Yksi hallituksen isoista tavoitteista on nytkähtänyt tänään eteenpäin, kun perhevapaauudistus eteni eduskunnan käsittelyyn. Uudistuksen tarkoitus on lisätä lasten ja perheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa työelämässä ja perheiden arjessa.
Tavoitteeseen pyritään nykyistä joustavammilla ja pitemmillä perhevapailla sekä molempien vanhempien yhtä suurilla päivärahapäiväkiintiöillä, joista osa on luovutettavissa toiselle.
Perhevapaauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden kuluttua elokuussa
1:42Kokoomus on vaatinut perhevapaauudistukselta myös työllisyysvaikutuksia (01.02.2020)
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) sanoi kesällä eduskunnan kyselytunnilla uskovansa, että uudistuksen myötä isät käyttävät yhä enemmän perhevapaita.
– Se ensinnäkin vahvistaa isän ja lapsen suhdetta ja lisää perheen hyvinvointia, mutta myös tasa-arvoistaa työnantajille koituvia kustannuksia, kun perhevapaat jakautuvat tasapainoisemmin, Sarkkinen sanoi.
Oppositiopuolue kokoomus on hiillostanut hallitusta siitä, ettei uudistuksella ole työllisyysvaikutuksia, mutta se ei Sarkkisen mukaan ole ollut tarkoituskaan. Uudistus on lähtökohtaisesti investointi lapsiperheisiin, hän sanoi.
Sarkkinen ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) esittelevät uudistusta huomenna tiedotustilaisuudessa.
Parannuksia matkan varrella
Esitys lisäisi nykyisestä ansiosidonnaisten päivärahapäivien kokonaismäärää ja isien kiintiötä. Lapsen huoltajilla olisi päivärahoihin yhtäläinen oikeus riippumatta vanhemman sukupuolesta tai siitä, onko hän biologinen vai adoptiovanhempi tai lähi- vai etävanhempi.
Päivärahapäivien kokonaismäärä kasvaisi nykyisestä 43 päivällä eli vajaalla kahdella kuukaudella.
Kumpikin vanhempi saisi 160 arkipäivän eli noin 6,5 kuukauden kiintiön päivärahapäiviä.
Vanhempainrahaa voisi käyttää siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi.
Myös osa-aikatyötä enintään viisi tuntia päivässä tekevä vanhempi voisi saada osittaista vanhempainrahaa.
Hallituksen esitykseen tehtiin parannuksia lausuntojen jälkeen, esimerkiksi lapsikuolemaperheiden asemaa ei heikennetä. Parannuksia on tehty myös muun muassa kaksosten, kolmosten ja useampien lasten vanhempien yhtä aikaa pidettävien vanhempainrahapäivien määrään.