Terveys vaikuttaa ajokykyyn – iästä riippumatta. Ajoterveyteen liittyvät asiat kannattaa ottaa puheeksi lääkärillä käydessä ja lääkitystä muutettaessa, Liikenneturva kertoo tiedotteessaan.
Pääkuvan videoTerveydentila voi vaikuttaa virkeyteen ratissa – näillä vinkeillä et nukahda rattiin |
Liikenneturvan ja Suomen Liikennelääketieteen Yhdistyksen lääkäreille tekemän yhteiskyselyn mukaan potilaat ottavat harvoin oman ajoterveytensä puheeksi oma-aloitteisesti. Oman ajokyvyn heikentymisestä ei aina olla itsekään tietoisia.
Noin yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta lääkäristä koki, etteivät potilaat ole kovin oma-aloitteisia ottamaan ajoterveyttään puheeksi lääkärin kanssa.
– Erityyppiset sairaudet tai lääkitykset voivat heikentää liikenneturvallisuutta. Ensisijaisesti lääkäri tukee ajokyvyn säilyttämistä. Kuitenkin lääkäri joutuu välillä tilanteeseen, jossa hän joutuu myös arvioimaan potilaan heikentyneen ajoterveyttä merkitystä liikenneturvallisuudelle, Suomen Liikennelääketieteen Yhdistyksen puheenjohtaja, dosentti Alpo Vuorio kertoo.
Vuorion mukaan lääkäri huomioi arvioinnissaan sairauden lisäksi muiden tielläliikkujien turvallisuutta. Lääkäri pohtii ajamisen rajoittamisen vaikutuksia muutenkin potilaan elämään.
– Mahdollinen päätös ajamisen rajoittamisesta tehdään tämän kokonaisvaltaisen arvion perusteella, Vuorio toteaa.
Oman voinnin tarkkailu on tärkeää
Vaikka ajokykyä arvioivat ammattilaiset, jokaisen on tärkeää tarkkailla omaa vointiaan ja ajokyvyssä mahdollisesti tapahtuvia muutoksia. Kolme viidestä kyselyyn vastanneesta lääkäristä kuitenkin koki, että iäkäs kuljettaja on harvoin tietoinen ajokykynsä heikentymisestä vastaanotolle tullessaan.
– Liekö syynä se, ettei koko asiaa tulla ajatelleeksi vai se, että sitä ei haluta ajatella tai ottaa puheeksi? Lääkärille menoa ei saisi karsastaa ajo-oikeuden menettämisen pelossa, Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski kertoo.
Koski muistuttaa, että hyvin hoidettuna sairauksien eteneminen pysyy monesti pidempään kurissa, ja sillä on myönteisiä vaikutuksia myös ajoterveyteen.
– Lääkärille kannattaa hakeutua, jos oireilee, Koski sanoo.
Valtaosa on huolissaan läheisen ajoterveydestä
Omaiset ja lähipiiri voivat helpottaa lääkärin arvioimista jakamalla lääkärille tietoa potilaan ajokyvystä. Valtaosa kyselyyn vastanneista lääkäreistä eli 90 prosenttia koki omaisten ja lähipiirin näkemykset hyödyllisinä. Reilu puolet vastasi tiedustelevansa omaisten näkemyksiä esimerkiksi iäkkään potilaan kohdalla – luonnollisesti tämän antaessa luvan tiedusteluun.
Varsinkin etenevän sairauden kohdalla omaisten näkemykset ovat hyödyllinen lisä lääkärin tehdessä kokonaisarviota. Vain harva kertoi, että omainen tai joku potilaan lähipiiristä olisi oma-aloitteisesti ollut yhteydessä lääkäriin. Potilaan luvalla omainen voi tulla mukaan vastaanotolle ja kertoa tärkeää tietoa potilaan voinnista lääkärille.
Liikenneturva selvitti joulukuussa 2017 suomalaisten kokemuksia ajoterveydestä puhumisesta omaisen tai muun läheisen kanssa. Noin joka kolmas oli ollut huolissaan läheisensä tai tuttunsa ajoterveydestä. Heistä kolme viidestä oli myös ottanut ajoterveyden puheeksi läheisensä tai tuttunsa kanssa.
Moni heistä, jotka olivat ottaneet ajoterveyden puheeksi, kertoivat sen johtaneen tuloksiin: joko ajamista mietittiin tai se lopetettiin. Moni myös kertoi väliintulon johtaneen suuttumiseen tai asian vähättelyyn. Oli myös tapauksia, joissa arvioinnin jälkeen päätettiin jatkaa ajo-oikeutta entiseen tapaan.
– Ajoterveyden ottaminen puheeksi ei välttämättä ole helppoa. Asiaa esille tuotaessa on tärkeää säilyttää toista arvostava ote. Ajoterveyden esille ottaminen on onnistuessaan vaikuttavaa ja turvallisuuden kannalta tärkeää. Lopputuloksena se voi jopa pelastaa jonkun hengen, Koski toteaa.