen lapsen valita kaksi lomatekemistä, joista vain toinen sai maksaa rahaa.
– Aion jatkaa rahasta puhumista lapsille heidän ikätasoonsa sopivasti, ja aion ehdottomasti jakaa heille opetuksen, jonka isäni opetti minulle jo ollessani nuori. Aina, kun puhuimme rahasta, hän sanoi: "Lisää tulojasi ja vähennä menojasi", Jo sanoo.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Isä huolsi raha-asioitaan tarkasti ja opetti Jon nauttimaan hyvistä hetkistä, kun sellaisia oli.
– Vaikka ei ole hauskaa kamppailla, olen onnellinen siitä, että lapseni oppivat arvostamaan sitä, mitä heillä on, eivätkä he valita, jos heidän täytyy olla ilman jotakin.
LUE MYÖS: 22-vuotias vaimo oli vauvan kanssa kotona – aviomiestä odotti murskaava näky: "Lähdin töistä 10 minuuttia liian myöhään"
Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!
Lähteet: Honey.nine.com.au