Nenä vuotaa, kurkkua kirvelee, silmiä punoittaa… Allergia on inhottava vaiva, jota pahentavia tekijöitä voi onneksi itse jonkin verran vältellä.
Tietyt hedelmät ja vihannekset
Oletko tuntenut suussa tai kurkussa epämiellyttävää kutinaa tai kirvelyä sen jälkeen, kun olet syönyt omenoita, persikoita tai muita hedelmiä? Se voi viitata niin sanottuun oraaliseen allergiaoireyhtymään eli ristiallergiaan. Ristiallergiassa ihminen voi yhdelle allergeenille herkistyttyään saada oireita myös toisesta samankaltaisesta allergeenista.
Aikuisilla tavallista on, että koivun siitepölylle allergisoitunut saa oireita myös omenasta. Muita mahdollisia oireiden laukaisijoita ovat persikat, päärynät, kirsikat, mantelit, kurpitsansiemenet ja porkkanat, sillä niillä on yhteisiä allergeeneja koivun siitepölyn kanssa. Heinäallergikko puolestaan saattaa ristireagoida sellerin ja melonien kanssa. Ruoista tulee oireita todennäköisemmin siitepölykauden aikana kuin sen ulkopuolella.
Oleskelu ulkona tuulisella ilmalla
Allergikon kannattaa pysyä sisällä tuulisella säällä, sillä tuuli saattaa pahentaa allergian oireita. Tuuli voi lisätä siitepölyn määrää ilmassa ja kantaa mukanaan enemmän allergeeneja ja muita ärsykkeitä, jotka aiheuttavat vahinkoa jo valmiiksi ärsyyntyneissä silmissä, nenässä ja kurkussa.
Siitepölyaika Suomessa
- Keväällä kukkivat koivu ja leppä. Niiden siitepölyä voi tulla jo kevättalvella Virosta ja muista Baltian maista tuulten mukana.
- Heinäkasvit kukkivat kesäkuusta elokuun loppuun asti, suurin osa juhannuksen alla. Heinäallergiselle pahinta aikaa on heinäkuu.
- Pujo alkaa kukkia Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälissä. Koska pujon siitepöly ei lennä kovin pitkälle, allergiaoireita tulee yleensä vain kasvin lähellä, ja se kannattaa kitkeä ennen kukintaa pihapiiristä.
- Reaaliaikaisen siitepölytilanteen näet osoitteesta www.siitepoly.fi.
Lähde: Allergia- ja astmaliitto
Liian suuri ilmankosteus kotona
Yli 50 prosentin menevä ilman suhteellinen kosteus mahdollistaa pölypunkkien lisääntymisen kotona. Pölypunkkien ulosteiden sisältämät aineosat eli allergeenit voivat puolestaan aiheuttaa herkistymistä, joka ilmenee esimerkiksi vetistävinä ja kutiavina silminä, aamunuhana, astmana tai atooppisena ihottumana. Ilman kosteus kotona kannattaa pitää 35–40 prosentissa.
Ikkunan pitäminen auki
Siivousvimmassa tai kauniina kesäpäivänä moni avaa ikkunat sepposen selälleen, mutta oikeasti ikkunat kannattaisi pitää siitepölykauden alettua suljettuina. On suositeltavampaa mennä itse ulos kuin antaa sieltä tulevan siitepölyn leijailla vapaasti omaan kotiin. Sisälle palatessa kannattaa myös esimerkiksi puhdistaa lenkillä käynyt koira huolellisesti ja riisua kengät ja takki jo ulko-ovella, ettei siitepöly kulkeutuisi niiden mukana taloon.
Ulkoilu aamupäivällä
Vaikka kävely ulkona onkin virkistävää, sen ajoitusta kannattaa allergiakautena miettiä. Ilmassa olevan siitepölyn määrän kerrotaan olevan suurimmillaan aamupäivällä noin kello kymmeneltä. Ulkoilu kannattaa siis ajoittaa joko vielä aikaisempaan aamuun tai iltaan.
Hiustuotteilla lotraaminen
Hiustuotteiden sisältämien vahojen, öljyjen ja muiden kemikaalien tarkoitus on pitää hiukset paikoillaan. Kuitenkin samalla, kun hiukset pysyvät ruodussa, ilmassa leijaileva siitepöly jää helpommin kiinni hiuslakan ja muotovaahdon tahmaamiin suortuviin. Jos hiusten pitäminen luonnontilassa tuntuu mahdottomalta, kannattaa allergikon edes käydä pitkän ulkona oleskelun jälkeen suihkussa, pestä hiukset ja pukea päälle puhtaat vaatteet.
Kukilla sisustaminen
Samalla tavalla kuin jotkin ruoat aiheuttavat allergiakautena todennäköisemmin allergisen reaktion, myös tietyt kukat voivat olla oireiden takana. Esimerkiksi Pohjois-Amerikasta peräisin oleva tuoksukki on voimakkaasti allergisoiva kasvi, jolle herkistyneet saattavat saada oireita myös auringonkukista ja krysanteemeista niin, että jo kyseisten kukkien läsnäolo laukaisee hengitysoireita. Suomessa on toistaiseksi tavattu suvun lajeista vain satunnaisesti marunatuoksukkia, eikä laji vielä pysty lisääntymään leveysasteillamme. Periaatteessa kuitenkin mitkä tahansa leikkokukat voivat laukaista allergisen reaktion, sillä ulkoa poimittujen kukkien pinnalla on todennäköisesti siitepölyä.
Pölyjen pyyhkimättä jättäminen
Pöly ärsyttää hengitysteitä ja silmiä, ja likaisessa kodissa asuvalla pölyallergikolla luonnollisesti on enemmän oireita. Pölyn hävittäminen kotoa kokonaan on mahdotonta. Huonepölyn hiukkaset sisältävät muun muassa ihmisten ja eläinten hilsettä, ruokapölyä, rakennus- ja sisustusmateriaalien hiukkasia, tekstiilikuituja sekä ulkoa kenkien mukana kantautuvaa likaa. Pölyn määrän voi silti minimoida pyyhkimällä kodin pintoja ja imuroimalla säännöllisesti.
Lähteet: Grandparents.com, Huslab.fi, Potilaanlaakarilehti.fi, Tieku.fi