Porvoossa on nähty viime vuosina selviä muutoksia rakentamisen saralla: tontteja halutaan vuokrata aiempaa enemmän, ja yhä useampi haluaa itselleen pienen tontin suuren sijaan.
Porvoon kaupungin kiinteistöpäällikkö Maarit Ståhlberg kertoo erityisesti kaupunkirakenteessa kiinni olevien ja hyvin liikenneyhteyksien päässä sijaitsevien tonttien olleen suosittuja viime vuosien tonttihauissa.
– Pienet tontit, joille on voinut rakentaa jopa alle sadan neliön talon, ovat olleet haluttuja. Tontteja halutaan myös vuokrata enemmän kuin aiemmin – ennenhän kaikki halusivat ostaa tontin omakseen, Ståhlberg sanoo.
Porvoon kaupunki tarjoaa ostettavaksi tai vuokrattavaksi noin sataa tonttia vuodessa. Hakuja on muutaman kerran vuodessa, tänä vuonna kolme. Hakuajoista kerrotaan kaupungin nettisivuilla.
Ståhlbergin mukaan osa tontin vuokranneista lunastaa tontin jossakin vaiheessa omakseen.
– Rakentamisvaiheessa kustannukset ovat suuria, joten monelle tontin vuokraaminen on aluksi hyvä vaihtoehto. 550 neliön suuruisen tontin vuokra on 1 500 euroa vuodessa, kun tontin ostaminen maksaisi 30 000 euroa.
– Olemme halunneet pitää omakotitonttien hinnat kohtuullisina. Kaupungin talous ei ole niistä riippuvainen, ja näin voimme osaltamme vaikuttaa asumiskustannuksiin. Joskus messuilla on jopa kysytty, että onko tonteissamme jotakin vikaa, kun ne ovat edullisia. Vastaus on, että ei ole, Ståhlberg hymähtää.
Yksi rakennustapaohjeista: Istuta omenapuu
Josi-Pekka Roppola osallistui perheineen Porvoon tonttihakuun muutama vuosi sitten.
– Muutin tänne alun perin Mäntsälästä työn perässä. Muutama vuosi sitten oman talon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi ja haimme perheen kanssa tonttia Porvoon Omenatarhasta.
Rakennusprojekti meni Roppolan mukaan varsin kivuttomasti.
Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
– Se oli hyvin helppo projekti. Vuosi rakentamispäätöksestä meillä oli muuttovalmis talo.
Alueen kaava ja rakennustapaohje säätelivät sekä talon rakentamista että pihan suunnittelua.
– Rakennustapaohjeissa sanottiin, että pihaan olisi hyvä istuttaa omenapuita. Alueen nimikin on Omenatarha ja tiet on nimetty omenien mukaan, täällä on esimerkiksi Åkerontie ja Kanelitie. Me istutimme neljä omenapuuta, vaikka kaverit varoittivat, että hirveästi tulee haravoitavaa, Roppola nauraa.
Talon rakentaminen Porvooseen kertoo siitä, että Roppolalla ei ole aikeita muuttaa Porvoosta lähiaikoina pois.
– Täällähän on paljon hyviä puolia. Meri on lähellä, ja järviäkin on Omenatarhan lähellä muutama. Myös erilaiset harrastusmahdollisuudet, esimerkiksi lasten urheilupaikat, ovat täällä todella hyvät.
Aivan täydellinen ei Porvookaan kuitenkaan ole.
– Korkea veroprosentti vähän kirpaisee. Täältä puuttuu myös hypermarketti. Meidän perheemme käy Helsingissä esimerkiksi vaunu- ja vaateostoksilla. Eli kunnon ostosparatiisi, jonne mennessään eksyisi ulos vasta kahdeksan tunnin päästä – se täältä puuttuu.
Lähes 30 vuotta Porvoossa asunut Maarit Ståhlberg puolestaan löytää Porvoosta vain yhden puutteen.
– En keksi mitään muuta kuin että täältä puuttuu junarata. Sitähän on yritetty saada Helsingistä itään päin 70-luvulta asti. Uskomme yhä, että järki voittaa lopulta tässäkin asiassa, sillä sujuva raideliikenne tämän kokoisten kasvavien kaupunkien välillä on paras ratkaisu myös ilmastosyistä, Ståhlberg sanoo.
Radan puuttumisen korvaa kuitenkin osaltaan hämmästyttävän vilkas bussiliikenne.
– Porvoosta Helsinkiin menee päivittäin yli sata bussia. Olemme panostaneet liityntäpysäköintiin, että asukkaat pääsisivät kulkemaan työmatkat helposti myös busseilla.
Kaunis luonto ja toisaalta kaupungin kuhina viehättävät
Yksi Porvooseen houkuttelevista asioista on mahdollisuus asua mukavasti maaseutumaisessa ympäristössä, mutta kuitenkin lähellä palveluja.
– Meillä on tarjolla tontteja sekä tiiviimmin rakennetuilta kaupunkialueilta sekä väljemmin rakennetuilta kyläalueilta, Ståhlberg kuvailee.
Porvoon kaupungin äskettäin teettämässä imagokyselyssä selvisi myös, että Porvoossa viehättävät nimenomaan sen erilaiset puolet: turisteja vilisevä idyllinen Vanha Porvoo sekä rauhalliset, väljään rakennetut, luonnonläheiset alueet.
Kyselyssä selvisi, että mielikuvat Porvoosta ovat poikkeuksellisen vahvoja ja yhdenmukaisia:
– Porvoolaisten mielestä kaupunkia kuvaavat parhaiten adjektiivit ”perinteikäs”, ”rauhallinen” ja ”luonnonläheinen”. Ulkopaikkakuntalaisten mielestä Porvoota kuvaavat parhaiten adjektiivit ”viihtyisä”, ”luonnonläheinen” ja ”kiehtova”. Porvoolaisista 95 prosenttia suosittelisi Porvoota asuinpaikkana.