Aivastelua tiedossa! Pujon kukinta voimistuu ja alkaa levitä lounaasta muualle Suomeen

AOP pelto, pellot, maaseutu, Joensuu
Siitepölyallergiaa hoidetaan antihistamiineilla, kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. All Over Press / Ismo Pekkarinen
Julkaistu 09.07.2022 12:42

MTV UUTISET – STT

Pujon kukinta voimistuu Suomen lounaisosissa, kertoo Turun yliopiston siitepölytiedotus Norkko. Pujon kukinnan odotetaan myös alkavan muualla maassa noin viikon kuluessa. Pujon levinneisyysalue yltää Etelä-Suomesta Etelä-Lappiin saakka.

Myös heinien kukinta jatkuu koko maassa, siitepölytiedotus kertoo. Heinien siitepölymäärät vaihtelevat Lappia lukuun ottamatta kohtalaisista runsaisiin. Ajoittain määrät voivat nousta runsaiksi myös Etelä- ja Keski-Lapissa, mutta Pohjois-Lapissa heinien siitepölymäärät jäävät vähäisiksi. Pujon siitepölymäärien odotetaan jäävän vähäisiksi koko kukinta-alueella.

Pujoa kannattaa kitkeä nyt

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan Suomessa kasvaa yli sata heinälajia. Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan niistä ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Heinien siitepölymäärä ilmassa on runsaimmillaan heinäkuussa, ja heinäkuu on heinäallergiselle pahin aika, toteaa Allergia-, iho- ja astmaliitto.

Siitepölytiedotuksen mukaan Etelä-Suomessa heinien kukinta jatkuu syksyyn saakka. Pohjois-Suomessa kausi jää lyhyemmäksi.

Pujo eli maruna kasvaa teiden varsilla ja joutomailla rikkakasveina, eikä sen siitepöly lennä kovin pitkälle. Allergia-, iho- ja astmaliitto kehottaa kitkemään pujoa esimerkiksi pihapiiristä ja päiväkotien läheisyydestä heinäkuun alussa, ennen sen kukintaa.

Sade voi tuoda hetken helpotuksen

Siitepölyallergian tavallisia oireita ovat nenän kutina ja tukkoisuus, yskä, vesinuha, aivastelu sekä astmaoireet, kertoo Terveyskirjasto. Lisäksi siitepölyallergisen silmät voivat kutista, kirvellä, vetistää ja punoittaa. Moni voi kokea väsymystä, ja atooppinen ihottuma voi pahentua.

Siitepölyallergiaa hoidetaan antihistamiineilla, kortisonia sisältävillä nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Terveyskirjaston mukaan näiden lääkkeiden käyttöä voi myös yhdistellä.

Lisäksi siitepölykauden aikana kannattaa välttää esimerkiksi pyykkien kuivaamista ulkona, jottei siitepölyä kulkeutuisi sisätiloihin. Vesisade voi hetkellisesti laskea ilman siitepölymääriä, siitepölytiedotus kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Allergiat