Hallitus on esitellyt luonnoksen perhevapaiden uudistamisesta. Luonnoksessa ehdotetaan, että vanhempainvapaat kiintiöidään kahden vanhemman tai huoltajan kesken.
Maallikkokeskusteluissa kiintiöinti on herättänyt pelkoja siitä, että isien asemaa parannetaan äitien kustannuksella.
Mannerheimin lastensuojeluliiton MLL:n lapsi- ja perhepolitiikan sekä lasten oikeuksien johtava asiantuntija Esa Iivonen toteaa MTV Uutisten haastattelussa, että äitien tilanne ei huonone, mutta isien tilanne paranee nykyiseen verrattuna.
– Perhevapaan uudistusluonnos pidentää vanhempainvapaakautta jonkin verran, mutta ei heikennä äitien asemaa.
– Vaikka isä ei käyttäisikään vanhempainvapaajaksoja, äidillä on silti sama määrä päiviä käytettävissään kuin nykymallissa, koska toinen huoltaja voi luovuttaa toiselle huoltajalle omasta jaksostaan enintään 63 päivää, Iivonen selittää.
Katso myös uutisaamun keskustelu aiheesta. Keskutelemassa SAK:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Glantz ja Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki.
7:53
Joustavuus lisääntyy
Vanhempainvapaapäivien määrä ei Iivosen mukaan siis vähene, mutta sen sijaan joustavuus lisääntyy.
– Vanhempainvapaita voi käyttää siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta ja niitä voi käyttää useammassa jaksossa kuin tällä hetkellä.
Nykyisessä mallissa äitiysrahakausi on 105 päivää ja isyysrahakausi 54 päivää. Yhteistä kautta on 158 päivää ja sen voi käyttää toinen vanhempi tai se voidaan jakaa vanhempien kesken.
– Uudessa mallissa olisi 40 päivän mittainen raskausraha ja yhteensä 320 päivää vanhempainrahaa, jossa on kiintiöity sekä äidille että isälle kummallekin 160 päivää.
Omasta 160 päivän kiintiöstään voi kuitenkin luovuttaa osan toiselle vanhemmalle.
– Toiselle vanhemmalle voi luovuttaa korkeintaan 63 päivää, jolloin yhdellä vanhemmalla voi maksimissaan olla käytössä 160+63 päivää vanhempainrahaa.
– Tämä turvaa sen, tilanne säilyy silti samalla tasolla kuin millä se tälläkin hetkellä on, vaikka toinen vanhemmista ei käyttäisikään omaa jaksoaan. Esimerkiksi useimmin pitkät vanhempainvapaat käyttävän äidin asemaa tämä ei heikennä.
"Vahvistaa tasavertaista vanhemmuutta"
MLL:n Iivosen mukaan uusi esitys kannustaa ihan oikeasti isiä käyttämään vanhempainvapaitaan.
– Uskon, että isät tulevat käyttämään vanhempainvapaitaan aiempaa enemmän. Se varmasti vahvistaa tasavertaista vanhemmuutta ja jatkossa perhevapaat jakautuvat tämän mallin seurauksena hieman tasaisemmin.
Kodinhoidontukeen uudistusluonnoksessa ei ehdoteta muutoksia. Lapsia voi siis vastakin hoitaa kotona kodinhoidontuella, kunnes hän täyttää kolme vuotta.
Hallituksen luonnos perhevapaiden uudistamisesta lähtee lausuntokierrokselle ylihuomenna eli perjantaina 19. helmikuuta.