Äiti ja isä korvattiin neutraaleilla termeillä vanhempainvapaalaissa – Li Andersson ärähti someäläkästä: "Vaikuttaako kenenkään äitiyteen tai isyyteen?"

Viime viikolla julkistettu molemmat vanhemmat aiempaa paremmin huomioiva perhevapaauudistus nostatti myrskyn somelasissa viimeistään maanantaina, kun Ilta-Sanomat muistutti, että uudistuksen lakitekstistä poistuvat termit äiti ja isä.

Sen sijaan puhutaan synnyttäjästä, raskaana olevasta tai vanhemmasta. Ministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) korosti uudistusta esitellessään, että näin kielenkäyttö muuttuu lakitekstissä sukupuolineutraaliksi ja kaikenlaisille perheille sopivaksi.

IS-artikkeli aiheesta nosti somesta kuitenkin esiin "eikö mitään enää saa sanoa" -äläkän ja -irvailun. Toukokuussa vietettäisiin vastaisuudessa synnyttäjänpäivää, marraskuussa puolestaan siittäjänpäivää.

Missään vaiheessa kukaan ministeri tai virkamies ei kuitenkaan ole sanonut, että termejä äiti ja isä ei saisi enää käyttää. Meteliin puuttui tänään myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson.

– Vaikuttiko tasa-arvoisen avioliittolain säätäminen millään tavalla kenenkään heterosuhteessa elävään arkeen? Ei vaikuttanut. Vaikuttaako vanhempainvapaalain sanamuotojen muuttaminen kenenkään äitiyteen tai isyyteen? Ei vaikuta, Andersson twiittasi.

Lakikielen pitää sopia kaikille

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa Siika-aho muistutti IS:ssä, että esimerkiksi sairausvakuutuslain kieli on nykyään sellaista, ettei asiantuntijakaan aina voi tietää, puhutaanko isästä ja äidistä.

– Valtaosa perheistä on edelleen: isä, äiti ja lapset, mutta on myös muunlaisia perheitä. Lainsäädännön pitäisi olla yleiskielistä, että se sopii kaikenlaisille perheille, Siika-aho korosti lehdessä.

Zyskowiczin maailma tuli hulluksi, kristilliset suunniltaan

Eduskunnassa uudistus hämmensi ja suututti etenkin konservatiivipiirejä. Kokoomuskonkari Ben Zyskowiczin mukaan "maailma on tullut hulluksi". Päivi Räsäsen (kd.) mukaan sukupuolineutraali käsitteistö tuottaa kömpelöä kieltä.

– Mielestäni pitäisi pystyä puhumaan ihan selkeästi äidistä, joka synnyttää. Siinä näkyy tämä hallituksen ideologinen väritys, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kummasteli STT:n mukaan.

PS-Purra yllättyi positiivisesti

Sen sijaan kokoomuksen ja perussuomalaisten johto oli uudistuksesta pääosin positiivisin mielin.

– Päällimmäinen ajatus on se, että tämä on perheiden kannalta ihan hyvä. Minusta tuntuu, että naisten työmarkkina-asemaa tämä ei paranna ja työllisyysvaikutukset näyttävät olevan negatiivisia. Hyvä, että asia hoidettiin, mutta keskeneräiseksi vähän jäi, tuumi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

– Olen positiivisesti yllättynyt hallituksen perhevapaamallista. Se on huomattavasti parempi kuin mitä se olisi voinut olla, säesti perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra.

Yhtä iso kiintiö molemmille vanhemmille

Uudistuksessa perheen päivärahapäivien määrä on kasvamassa 11,5 kuukaudesta 14 kuukauteen. Kyseessä on perhevapaauudistusta pohtivan kolmikantaisen työryhmän malli, jonka valmistelua vielä jatketaan.

Mallissa molemmat vanhemmat saisivat yhtä suuren kiintiön, joka on 164 päivärahapäivää eli noin 6,6 kuukautta. Omasta kiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle 69 päivää.

Raskaana olevalle vanhemmalle tulisi noin kuukauden päivärahajakso ennen vanhempainrahan alkua. Tästä on käytetty työnimeä raskausraha.

Joustavuus lisääntyisi nykyisestä, ja vanhemmat voisivat pitää vapaat halutessaan useassa pätkässä.

Asiasta on ministeri Pekosen mukaan yksimielisyys hallituspuolueiden kesken. Nykyisin äidin äitiysvapaa on noin 4,2 kuukautta ja isälle on tarjolla 2,2 kuukauden isyysvapaa. Lisäksi on kuuden kuukauden vanhempainvapaa, josta vanhemmat voivat sopia keskenään.

"Perheet voivat päättää itse enemmän"

Hallituksen mukaan uudistuksen tavoitteena on, että perheiden hyvinvointi lisääntyy ja että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuvat perheissä tasaisesti. Lisäksi tavoitellaan sitä, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä vahvistuvat ja sukupuolten väliset palkkaerot pienenevät.

Pekosen mukaan malli on rakennettu niin, että perheet voivat nykyistä paremmin päättää lasten hoitamisesta itse.

– Tämä malli on rakennettu niin, että perheet voivat nimenomaan itse päättää perhevapaista. Perheille tulee entistä enemmän valinnanvapautta ja joustavuutta.

Artikkelissa on käytetty useita STT:n juttuja lähteinä. korjattu kirjoitusvirheet 2. ja 3. kappaleesta klo 13.32.

Lue myös:

    Uusimmat