Ajatko joka viikonloppu kesämökille tai jäikö osa sinusta opiskelukaupunkiisi? Sinulla saattaa olla kaksoisidentiteetti

Suomi helsinki kesä
Julkaistu 11.12.2017 12:31

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SUOMEN ASUNTOMESSUT

Jani Halme puhuu kaksoisidentiteetistä, joka muodostuu eri paikkakunnilla asumisen tuloksena. Mutta yksi asia ei hänen mukaansa muutu, muutti ihminen miten monta kertaa tahansa. – Kun alat kerran kannattaa kotiseudun jääkiekkojoukkuetta, niin se on sitten siinä.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Luova johtaja Jani Halme ToinenPHD-mediatoimistosta sanoo olevansa onnellinen esimerkki nykyajan henkilöstä, jolla on vahva kaksoisidentiteetti: toinen pohjautuu synnyinseutuun Parikkalaan ja toinen Helsinkiin, jonne Halme on ajautunut työn perässä.

– Minulla on pienempi asunto Helsingissä ja suurempi Parikkalassa, mutta Parikkalan asunto ei ole missään nimessä kakkosasunto – molemmat ovat tasavertaisia, Halme sanoo.

– Identiteettini on etelähelsinkiläinen, mutta se on yhtä tasaveroisesti myös parikkalalainen. Seuraan paljon Parikkalan asioita ja koen ylpeyttä juuristani.

Halmeen mukaan kahdella paikkakunnalla kodin pitämisestä hyötyy sekä yksilö että yhteiskunta.

– Monilla on vapaa-ajan asunto kotiseudullaan. Jos siinä lähellä asuvat omat vanhemmat kenties isovanhemmatkin, niin mikä sen hienompaa! Voi viettää heidän kanssaan aikaa säännöllisesti.

Suomi laituri Shutterstock

– Kunnat voisivat mielestäni houkutella synnyinsijoiltaan lähteneitä ihmisiä vieläkin aktiivisemmin vierailemaan kotiseudullaan tai peräti hankkimaan toinen asunto alueelta.

– Kunnat hyötyvät ihan rahallisestikin, kun vapaa-ajan vierailijat tukevat paikallisia yrityksiä. Esimerkiksi kun minä remontoin Parikkalan-kotiani, pyrin ostamaan maalit ja tapetit paikallisista liikkeistä.

Halme mainitsee muutaman kunnan, jotka ovat onnistuneet markkinoimaan itseään modernilla tavalla.

– Pori lähetti entisille kuntalaisille rakkauskirjeen ja Seinäjoki jakoi Komiat-liitettä. Mikkeli ja Mäntyharju puolestaan ovat kunnostautuneet järjestämällä vapaa-ajan asukkaille toimintaa ja nimittämällä virkamiehen, joka ajaa nimenomaan vapaa-ajan asukkaiden etuja.

Halme on pohtinut kaksoisidentiteetin olemusta paljon viime aikoina. Hän alkoi ymmärtää muidenkin olevan kiinnostuneita aiheesta, kun hän alkoi julkaista Twitterissä suosittua Kotimaan katsaus -osiota. Siihen Halme poimii pieniä arjen uutisia paikallislehdistä. 

– Ihmiset muuttavat nykyään monta kertaa elämänsä aikana opiskelujen, rakkauden ja työn perässä, ja kaikki paikkakunnat jättävät jäljen identiteettiin. Monilla onkin kaksi tai jopa useampia paikkaan liittyviä identiteettejä.

– Luonnollisesti ihminen kuuntelee herkemmällä korvalla tutun alueen uutisia, ja varmaan osittain siksi Kotimaan katsauksesta on tullut suosittu juttu. Paikallisuutisten janosta kertoo myös se, että monelle tulee paikallislehti kaukotilauksena.

Suomi puutalo Tammisaari Shutterstock

– Kaupunkiin töiden perässä muuttaneiden olisi mahdollista ostaa ihan hyvänkin kokoinen asunto kotipaikkakunnaltaan niin sanotun ykkösasunnon lisäksi. Tähän markkinarakoon kuntien kannattaisi satsata, sanoo luova johtaja Jani Halme ToinenPHD-mediatoimistosta.

Halme sanoo, että sukkuloiminen eri paikkakuntien kulttuurien välillä on antoisaa.

– Ihmisistä on nastaa diggailla sekä Helsingin Flow-festivaalia että Kaustisten musiikkijuhlia. 

On kuitenkin yksi asia, johon kaksoisidentiteetti ei Halmeen mielestä ulotu.

– Siihen en usko, että jääkiekkojoukkueen kannatus vaihtelee paikkakunnan mukaan. Kun on kerran alkanut kannattaa jotakin joukkuetta, niin se ei vaihdu.

Jani Halme puhuu tiistaina 12. joulukuuta Helsingin Tennispalatsissa järjestettävässä Asuntomessut Digitalist – Future of Living -tapahtumassa kaksoisidentiteetin merkityksestä.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle